Hoeveel blauwe bessen mag je per dag eten? Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende.
Factcheck. Blauwe bessen (meestal bosbessen) zijn rijk aan vitamines en vezels en calorie-arm. Daarom passen ze perfect in een gezond dieet. Of ze ook hartziekten, dementie en kanker kunnen voorkomen, is onvoldoende bewezen.
De spijsvertering bevordert en diarree wordt bestreden
Blauwe bessen bevatten vezels die de darmwerking ondersteunen en de stoelgang reguleren. Daarnaast hebben de antioxidanten in blauwe bessen een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen bij de behandeling van diarree en andere darmproblemen.
Antioxidanten zijn stoffen die cholesterolverlagend werken, vrije radicalen kunnen neutraliseren en een belangrijke rol spelen bij het verouderingsproces en de stofwisseling. De belangrijkste antioxidanten in blauwe bessen zijn flavonoïden, die ontstekingen onderdrukken en veroudering tegengaan.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Als je blauwe bessen in de yoghurt doet, belemmert dit mogelijk de opname van antioxidanten.
"Blauwe bessen zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Daarnaast bevatten ze vezels, die je helpen om je buikvet te bestrijden. Een studie van de Universiteit van Michigan toont aan dat het eten van blauwe bessen resulteert in gewichtsverlies rond je taille."
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Wereldwijd is de teelt van blauwe bessen relatief nieuw. De vraag naar het product groeit nog altijd, vooral vanwege de gezonde eigenschappen die aan het fruit worden toegeschreven. De prijs voor blauwe bessen ligt daarmee hoog en dat is ook de reden dat veel landen een potentiële markt in het product zien.
Je kunt blauwe bessen heerlijk uit de hand eten of verwerken in jam, compote of vruchtensap of smoothie. Verwerk ze ook eens in heerlijke zelfgemaakte (fruit)salades, taarten of muffins. Of eet de blauwe bes als zoete toevoeging in je yoghurt of vla.
De rode bes is veruit de laagste in kcal per 100 gram, namelijk 36kcal per 100gram. In tegenstelling tot 55kcal per 100gram appel en 52kcal per 100 gram blauwe bessen. Tevens bevat de rode bes de minste suikers, maar wel de meeste eiwitten en voedingsvezels! De rode bes bevat ook veel anti-oxidanten.
Ja, blauwe bessen kunnen gunstig zijn bij een verhoogde bloeddruk. Er is namelijk wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Blauwe bessen bevatten stoffen genaamd anthocyanen en flavonoïden, die antioxidante eigenschappen hebben en ontstekingsremmend kunnen werken.
Blauwe bessen bevatten verschillende voedingsstoffen die helpen om je botten gezond en sterk te houden. Ze bevatten een indrukwekkende mix aan mineralen, om precies te zijn: calcium, magnesium, ijzer en fosfor.
Let op: Hoewel blauwe bessen erg gezond zijn, is het wel verstandig om er rekening mee te houden dat deze fruitsoort fructose (fruitsuiker) bevat. Het eten van te veel fruit kan het afvallen vertragen. Daarom is het aan te raden om niet meer dan twee porties fruit per dag te eten.
Blauwe bessen kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken
Hoewel bosbessen over het algemeen als gezond voedsel worden beschouwd, kunnen ze soms spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals constipatie of diarree. Als u te veel bosbessen eet, kunt u last krijgen van maagpijn of krampen.
Blauwe bessen kunnen die schade verminderen en zo je spierpijn en moeheid verlichten. In een kleine studie onder 10 vrouwen bleek dat blauwe bessen het herstelproces van de spieren bevorderde na zware beenoefeningen.
Yoghurt en bosbessen combo is geweldig voor de gezondheid van de huid . Deze Griekse yoghurt combo, rijk aan antioxidanten en vitaminen, verheldert de huid en voorkomt vroegtijdige veroudering. Het bestrijdt vrije radicalen en bevordert de groei van gezonde huidcellen. Het houdt de huid gehydrateerd en laat deze op natuurlijke wijze stralen.
Het mengen van bosbessen met zuivelproducten, zoals yoghurt of magere melk , heeft echter geen klinisch effect, omdat is aangetoond dat zuivelproducten de opname van voedingsstoffen uit bessen blokkeren.
Nederlandse supermarkten halen de bessen en kersen van veel internationale bestemmingen. Bij frambozen, rode bessen en bramen is Nederland de belangrijkste herkomst. Dat blijkt uit een rondgang van Groenten&Fruit langs 6 grote supermarkten (Albert Heijn, Lidl, Aldi, Jumbo, Plus en Emté) in Midden-Nederland.
Bessen bewaar je bij voorkeur in een papieren zak in de koelkast. Je kunt de bessen ook uitgespreid op een bord in de koelkast bewaren. Zorg dat ze niet vochtig worden. Leg de bessen eventueel op een keukenpapiertje om vocht op te nemen.
Op de lijst van minst bespoten soorten: onder meer avocado's, zoete maïs, ananas, uien, papaja, erwten en asperges.
Waar zitten pesticiden in? Er is een hele lijst is opgesteld met het meest en minst bespoten groenten en fruit (zie de afbeeldingen hieronder). Op 1 staan de aardbeien, gevolgd door spinazie en boerenkool.