Pindakaas met augurk
Deze combinatie is eigenlijk zo gek nog niet. Bij gado gado, een knapperige Indonesische salade, is de pindasaus onmisbaar. Hier wordt vaak ook nog iets friszurigs bij gegeten als atjar of komkommer op zuur. Als je er zo over nadenkt kan een broodje pindakaas met augurk best lekker zijn.
Bananen, augurken, honing of marshmallows : als je het maar vaak genoeg vraagt, zijn dit allemaal ingrediënten die goed bij pindakaas passen.
Smaakcombinaties met pinda in een fruithapje
🍌🥜 Banaan en pindakaas: Een klassieke combinatie die altijd een succes is. (Hier word ik zelf ook altijd heel blij van!) 🍏🥜 Gekookte appel, kaneel en pindakaas: De frisheid van de appel gaat goed samen met de romige pindakaas.
Pindakaas en banaan zijn een andere iconische, favoriete combinatie. Deze combinatie is niet alleen heerlijk, maar zit ook boordevol gezonde goedheid. De natuurlijke zoetheid van rijpe bananen vult de nootachtige romigheid van Peter Pan Peanut Butter aan, wat zorgt voor een bevredigende snack of een snel, energiek ontbijt.
Toepassingen. Pindakaas wordt in Nederland meestal op brood gegeten, soms in combinatie met ander beleg, zoals hagelslag of suiker. Pindakaas kan ook de basis vormen voor een vorm van satésaus, de pindasaus. De pindakaas wordt daartoe gemengd met melk, sambal, sojasaus, zout, suiker en eventueel ui of andere kruiden.
Meng PB met yoghurt, kaneel en een vleugje honing of ahornsiroop . Dip in appelschijfjes, selderij of smeer op toast met banaanschijfjes en kokos. Meng in noedels. Dankzij de zoute, nootachtige smaak en romige textuur smaken Aziatisch geïnspireerde noedelgerechten goddelijk met pindasaus.
Verse bessen - Niets zegt zomer meer dan wat verse bessen. Je kunt ze plukken, ze voorbereiden en ze combineren met wat pinda's voor een snack die allerlei voedingsstoffen bevat en je langer zal verzadigen. Er is geen betere manier om wat zomer toe te voegen aan je Virginia Peanuts.
Een smaak - zowel exotisch als vertrouwd - in dezelfde lepel
Als kind in de jaren 50 was een kom tomatenroomsoep met een boterham met pindakaas en jam mijn standaardlunch en mijn favoriet. Vooral als ik dan ook nog eens een stukje van de pindakaas- en jammenpasta in de soep doopte.
Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten, en dus ook in 100% pindakaas, zit veel onverzadigd vet.
Volgens ons testpanel is Vita D'or 100% pindakaas van Lidl de beste pure pindakaas uit de supermarkt. Dit merk kreeg een 7,8 als gemiddeld cijfer en is ook nog eens één van de goedkoopste varianten (€ 2,98 per pot van 600 gram). De tweede plaats is voor Helaes 100% pindakaas van Aldi.
Per eetlepel of mes, is dat al gauw 100 calorieën. Daartegenover staat gek genoeg ook dat pindakaas goed is om je gewicht onder controle te houden. Mensen die twee keer per week pinda's eten, hebben 31 % minder kans om aan te komen, blijkt uit een Spaanse studie onder ruim 8,800 mensen.
Fruit en noten zijn een klassieke combinatie en smaken perfect op pindakaastoast. Ideale ingrediënten zijn bessen, amandelschaafsel, gehakte walnoten en plakjes banaan. Je kunt er ook chiazaad en gemalen lijnzaad overheen strooien voor extra crunch en voedingswaarde.
Waarom is pindakaas met banaan gezond? Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit de voeding. En laat er nou in een banaan per 100 gram 8,7 gram vitamine C zitten. Dit kan het ijzer uit de pindakaas dus beter opnemen.
Probeer wat appels of selderij in flinke stukken te snijden, zodat ze makkelijk in de pindakaas te dippen zijn . Rozijnen en bananen passen goed bij pindakaas — rol vers gesneden bananenmunten in de spread of meng rozijnen met romige of knapperige pindakaas.
Cocktailsaus, Marinara, Alfredo saus, kaas, bieten, Jello, uien, Jalapeños, salsa, hummus, Coleslaw , ... Ik stop nu maar, want ik dacht net aan het eten van pindakaas met coleslaw en ik heb een beetje overgegeven. Ik heb al eerder coleslaw met pindakaas en pinda's gegeten!
Kies in plaats daarvan varianten met een melkzuurachtige smaak (verse chèvre), uitgesproken scherpte (klassieke cheddar) of genuanceerde nootachtigheid (jonge manchego) . Deze kazen brengen de beste kwaliteiten van notenboter naar boven: zoete, romige en zelfs hartige tonen.
In plaats van jam of gelei, gebruik honingboter, vers fruit of gedroogd fruit . Wij zijn dol op amandelboter met verse frambozen en pindakaas met gouden rozijnen. Vervang één ingrediënt. Probeer een andere notenboter, zoals zonnebloem-, amandel- of sojanootboter.
Bananen en pindakaas
Smeer een eetlepel pindakaas op een banaan . De koolhydraten geven je een snelle stemming en energieboost, terwijl de eiwitten je energie urenlang op peil houden. Controleer de ingrediëntenlijst op het etiket wanneer je pindakaas koopt.
Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden. “Pinda's zijn net zo gezond als noten”, zegt hoogleraar Piet van den Brandt. Ander onderzoek toont aan dat mensen die veel pindakaas eten, een minder groot risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen.
Makkelijke, eiwitrijke en smaakvolle diners zijn mijn absolute favoriet. Dit recept voor knapperige pindakaaskip is een echte familiefavoriet en is binnen ongeveer 30 minuten klaar om te eten . Dit recept bevat mijn favoriete en populaire Thaise pindasaus die ik op bijna alles doe. Het is zout, romig en subtiel zoet, maar toch pittig.
Bereidingswijze: Haal de schil van de banaan en snijd in stukjes. Schil een appel en snijd deze in blokjes. Pureer het fruit samen met 1-2 eetlepels pindakaas tot een glad hapje.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.