Maizena: mix en fix! Mix ze in een bakje met koud water totdat een vloeibaar papje ontstaat. Giet kleine delen van dit papje bij je soep terwijl je goed doorroert. Ziet de soep er goed uit? Laat hem dan nog vijf minuten doorkoken.
Ga voor bloem of maïszetmeel
Dat trucje kun je ook gebruiken als je soep te dun blijkt. Meng 1 el bloem of maïzena met 3 el soep in een apart kommetje, en voeg dat mengsel opnieuw toe aan je soep. Breng zachtjes aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.
Om een soep of saus te binden kun je boter gebruiken, maar ook een schep Maizena (merknaam voor maiszetmeel) doet de truc. Je kunt maiszetmeel gebruiken voor het opstijven van slagroom, het krokant bakken van ingrediënten of het verdikken van soepen.
Van bloem maak je niet makkelijk een papje zoals je dat met maizena doet met een paar lepels lauw water of melk. Bloem moet lang koken en kan lang koken. Het is daarom zeer geschikt voor het binden van stoofschotels. Maizena mag niet koken, dan verliest het bindende kracht.
Houd er rekening mee dat bloem een hoger eiwitgehalte heeft dan maizena, waardoor het de neiging heeft om meer te binden en een iets dikkere saus kan geven. Aardappelzetmeel: Aardappelzetmeel is een alternatief dat vergelijkbaar is met maizena.
Voeg bloem of maïzena toe
Doe een eetlepel van beide in een kleine kom en roer er 2-3 eetlepels soep door tot je een glad mengsel hebt. Roer dit terug in de soep en breng het aan de kook. Laat het een paar minuten koken zodat de zetmeelkorrels kunnen barsten en dikker worden en de bloemsmaak eruit kan koken.
Soepverdikkingsmethode: Maizenapap
Over deze methode: Een van de meest gebruikte manieren om sauzen en soepen dikker te maken, is met een papje op basis van zetmeel. Maïzena is hiervoor een populaire keuze.
Bloem: Maak de chowder dikker met bloem voor alle doeleinden . Kruiden: Kruid de vissoep met Old Bay-kruiden, zout en peper. Verdampte melk: Verdampte melk maakt de chowder nog dikker en rijker.
Je kunt de soep gemakkelijk met een papje van aangemaakte maïzena binden. Wel even laten koken, anders werkt deze methode niet. Je kunt ook allesbinder gebruiken tegen een soep die te waterig is.
Begin met het gebruiken van 1 eetlepel maizena per keer, gemengd met 2 eetlepels water . Er kan meer maizena-slurry worden toegevoegd, maar zorg ervoor dat u niet te veel toevoegt. Meng slechts een kleine hoeveelheid slurry per keer om ervoor te zorgen dat uw soep goed dikker wordt. Het gebruik van maizena is een snelle, effectieve manier om soep dikker te maken.
Aardappelzetmeel heeft een neutrale smaak en zorgt voor een heldere binding. Je kunt dit bindmiddel goed gebruiken voor het binden van bijvoorbeeld jus, heldere soepen en sauzen en compotes, maar ook bij stoofpeertjes.
Mogelijkheden zijn room, kokosmelk, yoghurt of zelfs gepureerde avocado . Als u kokosmelk kiest, wees u er dan van bewust dat het een zoete kokossmaak zal geven, wat niet voor elke soep geschikt is. Yoghurt zal het pittig maken.
Hoe maak je groente-rundvleessoep dikker? Voeg bloem toe ! Het helpt de soep dikker te maken, samen met het aardappelzetmeel. Laat sudderen tot de aardappelen zacht zijn voor een nog dikkere soep.
Er zijn verschillende manieren om pompoensoep dikker te maken. De makkelijkste manier is om de soep te laten inkoken door wat van de vloeistof te laten verdampen. Je kunt ook een papje van bloem of maizena en water gebruiken, een theelepel of twee van een van beide verdikkingsmiddelen toevoegen aan een kleine kom en 2 tot 3 theelepels soep erdoor roeren om een papje te maken .
Maizena: mix en fix!
Voor een andere methode pak je bloem, maizena of aardappelzetmeel uit de kast. Twee eetlepels van een van deze goedjes doen wonderen voor je soep! Mix ze in een bakje met koud water totdat een vloeibaar papje ontstaat. Giet kleine delen van dit papje bij je soep terwijl je goed doorroert.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Voor een arrowroot slurry, meng ongeveer vier en een halve theelepel arrowroot en drie eetlepels water voor elke kop soepvloeistof . Deze methode werkt goed voor slowcooker soepen en stoofschotels.
Je soep dikker maken kan door inkoken of door room of maïzena toe te voegen. Gebruik geen zure room want dit kan gaan schiften in een warm recept.
Hoe maak je een soep dikker met aardappelpuree. Roer ¼ tot ⅓ kopje aardappelpuree per 1 kopje soep of stoofpot . Laat 5 minuten op laag vuur sudderen en pas dan de hoeveelheid aardappelpuree aan om de gewenste consistentie te krijgen.
Zuivel doet vloeistoffen stremmen als het verkeerd wordt toegevoegd of als het te lang wordt verhit. Om dit risico te vermijden, kunt u het beste producten met een hoger vetgehalte gebruiken, zoals room of crème fraîche. Het kan verleidelijk zijn om zure room of zachte roomkaas toe te voegen om de soep dikker te maken, maar roomkaas werkt niet altijd .
Maizena kun je makkelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt (anders proef je het terug). Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken.
Blinde of heldere binding
Over het algemeen bindt zetmeel uit worteldelen (aardappel, tapioca, arrowroot) op een lagere temperatuur dan tarwebloem of maïszetmeel. Laatstgenoemde geven ook een melkachtige, blinde binding terwijl arrowroot, aardappelzetmeel en tapioca een heldere binding geven.
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.