Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Je kunt voedsel niet meer dan één keer opwarmen
Ook dit is niet waar, maar het is wel belangrijk dat je de gerechten tussentijds in de koelkast bewaart, in een goed afgesloten bakje.
Als je ervoor zorgt dat er altijd met een schone lepel saus uit de beker wordt geschept, kun je de beker eenvoudig meerdere keren verwarmen in de magnetron. Sluit de pot achteraf goed af en bewaar hem in de koelkast.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Als je restjes van een maaltijd opnieuw opwarmt, zorg er dan voor dat je het eten tot in de kern verhit. Warm dezelfde restjes ook niet meerdere keren opnieuw op, want dat bevordert de groei van bacteriën en verhoogt het risico op voedselvergiftiging.
De bacterie Bacillus cereus kan sporen vormen die goed kunnen overleven en hittebestendig zijn. Sporen zijn bacteriecellen in een soort slaapstand. Als je rijst opnieuw opwarmt, kunnen deze sporen dat overleven en zich later weer ontwikkelen tot bacteriën.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Als je restjes lasagne van de vorige dag hebt, kun je deze weer opwarmen. Warm de lasagne bijvoorbeeld opnieuw op in de oven. Opwarmen in een pan is ook mogelijk.
Recepttips
De bereide saus blijft tot 2 dagen goed in de koelkast of tot 1 maand in de vriezer. Verwarm voorzichtig tot hij gloeiend heet is, voeg een beetje water toe tijdens het opwarmen als de saus te dik is .
Satésaus. Satésaus bevat met als sambal en mosterd ook azijn en zout, maar dat wil niet zeggen dat deze saus ook lang houdbaar is. Voor satésaus geldt een bewaaradvies van maximaal 3 dagen in de koelkast na opening. Hoelang u het ongeopend kunt bewaren, ziet u op de verpakking staan.
Bieten. Hetzelfde nitrietverhaal vind je bij bieten, maar da's geen reden om ze nooit meer te eten, natuurlijk! Zolang je ze niet opnieuw opwarmt, is er niets aan de hand. En als je ten volle wilt profiteren van de vitaminen in bietjes, kan je ze ook nog altijd verwerken in koude bereidingen zoals smoothies en slaatjes ...
Hoe lang kun je rijst in de koelkast bewaren? Maximaal twee dagen, that's it. En dat geldt alleen voor rijst die op de juiste manier bereid en bewaard is. Al het andere kun je maar beter meteen weggooien.
Nasi bewaren is één, maar je moet het natuurlijk nog wel even opnieuw opwarmen voordat je het kunt eten. Nasi opwarmen kun je op drie manieren doen: in de pan, in de magnetron of in de oven/airfryer. Nasi opwarmen in een pan geeft waarschijnlijk het beste resultaat.
Rijst eten en het de volgende dag als restjes eten is een gezonde en veilige optie, zolang het maar goed bewaard en opgewarmd wordt . Gekookte rijst mag niet langer dan een uur buiten de koelkast blijven staan als de temperatuur boven de 90 graden Fahrenheit is.
Overgebleven satésaus kunt u in een glazen pot tot 6 weken in de koelkast bewaren. U kunt het ook invriezen .
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Bij een gesloten verpakking kijk naar de houdbaarheidsdatum en serveer het vóór die datum. Bij een geopende verpakking kijk dan naar het bewaaradvies hoe je de satésaus het beste kan bewaren. In het algemeen kun je een geopende verpakking 3 dagen in de koelkast bewaren of 3 maanden in de vriezer.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Verwerk de satésaus ook eens in een wrap of tortilla met kip en gebakken uitjes. Je kunt de kant-en-klare pindasaus direct gebruiken. Even opwarmen en je zet in een handomdraai een lekkere schaal met satésaus op tafel.
Goed opwarmen: Om eventuele bacteriën te doden, verwarm je overgebleven Chinees eten tot een temperatuur van ten minste 165°F (74°C) . Gebruik een voedselthermometer om de interne temperatuur te controleren. Methode op het fornuis: Voor gerechten zoals roerbakgerechten, gebakken rijst of noedels, verwarm je ze in een koekenpan of wok op middelhoog vuur.
Verwarm niet iets voor de derde keer. Heb je een restje één maal opgewarmd en blijft er alsnog van over, gooi dat eten dan weg.
Technisch gezien kun je lasagne meerdere keren opwarmen, zolang je het maar elke keer opwarmt tot een interne temperatuur van 165° . Deze temperatuur doodt de meeste bacteriën die mogelijk in je restjes zitten. Dat gezegd hebbende, de kwaliteit neemt af met elke keer opwarmen, dus we raden aan om lasagne maar één keer op te warmen.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."