Heb je toch een hoge temperatuur nodig, bijvoorbeeld om te braden of frituren? Vervang de ghee dan voor een neutrale olie zoals zonnebloemolie of kokosolie.
Ghee. Plantaardige boter (bijvoorbeeld Vioblock) Plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
Roomboter kun je makkelijk zelf klaren en het is nog een stuk goedkoper ook, dan een kant-en-klaar pot ghee uit de supermarkt. Wel zullen er iets meer melkbestanddelen achterblijven dan bij ghee en de smaak zal iets minder nootachtig zijn. Met dit recept maak je net iets minder dan 1 liter geklaarde boter.
In veel recepten is Ghee als vervanger van boter de voor de hand liggende keuze. Cake wordt iets dikker en koekjes zijn yum! Hier is ons favoriete ghee biscuit recept – ze zijn een beetje als je favoriete smeltmomenten.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Denk aan uw gezondheidsdoelen. Omdat olijfolie antioxidanten en enkelvoudig onverzadigde vetten bevat, kan het een betere optie zijn als uw belangrijkste zorgen de gezondheid van het hart en het verminderen van ontstekingen zijn . Vanwege het boterzuur en de middellangeketentriglyceriden kan ghee helpen bij een betere spijsvertering en een snelle energieboost.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
Binnen de Ayurvedische geneeskunde staat ghee al eeuwen lang bekend als een medicijn. Het is dus niet alleen een medicijn tegen pijntjes, maar ook een wondermiddel voor de huid. In Ayurveda wordt het gebruikt als middel voor verjonging en vernieuwing van organen, weefsel en cellen.
Ghee heeft een veel hoger rookpunt dan boter, dus het kan worden gebruikt om te bakken en sauteren, terwijl boter gewoon zou aanbranden. Als je echter alleen ghee op het einde aanbrengt of het gebruikt om een gerecht af te maken, is gewone boter waarschijnlijk prima .
Als je een lichte kokosmelk gebruikt, geeft het misschien niet dezelfde textuur en smaak. Kan ik olie of boter gebruiken in plaats van ghee? Ja, dat kan . Maar de smaak zal anders zijn.
Sesamolie
Donkere sesamolie heeft een nootachtige en aardse smaak die lijkt op ghee en kan ghee vervangen in de meeste recepten. Het heeft een neutrale smaak en kan worden gebruikt in roerbakgerechten, linzen, enz. Het kan ook worden gebruikt om te frituren. In tegenstelling tot ghee is sesamolie geen vast vet en is vloeibaar bij kamertemperatuur.
Ghee (alternatieve spelling: ghi), is een Indiase vorm van geklaarde boter.
Voedingswaarden boter vs ghee
Energie: In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën. In 100 gram ghee 895 calorieën. Eiwitten: In roomboter zitten meer eiwitten (1 gram), dan in ghee (<0,5 gram). Het is verschil is dus minimaal.
Ghee is geschikt om mee te wokken of vlees heet aan te braden, want het verbrandt minder snel. Ook is het een duurzame keus. Maar roomboter bevat (iets) minder calorieën en is een stuk goedkoper. Kies voor wat jij het belangrijkste vindt en bak ook eens met olijfolie, koolzaadolie, kokosolie of zonnebloemolie.
Ghee is een zuivere vorm van geklaarde boter.
Ghee komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische keuken en wordt in India en andere Aziatische landen dagelijks gebruikt in de keuken. Je kunt het net als roomboter gebruiken om in te bakken of braden. Het spat niet meer omdat al het vocht er uit is. Kant-en-klare ghee kun je kopen in natuurvoedingswinkel.
Met een vergelijkbare consistentie als ghee is kokosolie een populaire vervanger. Het is met name geschikt voor roerbakgerechten, sauteren, bakken en het maken van rauwe desserts. Smaak - rijk, nootachtig en een beetje zoet. Kies voor smaakloze geraffineerde kokosolie als je geen fan bent van kokossmaak.
In de meeste hartige gerechten kan je olie of boter vervangen door ghee. Houd wel rekening met de uitgesproken smaak, het is erg persoonlijk of je ervan houdt of niet.
Ghee heeft een hoger rookpunt vergeleken met boter, dus het verbrandt niet zo snel . Dit is perfect voor het sauteren of frituren van voedsel. Boter kan roken en verbranden bij 350°F (177°C), maar ghee kan hitte tot 485°F (252°C) weerstaan.
Ghee is cholesterolvriendelijk, ook al behoort het tot voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Koeghee bevat CLA, wat goed vet is dat het lichaam nodig heeft om van de slechte cholesterol af te komen. De relatie tussen ghee en cholesterol mag niet als volledig negatief worden beschouwd als u de juiste hoeveelheid en het juiste proces kent om het te consumeren.
Voor aanhangers van het ketogeen dieet is zwarte koffie met ghee niet zomaar een drank; het is een hulpmiddel. Het hoge vetgehalte helpt de staat van ketose te handhaven, waarbij het lichaam vet verbrandt als brandstof, waardoor het een ideale keuze is voor degenen die hun metabolische toestand willen optimaliseren.
Onze darmen herbergen vele soorten bacteriën, ghee vergemakkelijkt de groei van goede bacteriën, wat gunstig is voor het behoud van de gezondheid van de darmen . Dit draagt verder bij aan een gezond en evenwichtig darmmicrobioom.
Volgens een oudere analyse bevat ghee geoxideerde cholesterol, maar verse boter niet ( 11 ). Het consumeren van een overmatige hoeveelheid ghee kan leiden tot een toename van gewichtstoename en een verhoogd risico op obesitas. Ook kan het consumeren van overmatig verzadigd vet het risico op hartziekten en beroertes verhogen ( 12 ).
Ghee is in principe eindeloos houdbaar en zal niet bederven, zelfs niet buiten de koelkast. Draai de deksel er niet vast op; ghee wil 'ademen'.