Chocolade kun je op verschillende manieren smelten: au bain-maire, in de oven of in de magnetron. Hiervoor kun je melkchocolade, pure chocolade, en witte chocolade gebruiken. Belangrijk bij het smelten van chocolade is dat je het niet laat aanbranden.
Is alle chocolade geschikt om te smelten? Ja in principe wel, dus of je nu melk, puur of wit hebt, het zal allemaal smelten. Pure chocolade en melkchocolade kan je prima van een huismerk kopen. Goedkope witte chocolade daarentegen smelt niet goed en wordt vaak korrelig.
In principe smelt alle chocolade, maar witte chocolade staat erom bekend dat het snel korrelig wordt. Je kunt dus het beste melkchocolade of pure chocolade gebruiken als je chocolade wilt smelten. Wil je je chocolade kleuren, dan kun je hiervoor wel het beste witte chocolade gebruiken.
Hoe maak je van pure chocolade melkchocolade? Van pure chocolade melkchocolade maken doe je door de pure chocolade au bien-marie te smelten. Vervolgens voeg je er melkpoeder of gecondenseerde melk aan toe. Giet het in een mal en laat het vervolgens afkoelen.
Gelukkig is dat niet nodig, want je kunt gesmolten chocolade prima laten stollen. Het is niet heel erg lekker om gestolde chocolade te eten, maar je kunt het heel goed opnieuw smelten en dit weer gebruiken voor het maken van bonbons en andere chocolade creaties.
Je hebt natuurlijk voor je chocolade betaald maar we vinden het toch fijn als je een beetje op je chocolade past. Maar er is redding! Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten…
Grappig genoeg is het supersimpel. Kook eerst wat water. Voeg vervolgens heel langzaam, 1-2 theelepels per keer, het kokende water toe en klop de chocolade krachtig tot het mengsel weer glad is . Het hete water zal de klontjes in feite weer laten smelten tot een vloeibare consistentie.
Wat krijg je als je pure en melkchocolade mengt? Pure melkchocolade, oftewel absolute perfectie . Deze smaak heeft alle rijkdom en persoonlijkheid van pure chocolade met de romige zachtheid van onze melkchocolade.
Je hoeft alleen de pure chocolade te smelten, er wat boter en gecondenseerde melk bij te gooien en het te laten afkoelen . Het kost misschien wat tijd, maar je bent in no time de koning van het maken van melkchocolade van pure chocolade.
Pure chocolade: cacaopoeder, cacaoboter, suiker en eventueel geur- en smaakstoffen zoals vanille. Het moet voor minstens 35 procent uit pure cacaobestandsdelen bestaan. Melkchocolade: cacaomassa, cacaoboter en suiker. Hieraan wordt melk of melkproducten (bijvoorbeeld melkpoeder of gecondenseerde melk) toegevoegd.
Chocolade smelt sneller naarmate het percentage cacaoboter en vet hoger is, dus pure chocolade smelt het snelst. Eenmaal gesmolten, is het glanzend en heeft het een goede viscositeit. Pure chocolade van goede kwaliteit met niet minder dan 70 procent cacaobestanddelen geeft je een donkerdere, rijkere smaak.
Allereerst smelt je de chocolade en verwarmt deze tot een temperatuur van ca. 40°C. Bij deze temperatuur zijn alle kristallen gesmolten. Komt de temperatuur echter boven de 50°C, dan raken de kristallen blijvend beschadigd en zal de chocolade nooit meer hard worden.
Doe de chocoladestukjes in een pannetje op middelhoog vuur; voeg melk toe en klop constant tot de chocolade gesmolten en goed gemengd is, ongeveer 5 minuten . Klop de kaneel erdoor. Haal van het vuur; voeg indien gewenst meer melk toe. Serveer in een mok.
Wanneer je melkchocolade gebruikt in plaats van pure chocolade krijg je gewoon niet die echte chocoladesmaak die een cake of taart hoort te hebben. Zoals de smaak van pure chocola wegvalt bij verwerking, gebeurt dit ook bij melkchocola. Daarmee is dan dus ook de smaak van de melkchocola die je zo lekker vindt weg.
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
Chocolade kun je op verschillende manieren smelten: au bain-maire, in de oven of in de magnetron. Hiervoor kun je melkchocolade, pure chocolade, en witte chocolade gebruiken. Belangrijk bij het smelten van chocolade is dat je het niet laat aanbranden.
Je kunt een deel van de pure chocolade vervangen door een equivalente hoeveelheid melkchocolade als je dat wilt . Het zal niet minder rijk worden, maar het zal de intensiteit van de smaak en kleur verminderen.
In pure chocolade zit het meeste cacao en zitten dus ook meer van deze stoffen. Dat is dan ook waarom pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd. Dat pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd, komt daarnaast ook door de grote hoeveelheid suiker dat aan melkchocolade wordt toegevoegd.
Traditioneel gezien is kookchocolade verkrijgbaar in de vorm van de meest bittere pure chocolade. Maar omdat steeds meer koks op zoek zijn naar een zoetere manier om cacao toe te voegen aan hun baksels, zijn melk- en witte kookchocolade populairder geworden . Het is normaal gesproken goedkoper dan eetchocolade en kan van een lagere kwaliteit zijn.
Absoluut, je kunt de twee samen smelten . Als je de twee samen smelt, krijg je melkchocolade of pure melkchocolade (afhankelijk van het percentage pure chocolade dat je combineert met witte chocolade). Afgezien van de kosten van het product die omhoog gaan, is er absoluut geen kwaad in het smelten van de twee soorten chocolade.
Zet 1/3 van de chocolade apart in een aparte kom op een warme plek. Voeg de fijngehakte chocolade toe aan de resterende 2/3 van de gesmolten chocolade en blijf roeren . Voor pure chocolade moet deze een temperatuur van 28°C-29°C bereiken. Melkchocolade moet een temperatuur van 27°C-28°C bereiken, terwijl witte chocolade een temperatuur van 26°C-27°C moet bereiken.
Als uw chocolade echter niet is gestold, zijn er een paar redenen waarom dit kan zijn. Het kan zijn dat uw kamertemperatuur te hoog is . Als de temperatuur boven de 68 F is, kan dit problemen veroorzaken. De ideale temperatuur om te stollen is tussen de 65 en 68 graden Fahrenheit.
Hoe je gespleten boterganache repareert Als je je boter te heet hebt gemaakt , kunnen je boter en chocolade gaan scheiden. Zo repareer je het: 1. Laat het 15 minuten afkoelen tot kamertemperatuur, meng het, laat het nog eens 15 minuten staan en meng het opnieuw. Op dit punt zou er geen vetscheiding meer moeten zijn.
Door een eetlepel kokosolie of plantaardige olie toe te voegen tijdens het magnetronnen, smelt de chocolade soepeler en krijgt het de perfecte consistentie om in te dippen! De kanttekening hierbij is dat de chocolade, als deze eenmaal is afgekoeld, niet zo hard wordt als in het begin vanwege het toegevoegde vetgehalte.