Pure cacao is, net zoals cafeïne, een onopvallende drug.
Je kan een hoge mate van blijdschap voelen en een verhoogde gevoeligheid van de zintuigen. Rauwe cacao bevat een sterke dosis mineralen en voedingsstoffen die helpen het lichaam te helen, de nieren en lever te ontgiften, stress te verminderen en versterkt op natuurlijke wijze de afgifte van gelukshormonen.
Bij een cacao ceremonie komen mensen bij elkaar voor meditatie en verbinding waarbij rauwe cacao wordt gedronken. Een sterk en pittig drankje, niet te vergelijken met de winterse chocolademelk met slagroom dus. Spiritueel betekent dit dat het drinken van rauwe, ceremoniële cacao je hart opent voor liefde en zachtheid.
Aan de farmacologische kant van chocolade, de wereld van de geneesmiddelen, zitten meer mogelijke effecten. Zo zijn er stoffen in chocolade die lijken op anandamides. Deze stoffen komen in grote hoeveelheden voor in marihuana en kunnen een euforisch gevoel teweegbrengen. Een andere groep stofjes zijn de biogene amines.
Weeg de benodigde hoeveelheid: De juiste hoeveelheid cacao hangt af van het aantal deelnemers aan de ceremonie. Een gebruikelijke dosis is ongeveer 20-30 gram per persoon. Dit kan variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeur en gevoeligheid.
Hallucinogeen of psychoactief. Sommige beoefenaars beweren dat cacao kan functioneren als een neurologische drug, vergelijkbaar met cannabis of andere geestverruimende planten . Maar hoewel cacao bepaalde bestanddelen gemeen heeft, zijn ze ofwel in microscopisch kleine hoeveelheden aanwezig of worden ze niet op dezelfde manier door het lichaam verwerkt.
Dus, laten we ter zake komen... kun je high worden van cacao? Ja en nee . Hoewel cacao niet zo psychoactief is als ayahuasca of acid, bevat het wel een mengsel van 'bliss chemicals' die de hartslag stimuleren en je goede vibes verhogen.
Cacaopoeder bevat verschillende stoffen die ervoor kunnen zorgen dat het "verslavend" aanvoelt . Theobromine is echter de belangrijkste verbinding die in cacao wordt aangetroffen. Ook bevat pure chocolade hogere hoeveelheden van deze stoffen vanwege het hogere cacaogehalte. Anandamide: Bindt zich aan receptoren in de hersenen, de cannabinoïde receptor.
De bioactieve verbindingen die in pure chocolade worden aangetroffen, kunnen deze positieve resultaten verklaren. In twee dubbelblinde, placebogecontroleerde onderzoeken hebben Smit et al. [5] aangetoond dat de hoeveelheid methylxanthines (theobromine en cafeïne) die in pure chocolade wordt aangetroffen, psychostimulerende effecten kan veroorzaken .
Medicijnniveaus en effecten
Chocolade bevat kleine hoeveelheden cafeïne en grotere hoeveelheden van de nauw verwante verbinding, theobromine . Het bevat ook anandamide en twee verwante verbindingen die cannabinoïde receptoren stimuleren, tryptofaan en polyfenolen.
Deze plant is bekend als snoepgoed, maar wordt al duizenden jaren gewaardeerd als medicijn en voedsel. Cacao is een rijk medicijn dat wordt gebruikt vanwege de effecten op het zenuwstelsel en de cardiovasculaire gezondheid .
Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen. Het is dan ook niet voor niks dat cacao raw wordt gerekend tot de Superfoods.
Een langere, kleine ceremonie met veel persoonlijke aandacht, zowel tijdens de ceremonie, als voor en na, zal ergens tussen de €100 en €200 kosten.
Positief effect op stemming, focus en creativiteit
Ja cacao maakt ons vrolijk, vermindert stress, verhoogt onze focus en creatieve flow. Onze hersenen zijn complex en cacao heeft een positieve invloed door een modulerend effect op neurotransmitters.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Chocolade eten kan onze stemming direct verbeteren. Het zorgt ervoor dat we ons goed voelen omdat het de afgifte van chemicaliën in onze hersenen activeert die ons vreugde brengen . Chocolade bevat iets dat endorfine heet, wat natuurlijke stoffen zijn die ons een gelukkig gevoel geven. Wanneer we chocolade eten, is het alsof we een kleine uitbarsting van geluk krijgen.
Traditioneel worden de gezondheidsvoordelen van cacao in verband gebracht met het hoge gehalte aan antioxidanten in Theobroma-cacaobonen. Het directe psychoactieve effect van methylxanthines in cacao is echter opmerkelijk . Theobromine en cafeïne, in de verhoudingen die in cacao worden aangetroffen, zijn verantwoordelijk voor de smaak van het eten/de drank.
Theobromine is een stimulerend middel dat verantwoordelijk is voor de "buzz" die je krijgt na het eten van chocolade . Ramadan beschreef dit als een "buzz van energie, buzz van scherpte van geest, die eigenlijk een tijdje aanhoudt."
Sommige onderzoekers hebben ontdekt dat het eten van pure chocolade een positieve invloed kan hebben op je bloedsuikerspiegel en daardoor later minder trek in minder voedzame voeding zal hebben. Pure chocolade kan je ook minder hongerig maken, dankzij de effecten op een hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van je eetlust.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Ceremonial Cacao is zo'n geweldige bondgenoot in het creëren van een krachtige poort naar het rijk van lucide dromen . Niet verrassend, gezien de combinatie van zijn kalmerende, stimulerende en euforische effecten!
Volgens de British Heart Foundation bevat chocolade weliswaar kleine hoeveelheden van de stof theobromine, maar het bevat niet dezelfde verslavende stoffen als drugs zoals alcohol of nicotine .
Nee . Hoewel cacao psychoactief is vanwege de verschillende effecten die het heeft op onze hersenchemie en stemming, wordt het niet beschouwd als een psychedelisch middel . Veel mensen nemen hoge doses pure cacao in - ceremoniële doses - om enkele van de transcendente of euforische ervaringen te bereiken die aan psychedelica worden toegeschreven. Uw ervaring kan variëren.
Cacao bevat talloze actieve bestanddelen en voedingsstoffen die de productie van neurotransmitters en neuromodulatoren in de hersenen stimuleren . Dit resulteert in de afgifte van feelgoodhormonen zoals endorfine, serotonine en dopamine, die verantwoordelijk zijn voor onze verbeterde stemming na het drinken of eten van cacao.
Cacao heeft een natuurlijke stimulant genaamd theobromine . Vergeleken met cafeïne biedt theobromine een mildere, meer aanhoudende energieboost zonder de zenuwen of de gevreesde crash. Echter, voor mensen met een verhoogde gevoeligheid voor stimulanten, kan zelfs dit mildere effect het slaappatroon verstoren.