De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
Wat adviseert het Voedingscentrum? Het Voedingscentrum adviseert elke dag melk en melkproducten te gebruiken. Dit is niet alleen melk, maar ook bijvoorbeeld yoghurt en karnemelk. In de Schijf van Vijf vind je de magere en halfvolle varianten zonder toegevoegd suiker.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
In koemelk zit heel veel melkvet en melksuiker. Dit melkvet en melksuiker kan voor sommige mensen moeilijk worden verteerd. Sommige mensen merken dit door buikpijn, vermoeidheid, vage klachten of diarree. Ook stijgt je bloedsuikerspiegel wanneer je zuivelproducten neemt en barst melk van de groeihormonen.
Melk is rijk aan calcium, dat nodig is voor de opbouw en onderhoud van sterke botten en tanden. Daarnaast bevat het vitamine A, B12 en D, en allerlei mineralen zoals fosfor, kalium en magnesium. Het vet in volle melk helpt bij de opname van vetoplosbare vitamines, zoals A en D.
Melkproducten bevatten goede voedingsstoffen, zoals eiwit, calcium, vitamine B2 en B12. Bovendien verkleint het gebruik van zuivel het risico op darmkanker. Om niet te veel verzadigd vet binnen te krijgen is het advies om magere of halfvolle zuivel te gebruiken in plaats van volle, ook voor kinderen.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Een vette huid met verstoppingen en puistjes heet acne. Stom genoeg kan 1 glas melk al voor deze problemen zorgen als je daar gevoelig voor bent. Daarnaast kan de lactose (melksuiker) in zuivel bijdragen aan het ontstaan of verergeren van andere huidproblemen zoals rosacea en eczeem.
Als de lactose uit de voeding niet of onvoldoende verteerd wordt, komt de lactose onveranderd in de dikke darm terecht en trekt daar vocht aan. De ontlasting kan daardoor dunner worden en (ernstige) diarree veroorzaken. Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora).
Iemand met hart- en vaatziekten hoeft zuivel niet te mijden. Ook is het niet nodig om zuivel uit de voeding weg te laten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Sommige studies laten zelfs een beschermend effect zien van zuivel, en van melk in het bijzonder, op de gezondheid van hart en bloedvaten.
Daarnaast is melk gezond voor ouderen en met name voor zeventigplussers. Dat komt omdat zuivel- en melkproducten een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van gezonde botten en de spiermassa, terwijl ze ook bijdragen aan het cognitief functioneren.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate. Zo bevat een glas melk of een schaaltje yoghurt veel calcium (goed voor de botten), veel B-vitamines en een flinke portie eiwitten.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
Het eiwit in melk kan bijdragen aan de opbouw van spiermassa na krachttraining, zowel bij mannen als vrouwen en op de korte en langere termijn2–4. Onderzoek wijst uit dat het drinken van magere melk de spiereiwitsynthese na het sporten meer stimuleert dan sojadrank met eenzelfde hoeveelheid sojaeiwit3,4.
De eiwitten die van nature in melk voorkomen, helpen de elasticiteit van onze huid te verbeteren, zodat we minder rimpels krijgen en ze zich langzamer ontwikkelen . Melk bevat ook retinol (een antioxidant) en vitamine D, die onze huid kunnen helpen beschermen tegen schadelijke zonnestralen.
Melk is goed voor je botten
Melk staat erom bekend bij te dragen aan een goede botgezondheid. De reden hiervoor is dat de drank een krachtige combinatie van voedingsstoffen bevat, waaronder calcium, vitamine K2, fosfor, kalium en proteïne. Al deze stoffen zijn noodzakelijk voor het behoud van sterke botten.
Ook komt het voor dat teveel zuivel zorgt voor huidproblemen. Sommige mensen (vooral met een lactose-intolerantie) kunnen een reactie krijgen van zuivel op hun huid. Merk je dat je huid niet goed reageert op zuivel, dan kun je overwegen een ander zuivelproduct te nemen of de porties omlaag brengen.
De drank bevat veel voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, suikers, mineralen en vitaminen. Het is dus een handig goedje, vooral in tijden van voedselschaarste. Het zou ook kunnen dat het beetje vitamine D dat in melk zit in noordelijke regionen goed van pas kwam.
Aanbevelingen variëren, afhankelijk van uw leeftijd en geslacht. Volwassenen van 19-50 jaar wordt aanbevolen om elke dag 2,5 porties melk, kaas, yoghurt en/of alternatieven te consumeren. Oudere volwassenen (met name vrouwen) hebben extra porties nodig om spiermassa en botsterkte te behouden. Een portie melk is 250 ml (1 kop).
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
Dit zijn de voordelen van stoppen met melk:
Minder verzadigde vetten en cholesterol. Minder kans op gezondheidsproblemen zoals acne en hormonale disbalans. Minder kans op lactose-intolerantie. Verbeterde hart- en vaatgezondheid.
Calcium zorgt voor sterke botten. Heeft u een tekort aan calcium, dan haalt uw lichaam deze stof uit uw botten waardoor de botdichtheid nog sneller afneemt. Voldoende calcium is dus erg belangrijk. Calcium krijgt u binnen door uw voeding; vooral zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium.
Natuurlijk zijn er nog foods die je beter niet kunt eten als je last hebt van constipatie. Zo is voedsel dat veel calcium bevatten, zoals melk, kaas, en onrijpe bananen vaak triggers voor verstopping.