Het belangrijkste advies is gezond eten zodat je voldoende vitamines en mineralen krijgt. Ook kan het eten van wortels er helaas niet voor zorgen dat verziendheid of bijziendheid wordt gecorrigeerd.
Dankzij hun hoog gehalte aan vitamine A in de vorm van bèta-caroteen (provitamine A) zijn wortelen goed voor de ogen. Vitamine A draagt bij aan de aanpassing van ons zicht aan de duisternis. Een langdurig tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid en in extreme gevallen zelfs tot blindheid.
Een overschot aan bètacaroteen maakt in onze huid een oranje tint los – net als die van wortels. Je kan dus daadwerkelijk een beetje oranje worden door wortels te eten. Om een kleurverschil te merken moet je wél flink veel bètacaroteen binnenkrijgen.
Om echt een kleurverschil op te merken heb je een inname van 20 tot 50 mg bètacaroteen gedurende meerdere weken nodig. Een gemiddelde wortel bevat 4 mg bètacaroteen. Dit komt dus neer op ongeveer 5 tot 12 wortels per dag, afhankelijk van het dieet en een lichte of donkere huidskleur, aldus Speeckaert.
Als je ze regelmatig eet kan dat helpen om je immuunsysteem te ondersteunen en chronische ontstekingen te voorkomen. Er zijn veel verschillende kleuren wortels en elke kleur heeft weer zijn eigen unieke voordelen voor de gezondheid.
Wortelen bevatten betacaroteen, het deel dat de wortel zijn karakteristieke oranje kleur geeft. Betacaroteen is de voorganger van vitamine A, bekend van de krachtige werking van antioxidanten. Wortelen dragen tevens bij aan genezing van de huid en beschermt de huid tegen schadelijke effecten van de zon.
Wortelen bevatten veel vezels. Hierdoor is het erg geschikt om mee te nemen als gezonde snack. Het geeft je een verzadigd gevoel.
Wortels zijn rijk aan een voedingsstof genaamd bètacaroteen, een voorloper van vitamine A. Als je het regelmatig in grote hoeveelheden consumeert, kan bètacaroteen zich ophopen in je bloedbaan en je huidtint veranderen in een warmere, meer oranje tint .
Wist je dat als je veel wortels eet je huid oranje kan kleuren? Wanneer je veel wortels eet, zal de hoeveelheid bèta-caroteen in je bloed hoger worden en op plekken waar je huid dun is zoals in je handpalmen zul je dan een lichte gele of oranje kleur kunnen zien.
Carotenemie (carotenemia, carotinaemie, carotinodermie) is een oranje verkleuring van de huid veroorzaakt door ophoping van beta-caroteen in het bloed. Het wordt meestal veroorzaakt door het eten van (veel) wortelen en andere caroteenrijke groenten.
De wortel bevat veel bitterstoffen die een gunstige werking hebben ter ondersteuning van de lever- en galfunctie. Daarnaast bevat de wortel ook fytosterolen en vetzuren zoals linoleenzuur, linolzuur, oleïnezuur en palmitinezuur.
Vitamine-C voor ogen
Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.
Als je groenten kookt in een pan met kokend water, gaat er zo'n 20 tot 50 procent van de vitamines en mineralen verloren. Hoe langer de wortelen worden gekookt, des te meer voedingsstoffen er verloren gaan. Toch is het goed om je te realiseren dat het eten van rauwe wortels het gezondste is.
Wanneer hoge niveaus bètacaroteen worden geconsumeerd, wordt niet al het pigment omgezet in vitamine A. Een deel ervan circuleert in de bloedbaan. Als deze hoge niveaus enige tijd aanhouden, kan de huid een oranje tint krijgen, een aandoening die bekend staat als carotenemie .
"In wortels zit bètacaroteen. Dit stofje wordt omgezet in vitamine A. Deze vitamine is heel belangrijk voor het goed functioneren van je ogen. Wortels bevatten zo'n hoge concentratie bètacaroteen, dat ze je ogen goed doen en bijdragen aan goed zicht."
En haar ontdekking is niet geheel anekdotisch: wetenschappers bevestigen dat wortels inderdaad de kleur van je huid kunnen veranderen . Maar het een "bruintje" noemen, is een beetje overdreven. "Als je te veel bètacaroteenrijke voeding eet, kan je huid oranje worden," vertelde dermatoloog Dr. Melissa Piliang, MD aan de Cleveland Clinic.
Het bekendste gezondheidsvoordeel van wortels is dat je ogen er baat bij hebben. Dit komt door het hoge gehalte aan beta-caroteen. Dit stofje kan in je lichaam omgezet worden in vitamine A, dat onder meer nodig is voor het goed functioneren van de ogen. Met name voor het aanpassen van je ogen in de duisternis.
Het hoge gehalte aan bètacaroteen fungeert als een antioxidant tegen celschade die door een normale stofwisseling aan het lichaam wordt toegebracht. Het helpt de veroudering van cellen te vertragen . droogheid van de huid, het haar en de nagels. Vitamine A voorkomt vroegtijdige rimpels, acne, droge huid, pigmentatie, vlekken en een ongelijkmatige teint.
Wortels bevatten veel vitamine A, wat goed is voor het herstellen van je huid. Wortel bevat ook caroteen, het stofje dat melanine ondersteunt. Melanine draagt bij aan het donker worden van de huid bij blootstelling aan zonlicht.
" Mensen komen niet aan van wortels en bosbessen; het zou bijna onmogelijk zijn om er genoeg van te eten ," zegt Somers. "We vullen ons met de hoeveelheid voedsel." Maar vrees niet, u bent niet voorbestemd voor een vast dieet van wortelsticks en vogelvoer. Sterker nog, een breed assortiment van de juiste "dunne" voedingsmiddelen kan u helpen om af te vallen.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.
Je kunt door het eten van wortel echt oranje worden. Als je iedere dag een grote hoeveelheid wortels eet, krijg je namelijk een overschot aan vitamine A binnen. Vitamine A maakt ons lichaam uit bètacaroteen dat in wortels zit. Overtollige vitamine C plassen we uit, maar overtollige vitamine A niet.
Als antioxidant kan bètacaroteen helpen de huid te beschermen tegen zonnebrand en huidveroudering vertragen door elasticiteit, hydratatie, textuur, rimpels en ouderdomsvlekken te verbeteren . Vitamine C in wortels is ook belangrijk vanwege de gezondheidsbevorderende voordelen voor de huid.
Huidverhelderende voedingsstof van wortel: vitamine A
Het bevat fenolzuren, flavonoïden[12] en bètacaroteen die schade door vrije radicalen voorkomen en vlekken en donkere vlekken elimineren. Omdat uw lichaam bètacaroteen omzet in vitamine A[13], zal het eten van een wortel elke dag u helpen stralend te stralen .
RODE & ORANJE GROENTE
Een kleurig dieet doet wonderen voor de huid! Alle rode en oranje groenten, waaronder zoete aardappel, wortels en paprika, zijn rijk aan betacaroteen. Het lichaam zet betacaroteen om in vitamine A, een essentiële vitamine voor het beschermen, herstellen en gezond houden van de huid.