Pure notenpasta zit vol stoffen waar je lijf écht iets mee kan: vezels, vitamine E en verschillende B-vitamines, ijzer, magnesium, calcium en veel eiwitten. Hagelslag en 'gewone pindakaas' zijn helaas beiden niet de meest gezonde keuze.
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten.
Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring. Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, rucola, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel, peer, vijgen en aardbei.
Gezondheid
Zoet beleg zoals hagelslag puur is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. hagelslag puur is een prima keuze uit zoet beleg als dagelijks extraatje.
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
Elke dag een handje noten
Vraag jij je af waarom 100% pindakaas eigenlijk een gezonde keuze is? Het eten van pinda's en andere ongezouten noten verlaagt het LDL-cholesterol en verkleint de kans op hartziekten. Dit komt waarschijnlijk doordat er veel onverzadigd vet in noten zit.
Niet-100% pindakaas is beter te smeren. Er zijn stoffen aan toegevoegd zoals emulgatoren en palmvet om de pindakaas smeerbaar te houden. En dát maakt deze pindakaas minder gezond. Kies je voor pindakaas, neem dan dus een variant met 100% pinda's, zonder toegevoegd zout, suiker, emulgatoren en ander vet.
Hagelslag (15 gram): 68 kcal 9,7 gram suiker. Chocoladepasta (20 gram): 114 kcal en 12,2 gram suiker. Appelstroop (20 gram): 56 kcal en 11,6 gram suiker.
Voor de Wereld van Morgen deed een smaaktest met pure hagelslag van 4 verschillende duurzame(re) merken. De hagelslag van De Nieuwe Band werd met een gemiddeld cijfer van 8,3 verkozen tot winnaar!
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Een gezonde schoollunch
Vezels dragen bij aan een soepele spijsvertering en daarmee een gezonde darmwerking. En gelukkig is er volop gezonde variatie nodig voor heerlijk broodbeleg: Halvarine of margarine uit een kuipje. Hartig mager beleg, zoals 20+ en 30+ kaas, ei, hüttenkäse en light zuivelspread.
Het Voedingscentrum bedacht 'n vuistregel voor het omgaan met producten buiten de Schijf van Vijf: 'Kies elke dag niet vaker dan 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf en daarnaast hooguit 3 keer per week wat groters'. Dat kan dus ook hagelslag of pindakaas zijn.
Een boterham met hagelslag of chocopasta is voor veel kinderen een feestje. Ook sommige volwassenen starten hiermee graag de dag. Maar dit broodbeleg staat niet in de Schijf van Vijf. Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker.
Daarom is mijn advies om te kiezen voor broodbeleg met veel vezels. Zoals hummus en pindakaas. Onverzadigde vetten. Deze vetten helpen om je cholesterol op een gezond peil te houden en verkleinen de kans op hart- en vaatziektes.
Is hagelslag gezond? Melk- en pure hagelslag bestaan voornamelijk uit suiker en zijn dus niet erg gezond.
Gemaakt met een zeer hoog cacaogehalte is De Ruijter Intens Puur Chocoladehagel een stuk gezonder. Vooral chocopasta's bevatten vaak veel meer calorien en minder waardevollen vitamines dan De Ruijter Chocoladehagel. Een enorm voordeel van De Ruijter Chocoladehagel is verder dat je het op je brood kunt strooien.
In een pak hagelslag van 400 gram zitten ongeveer 18.000 hagelslagjes, op één boterham liggen ongeveer 700 hagelslagjes. Per Nederlander eten we jaarlijks ongeveer één kilogram chocolade strooibeleg (hagelslag en vlokken).
Broodbeleg: Betere keuze (< 1,5 g zout per 100 g): américain natuur, rosbief, vlees- of vissalade, tonijn in blik, platte kaas, Philadelphia, kruidenkaas ... Beperkte keuze (1,5 – 2,5 g zout per 100 g; max. 30 g per dag): gekookte ham, kippenham, brie, smeltkaas Gouda ...
Plakjes fruit, zoals aardbei of banaan
Het is niet per se 'zoet', maar gezonde opties voor broodbeleg zijn 100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd zout of suiker, 30+ kaas en groente en fruit.
Skippy's hele lijn natuurlijke spreads is vrij van conserveringsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen en kleurstoffen. Zoals de meeste pindakaas is deze ook vrij van cholesterol en transvet.
De hoge voedingswaarde en eventuele toevoeging van suiker kunnen leiden tot overgewicht. Soms wordt zout toegevoegd, dat leidt weer tot een hoge bloeddruk en dat is nu juist een risico voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Maar, alle reden dus voor een goed overwogen aanschaf van uw verrukkelijke pindakaas.
Natuurlijke, biologische pindakaasmerken zijn de beste keuze als u wilt afvallen. Lees voedingslabels om de laagste hoeveelheden natrium en toegevoegde suiker te vinden die u kunt vinden.