1 Fruit (voor de merel) Aardbeien, bessen, appels en peren. Deze bomen en struiken maken je tuin niet alleen mooier, je kunt er zelf ook van snoepen. De merel komt je daarbij zeker helpen, want hij is dol op fruit. Ze eten ook insecten en andere beestjes, zoals regenwormen en larven, en zaden.
Bescherm je aardbeien
Helaas zijn niet alleen wij, maar ook merels gek op aardbeien. Om de vruchten voor je zelf te houden, kun je je aardbeien beschermen tegen vogels. Gebruik daarvoor nooit netten, want daar kunnen vogels in verstrikt raken!
Zwarte kraai, kauw, ekster, merel, kramsvogel, koperwiek, zanglijster, spreeuw en grote lijster. Deze vogels maak je blij met gewelde krenten en rozijnen, fruit, schillen en klokhuizen en alle soorten bessen. Bied dit aan in een voederschaal op de grond, sneeuwvrij, een open plek met beschutting dichtbij.
Tal van dieren zoals eenden, kippen, muizen, mollen, kikkers en padden voeden zich met slakken. Ook egels zijn er verzot op.
Vogels zijn waardevolle helpers in jouw moestuin want ze eten heel veel insecten en slakken. Alle jonge vogeltjes hebben dierlijke eiwitten nodig. Zo voedert een mezenpaar 1,5 kg insecten aan een nest jongen.
Geen producten met zout. Geen melk. Geen vetbollen of pinda's in een (plastic) netje, vogels kunnen erin verstrikt raken en het genereert zwerfafval. Geen boter of margarine, dit werkt laxerend.
Wat eet de koolmees? De koolmees eet in het broedseizoen vooral insecten, spinnen, larven en rupsen. In het najaar en de winter schakelen ze over op olierijke zaden (vooral van beuk), vruchten en vet.
Plagen die voorkomen in aardbeien zijn bladluizen, fruitvliegen, cicaden, rupsen, wantsen, plantparasitaire nematoden, kevers, spintmijt en overige mijten, trips en witte vlieg. Deze plagen kunnen aanzienlijke schade aan de planten veroorzaken, wat leidt tot een verminderde opbrengst en een verminderde fruitkwaliteit.
Wanneer aardbeien bemesten? Geef je aardbeien in maart of april DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Deze meststof is ook geschikt voor de bijbemesting van je aardbeien in pot. Strooi na de oogst, in de zomer, een tweede keer DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit tussen de planten.
Het menu van de huismus bestaat uit zaden, granen, insecten, bloemknoppen, brood, bessen, pinda's en vetbollen. In broedtijd voornamelijk insecten.
Merels eten graag wormen, insecten en fruit, maar ook zaden staan op het menu. Als het bereikbaar is eten ze ook graag van vetproducten. Meestal zullen ze het geknoeide voer onder een voedersilo of pindacake opeten, maar ook op voedertafels verschijnen ze veelvuldig.
Sommige vogels zijn zaadeters en geven de voorkeur aan zonnebloempitten, havervlokken en andere zaden. Andere vogels, zoals merels en lijsters, zijn fruiteters en genieten van bessen en appels. Insectenetende vogels, zoals de koolmees, mezen en vinken, worden aangetrokken door meelwormen en larven.
Geschikte rauwe groenten en kruiden zijn bijvoorbeeld basilicum, munt, witlof, erwten, aubergine, courgette en paprika. Geef nooit avocado, koolsoorten, aardappels, rabarber of groene bonen. Parkieten lusten graag een stuk appel, aardbei of banaan.
Spreeuwen, merels en duiven eten graag bessen en kersen
Vogels zien de aantrekkelijke rijp geworden bes of kers en gaan er maar wat graag op af. Het is overigens niet alleen de kleur waardoor er vogels af komen op bijvoorbeeld kersen.
Merel, zanglijster, koperwiek, kramsvogel en spreeuw
Voedsel: gewelde krenten en rozijnen, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen, wat broodkruimels, Premium voedertafelmix.
Vooral vetbollen zijn bijzonder aantrekkelijk voor ratten, want die bevatten lekker veel calorieën. Daarnaast komen ratten ook af op tuinafval, want ook daar eten ze soms van of ze maken er nesten in aan. Dichte begroeiing in de tuin helpt de ratten bovendien om goed verborgen te blijven.
De tomatenmineermot is een mot die lastig te herkennen is. Helaas kan de mot al snel je hele oogst aantasten, van plant tot tomaat. De larven zijn de boosdoeners van de schade. Het is daarom belangrijk om de motten zo snel mogelijk te vangen zodat ze geen nieuwe eitjes kunnen leggen.
Gebruik van aardbeiennetten. Een van de meest effectieve manieren om aardbeien te beschermen is het gebruik van speciale aardbeiennetten. Deze netten zijn ontworpen om over je aardbeienplanten te spannen, waardoor volgens geen toegang hebben tot de vruchten.
Maar let op: het is niet aan te raden om aardbeien ruim van te voren te wassen en te snijden. Spoel ze liever af vlak voordat je ze gaat eten, en verwijder daarna pas het kroontje. Anders kunnen de aardbeien beschadigen en zich volzuigen met water, waardoor ze smaak verliezen.
Om de meeste aardbeien te krijgen, ga je best voor een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Kies voor gezonde, sterke aardbeiplanten en geef ze voldoende water. Verwijder regelmatig onkruid en gebruik een uitgebalanceerde meststof om een overvloedige oogst van heerlijke aardbeien te garanderen.
's Winters eten de koolmezen veel zaden, zoals beukennoten. In het voorjaar en de zomer is het voedsel eiwitrijker en eten ze wat meer rupsen en andere insecten. Jonge koolmezen eten voornamelijk rupsen en als de gezinsplanning klopt, valt de geboorte samen met de 'rupsenpiek'.
De koolmees heeft heel wat natuurlijke vijanden, zoals katten en marters. Maar ook verschillende roofvogels zoals de uil en de valk lusten wel een koolmees. Maar voor koolmezen is de sperwer de meest gevaarlijke vijand. De sperwer vliegt vaak rond bij tuinen, de plek waar de koolmees graag vertoeft.
'S nachts slapen koolmezen namelijk het liefst in de nestkasten als deze beschikbaar zijn, en dat doen ze individueel. Zodra de koolmees wordt verstoord, zal hij de nestkast verlaten. Koolmezen zijn namelijk meesters in het vinden van een comfortabele plek om te overnachten, maar zijn daarom ook erg kieskeurig.