Het beste voor je gezondheid is de rauwe cacao poeder. Deze is onbewerkt en bevat dus alle voedingsstoffen en goede eigenschappen in zijn puurste vorm. Cacao Raw is gezond, maar je moet het eten met mate. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon blijft het beste.
Rauwe cacaopoeder is wel altijd de beste keuze. Dit is het minst bewerkt. Cacaopoeder bevat onder andere antioxidanten, die de kans op diverse ziekten kan verkleinen. Daarnaast bevat cacaopoeder een stofje dat door je lichaam kan worden omgezet in dopamine, het gelukshormoon.
Wat is de beste cacao? De beste cacao is rauwe cacao. Rauwe cacao behoudt door de koude verwerking een grote hoeveelheid van zijn oorspronkelijke voedingsstoffen. Gewoon cacaopoeder wordt bij hogere temperaturen verwerkt, waardoor het eindproduct minder voedingsstoffen bevat.
"Om de gezondheidsvoordelen van cacaopoeder te krijgen, koop je ongezoete cacaopoeder zonder toegevoegde ingrediënten ", zegt Fazio. "Het bevat minder calorieën, minder vet en suiker en meer antioxidanten dan chocoladepoeder. Zorg er wel voor dat je het etiket leest, want daarop staat of het product cacao of chocolade bevat."
Rauwe cacao beschermt tegen hart- en vaatziekten
Door het hoge gehalte antioxidanten heeft cacao een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Cacao bevat daarnaast ook veel mineralen als magnesium die ook het hart ondersteunen, spieren ontspannen en de hersenfunctie stimuleren.
Cacaopoeder bevat ook polyfenolen, antioxidanten die helpen om cholesterol- en bloedsuikerspiegels te verbeteren en het risico op hartziekten te verminderen . Cacaopoeder is rijk aan theobromine, wat helpt om ontstekingen te verminderen en u kan beschermen tegen ziekten zoals hartziekten, kanker en diabetes.
Het is veilig om dagelijks cacao te drinken. Wij adviseren om naar je lichaam te luisteren en een dosis te vinden die voor jou het beste werkt.
Alkali-verwerkte cacao, beter bekend als dutched cacao, is niet zo gezond als gewone cacaopoeder . Dutched cacao kan slechts de helft van de fytonutriënten van gewone cacao bevatten, maar dat betekent gewoon dat je twee keer zoveel moet gebruiken om een rijke, chocoladeachtige smaak te krijgen.
Cacaopoeder behoudt doorgaans alle of de meeste voedingsstoffen (waaronder calorieën en het meeste vet) van de cacaokern, vooral wanneer de rauwe kern wordt gemalen om poeder te maken, omdat deze dan niet wordt blootgesteld aan hitte.
Wetenschappers van de consumentenwaakhondgroep testten zes verschillende merken cacaopoeder in het laatste onderzoek, en Navitas Organics had de laagste niveaus van zowel lood als cadmium binnen de hele categorie. CR wijst erop dat Navitas daadwerkelijk zijn eigen tests uitvoert om lage niveaus van giftige metalen in zijn producten te garanderen.
Denk na over het smaakprofiel dat u wilt bereiken in uw gebakken goederen . Als u op zoek bent naar een intense chocoladepunch, kies dan voor ongezoete cacaopoeder. Voor een zachtere chocoladesmaak, kies dan voor in Nederland verwerkte cacao. Natuurlijke cacaopoeder zit er tussenin met zijn uitgebalanceerde zuurgraad en gematigde chocoladesmaak.
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter.
Natuurlijke cacao poeder
Allereerst hebben we de 'natuurlijke' cacao poeder. Dit type staat ook wel bekend als ongezoet cacao poeder en wordt gemaakt door cacaobonen te malen en het vet, bekend als cacaoboter, te scheiden van de rest van de massa. Dit resulteert in een puur en ongezoet poeder.
Het beste voor je gezondheid is de rauwe cacao poeder. Deze is onbewerkt en bevat dus alle voedingsstoffen en goede eigenschappen in zijn puurste vorm. Cacao Raw is gezond, maar je moet het eten met mate. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon blijft het beste.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder. Rauwe cacao bevat bioactieve stoffen en cafeïne. Daarom is het belangrijk om het met mate te consumeren.
Pure chocolade
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
De flavonoïden die in cacao worden gevonden, zijn uiterst krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende middelen, met bekende mechanismen die de hersenen en de cardiovasculaire gezondheid ten goede komen.
Rijk aan magnesium, kan cacao ontspanning bevorderen en spanning verlichten, wat mogelijk een goede nachtrust bevordert. Het is echter cruciaal om naar je lichaam te luisteren. Als je slaapproblemen ervaart na het nuttigen van cacao in de avond, is het het beste om je cacao-inname te verplaatsen naar een eerder deel van de dag .
Bovendien is cacaopoeder grotendeels ontdaan van zijn krachtige actieve bestanddelen zoals anandamide en fenylethylamine (het 'geluksmolecuul' en de 'liefdeschemicalie'). Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat cacaopoeder veel van de nutritionele voordelen van pure, ceremoniële cacaopasta mist [5].
Nederlandse cacao heeft een intensere "chocoladeachtige" smaak, terwijl natuurlijke cacao er lichter uitziet en licht wrang smaakt . Maar omdat je niet met chemische rijsmiddelen werkt, heeft je keuze voor cacao niet veel invloed op de textuur van het dessert.
Het Van Houten hydraulisch persenproces
Omdat dit cacaopoeder de chemische verbindingen die van nature in cacao voorkomen, behoudt, blijven veel van de potentiële gezondheidsvoordelen na dit proces ontegenzeggelijk behouden (Minifie 1970).
Cacaogebruik werd geassocieerd met verschillende mate van verbetering in totaal cholesterol en LDL ("slechte") cholesterol , systolische en diastolische bloeddruk en nuchtere bloedglucose. Dit zijn allemaal risicofactoren voor hart- of vaatziekten.
Wie moet cacao in grote hoeveelheden vermijden? Personen die momenteel SSRI-antidepressiva, medicijnen tegen lage bloeddruk of chemotherapie gebruiken, mogen niet meer dan een meditatiedosis drinken.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade.
Cacao kan je gezondheid op verschillende manieren verbeteren. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel, bloedsuikerspiegel en nachtrust, en kan zelfs helpen bij het afvallen.