2. Eet voldoende vezels. Koolhydraten die veel vezels bevatten worden minder snel afgebroken en verhogen de bloedsuikerspiegel daardoor ook geleidelijk. Denk bijvoorbeeld aan peulvruchten en volle granen zoals boekweit en havermout.
Volkoren ontbijtgranen, havermout of volkorenbrood zijn rijk aan vezels. Deze helpen de opname van glucose te vertragen, waardoor plotselinge pieken in je bloedsuikerspiegel worden voorkomen.
Zoals je hierboven kunt zien, bevat havermout redelijk veel koolhydraten, maar zit er weinig suiker in. Daardoor heeft havermout een lage score op de glycemische index (GI). Die score geeft aan hoe snel koolhydraten in je lichaam omgezet worden in glucose.
In principe kun je elke dag van havermout genieten, maar let wel op de grootte van je porties. Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken.
Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken en de havermout kan een grote brok vormen.
Hoeveel eetlepels havermout je voor je ontbijt nodig hebt? Hou circa 30 tot 60 gram per persoon aan. Dit zijn circa 5 tot 10 eetlepels.
Ook je lever speelt een belangrijke rol. Tijdens je slaap spelen er zich twee belangrijke processen af: glycogenolyse (het afbreken en vrijgeven van opgeslagen glucose) en glycogenese (de aanmaak van glucose uit proteïnen of vet). Niet zo gek dus dat je bloedsuikerspiegel 's ochtends piekt!
Meer hormonen als je slaapt
In de tweede helft van de nacht worden je hormonen actief. Bijvoorbeeld hormonen zoals glucagon, groeihormonen en adrenaline. Deze stofjes zorgen dat je bloedglucose stijgt. Je lichaam heeft dus insuline nodig.
Kies voor fruit met lage glycemische index zoals aardbeien, kersen, peer, blauwe bessen, frambozen, pruim, perzik, appel met schil.
Instant havermout, hoewel handig, kan leiden tot snelle pieken in bloedglucose en insulineniveaus vanwege de hogere glycemische index vergeleken met minder bewerkte voedingsmiddelen . Dit kan de delicate balans van hormonen in het lichaam verstoren, met name insuline, wat cruciaal is voor het reguleren van bloedsuikerniveaus.
Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips. De beta-glucanen in havermout verlagen het cholesterolgehalte. Wetenschappers hebben aangetoond dat je door regelmatig havermout op je menu te zetten beter beschermd bent tegen hart- en vaatziekten.
Hoewel havermout zelf een lage glycemische lading heeft, kan het toevoegen van lepels bruine suiker of gedroogde noten uw koolhydraatgehalte omhoog laten schieten, en uw bloedsuikerspiegel zal niet ver achterblijven. Als u op zoek bent naar havermout die gunstig is voor uw diabetes en uw bloedsuikerspiegel zal helpen verlagen, zoek dan niet verder dan Oats Overnight.
Havermout wordt vaak bij het ontbijt gegeten, maar is ook geschikt voor de lunch, als tussendoortje of als ingrediënt in gerechten en baksels. Vaak wordt havermout met melk gegeten of in de yoghurt gestrooid. Er kan ook havermout in muesli en andere ontbijtproducten zitten, en in koekjes en voorverpakte repen.
Havermout kun je ook met water klaarmaken. Wij kiezen voor melk omdat dit meer smaak geeft en zodat je meteen een portie eiwitten binnenkrijgt. In plaats van koemelk kan je natuurlijk ook een plantaardig product gebruiken, zoals havermelk, amandelmelk of sojamelk.
Niks geraffineerds of bewerkts dus. Gewoon puur natuur, zoals het 't lekkerst is. Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen. Pindakaas en andere notenrijke producten staan voor diabetespatiënten zelfs bekend als ontzettend gezonde voedingskeuzes.
Twee keer per week vette vis eten zoals haring, zalm, makreel of sardines is dus aan te raden. Verbrand koolhydraten door te bewegen. Daarmee verlaagt u de bloedsuikerspiegel en reageert uw lichaam beter op insuline. Voor het ontbijt een wandeling of juist na de maaltijd hebben een extra gunstig effect.
Probeer eens te bewegen op een nuchtere maag, zoals een ochtendwandeling of een lichte yoga-sessie. Dit helpt je lichaam gevoeliger te maken voor insuline, waardoor je bloedsuikerspiegel beter gereguleerd wordt. Daarnaast is het ook gunstig om na de maaltijd een wandeling te maken.
Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.
Glucosewaarden ouderen mogen tussen de 6 en 15 mmol/l zijn.
Bloedsuikerwaarde - nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water): Onder de 6,1 mmol/l - geen diabetes.
Op een niet nuchtere maag gelden waarden tussen 7,8 en 11 mmol/l als verhoogde waarden. Komt uw bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l, dan hebt u te hoge bloedsuiker en is er sprake van diabetes. Daarbij is het noodzakelijk dat u medicatie krijgt.
De kern van de zaak. De algemene portie havermout is ongeveer een half kopje ongekookte haver of een kopje gekookte havermout . Een portie haver levert een verscheidenheid aan belangrijke voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitaminen en mineralen.
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
Kortom: havermout is ongeveer even gezond als volkoren brood, mits je er niet te veel volle melk, honing of andere zoetstoffen aan toevoegt. Ook is het belangrijk om het af te wisselen met brood, zodat je voldoende jodium binnen krijgt.