Preimineervlieg voorkomen De beste manier om schade te voorkomen bij late herfstprei en winterprei, is deze afdekken met fijnmazig insectengaas (maaswijdte: 0.80 x 0.80 mm).
Heb je elk jaar last van de preimot, kan je de prei kweken onder klimaatdoek of fijnmazig insectengaas. Ingeval je ook last hebt van de preimineervlieg of preivlieg, kies je best voor het fijnmazig insectengaas; klimaatdoek houdt deze kleine insecten niet tegen.
Wissel een rij wortelen af met een rij uitjes, knoflook of bieslook om de wortelvlieg weg te houden. Plant of zaai er eveneens wat Afrikaantjes (Tagetes) tussen want de wortelvlieg houdt niet van de geur van deze bloemen.
De nuttige nematodesoort Steinernema feltiae is een effectieve natuurlijke vijand van uienvlieglarven. Deze aaltjes worden toegepast door bespuiting. Na toepassing gaan de nematoden op zoek naar de larven, die ze uiteindelijk doden.
Je kan preimineervlieg voorkomen door prei onder gaas te telen. De beste manier om schade te voorkomen bij late herfstprei en winterprei, is deze afdekken met fijnmazig insectengaas (maaswijdte: 0.80 x 0.80 mm). Klimaatdoek en het gewone insectengaas met een maaswijdte van 1.30 x1. 30 volstaat niet.
Uienvlieg is een zeer lokale plaag en gewasrotatie kan een effectieve manier zijn om het risico te verminderen. Natuurlijke bestrijdingsmiddelen omvatten waarschijnlijk generalistische predatoren, zoals bepaalde soorten kevers, insectenpathogene schimmels en parasitoïden (kevers en wespen).
Om wortelvlieg te bestrijden: Gezelschapsplanten: Plant uien, prei of knoflook in de buurt van wortels om de vliegen af te schrikken . Barrières: Gebruik fijn gaas of vlies rond de worteloogst om te voorkomen dat de vliegen de planten bereiken. Wisselteelt: Vermijd het planten van wortels op dezelfde plek jaar na jaar.
De volwassen vliegen zijn 8 mm lang en hebben een glanzend zwarte kleur met een roodachtige kop en licht oranje gekleurde poten . De larven zijn crèmekleurig, slank en tot 1 cm lang.
Fijnmazige netten (gewasafdekkingen) kunnen voorkomen dat vrouwelijke koolvliegen eieren leggen op vatbare gewassen (zoals koolraap). Ze kunnen eieren leggen op of door netten die het gewas raken, maar de incidentie hiervan is laag.
Volwassen koolvliegen lijken qua grootte en uiterlijk op huisvliegen . De larven zijn witte, pootloze en koploze maden die tot 9 mm lang zijn. Ze voeden zich met de wortels en kunnen zaailingen en recent getransplanteerde koolsoorten doden.
Hoe herken je koolvliegen? De koolvlieg heeft veel weg van de huisvlieg, de meest voorkomende vlieg in Nederland. De koolvlieg is 4-7 mm lang en de eieren zijn ongeveer 1 mm lang en wit tot roomachtig van kleur. De larven (maden) zijn in volgroeide toestand 7-10 mm lang en zien er glimmend wit uit.
Beschermen in de tuin van prei en fruitbomen en tegen insecten. Voor een voorreinigende werking op het wasgoed. Soda oplossen in heet water en daarna eventueel koud water toevoegen.
Tips om je prei te beschermen tegen ongewenste gasten
Doe aan vruchtafwisseling. Volg je teeltplan, en plant prei elk jaar op een ander bedje. Kweek prei onder insectengaas of vliesdoek, daarmee scherm je de planten af van heel wat plaag- en vraatinsecten, en hoef je vaak niet meer te behandelen.
Zo moet prei aan de boven- en onderkant ongeveer 1/3 deel worden afgeknipt om de groei van wortels en groen te stimuleren.
Wondermiddel: Azijn en afwasmiddel
Een effectief huismiddeltje is dan ook een kommetje met water, azijn en afwasmiddel. De geur van azijn is onweerstaanbaar voor de fruitvliegjes en lokt ze naar het water toe. Zodra ze in contact komen met het mengsel gaan ze vervolgens ten onder.
Een veelgehoorde methode om rouwvliegjes te bestrijden is het gebruik van kaneel. Kaneel heeft antimicrobiële eigenschappen en kan worden gebruikt om de groei van schimmels en bacteriën in de grond te remmen, waar de larven van rouwvliegjes zich bevinden.
Meng azijn met zeep en water en plaats her en der wat bakjes met dit mengsel. Vooral appelazijn is een natuurlijke lokstof voor vliegen. Heb je kruidnagels? Leg ze in bakjes water en zet die op plekken waar veel vliegen komen.
Wortelvlieg is waarschijnlijk de meest ernstige plaag van wortelgewassen. Hoewel aangetaste wortels nog steeds gegeten kunnen worden, vermindert het de hoeveelheid bruikbare wortel en kan het eeuwen duren in de keuken om de aangetaste delen weg te snijden.
Beschermen. Wortelvlieg is een wijdverspreide plaag, met larven die tunnels in de wortels graven. Bedek het gewas dus met vlies of ongediertebestendig gaas, of omring het met een 60 cm (2 ft) hoge barrière , om deze laagvliegende insecten weg te houden.
Wortelvliegen zijn laagvliegende insecten. Een verticale barrière van tuinbouwvlies, fijn gaas of plastic van 90 cm hoog zou ze in theorie moeten tegenhouden .
Bedek uien onmiddellijk met rijenbedekking om te voorkomen dat de vlieg zijn eieren legt . Let op: dit werkt niet als er overwinterende poppen in de grond zitten in een gebied dat eerder besmet was met wortelmaden. Plant uien niet te dicht op elkaar - dit maakt het gemakkelijker voor de maden om van de ene ui naar de andere te gaan.
Volwassen uienvliegen zijn 5-7 mm lang en lijken op kleine grijze huisvliegen. De larven zijn witte, pootloze en koploze maden die 10 mm lang kunnen worden. De maden voeden zich met de wortels en bollen, waardoor ze oneetbaar worden en zaailingen kunnen doden.
Uien om vliegen weg te krijgen
Iedereen kent de scherpe geur wel die uien kunnen verspreiden. En nee, vliegen kunnen daar ook niet tegen. Snijd daarom een stuk of vijf uien doormidden en leg ze (met de bolle kant naar boven) in een bakje met een laagje water.