Als de plant is doorgeschoten (bloeit), is het te laat om te plukken. Om te oogsten, verwijder je met een scherp mes het centrale bloemhoofd. Als je de broccoliplant in de grond laat zitten, kunnen zich zijscheuten (bloemhoofdjes) ontwikkelen.
Broccoli raabs zijn de kleine bloeiende toppen van broccoli en worden beschouwd als een culinaire traktatie! Je kunt ze sauteren met wat EVOO, zout en peper; ze rauw eten; of ze in je volgende stoofpot gooien . Het maakt niet uit welk deel van de plant je eet: dit is nog steeds een supergezonde groente.
Oogst en opslag
Als de knoppen beginnen te zwellen of geel worden (de bloemblaadjes), snijd dan meteen de bloemkop van de steel af , hoe klein deze ook is, want de opengaande knoppen hebben een melige textuur.
Eigenlijk is de broccoli een onvolgroeide bloemknop. Je oogst de broccoli als ze nog mooi donkergroen is. Zodra de kleur lichter groen wordt is dat een teken dat de bloem gaat bloeien, en dan is ze natuurlijk minder lekker. Oogst haar dan echt binnen 1 of 2 dagen, want anders is het al te laat.
In plaats van doorgeschoten bloemkolen weg te gooien, kan je ze nu lekker verwerken door ze te stoven, wokken of in de oven te bakken.
Ook deze zijknoppen kunnen geoogst en gegeten worden, al kan het een tijdje duren voor je een maaltje broccoli bij elkaar hebt geoogst. Bloeiende broccoli gaat uiteindelijk zaad vormen. Op dit moment is de broccoli stronk niet meer eetbaar.
Broccoli heeft kleine, groene tot paarse bloemknoppen met dikke stelen. De smaak van broccoli heeft iets weg van bloemkool, maar is fijner en pittiger. De hele plant is eetbaar, dus ook de stengels en de bladeren.
Doorschieten is de reactie van de broccoliplant op stress – het probeert snel zaden te produceren voordat het sterft . Niet alleen warm weer veroorzaakt doorschieten, maar ook omstandigheden zoals langere daglichturen en warmere bodemtemperaturen kunnen de reactie veroorzaken.
Broccoli oogsten
Broccoli wordt bij voorkeur 's morgens geoogst door met een scherp mes het hart van de plant uit te snijden. De plant zelf kan je in de grond laten zitten. Uit de zijknoppen zullen andere kleine bloemhoofdjes groeien die later geoogst kunnen worden.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Snij de bloemen schuin af
Door de bloemen schuin af te snijden, nemen ze minder water op. Ook voorkom je dat de steel van de bloemen plat op de bodem van de vaas leunen, waardoor ze lastiger water opnemen. Gebruik altijd een scherp mesje tijdens het afsnijden en geen schaar of botte mesjes.
1. Planten blijven langer mooi. Ga met een schaartje de tuin en controleer al je bloemen in potten en in de tuin een paar keer per week op verwelkte bloemen. Knip die weg zodra je ze tegenkomt, zodat de blaadjes niet onflatteus in je planten vallen.
Zijn de bloemen uitgebloeid, maar is het blad nog groen? Knip dan alleen de bloemstengels af, net boven het blad. Het blad neemt het zonlicht op, net als bij de narcis. Kleurt het blad van groen naar bruin, dan is dit proces klaar en kun je ook het bruine blad wegknippen.
Regelmatig zaaien van broccoli kan oogsten opleveren van midden in de zomer tot de volgende lente. Planten hebben vier tot tien maanden nodig om te beginnen met oogsten, afhankelijk van zaaitijd en variëteit, en leveren dan tot twee maanden lang oogst op . Zomervariëteiten oogsten veel sneller dan wintervariëteiten.
Nadat de hoofdkop is geoogst, laat u drie tot vier scheuten van één tot twee inch staan; de rest kan weg . Deze selectieve snoei leidt tot grotere zijkoppen. En vergeet niet, meer ruimte betekent meer groei, dus schroom niet om hier en daar een paar bladeren te verwijderen.
Een heel eenvoudige bewaarwijze: zet de broccoli met de steel naar beneden in een bordje met water. Opgelet, de broccoliroosjes mogen niet nat worden. Doe een plastic zak met gaatjes over de broccoli en zet alles in de ijskast. Je verse broccoli blijft zo 5 tot 7 dagen vers.
De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.
Bloemen: schiet de broccoli in de bloei? De broccoli is gewoon eetbaar. De bloempjes staan ook erg leuk in een salade.
Over het algemeen heeft Broccoli ongeveer 1 - 1,5 centimeter water per week nodig. Dat volume moet gelijkmatig worden verdeeld over de wekelijkse besproeiing. Als het warmer wordt, moet u misschien meer water geven, maar in de meeste gevallen is twee centimeter per week een goede basishoeveelheid.
Helaas worden de bladeren bitter en oneetbaar zodra de plant is doorgeschoten .
Plant de zaailingen vrij diep, net zoals je bij bloemkool zou doen, en zorg ervoor dat je de eerste periode regelmatig water geeft. Plant de jonge planten uit op een bed, 75 cm tussen de rijen, en 50 cm in de rij.
Je kunt de hele bos eten - bladeren, stengel en af en toe gele bloemen . Broccolini is makkelijk te bereiden en overheerlijk, en is een van mijn favoriete bijgerechten aller tijden. John Darlington is al meer dan de helft van zijn leven bezig met groenten en fruit, waarbij hij zich concentreert op kleinere, lokale markten.
In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 broccoli planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
De bloemknoppen bij broccoli zijn volledig ontwikkeld, in tegenstelling tot de bloemkool. Zij zijn wel nauw verwant aan elkaar. Als de bloemhoofdjes iets te laat geoogst worden, gaan ze open en verschijnen er gele bloempjes. Er is de gewone broccoli of zomerbroccoli en de winterbroccoli.