Hoe groot is bijvoorbeeld de portie (hoe minder, hoe sneller), is het eten vloeibaar of in stukjes (hoe meer lucht ertussen, hoe sneller) en zit het nog in een warme pan? Afhankelijk van deze factoren duurt het meestal tussen de 15 en 60 minuten om eten volledig te laten afkoelen.
"Je kan spoorvorming voorkomen door de pasta, nadat je die gekookt hebt, zo snel mogelijk af te koelen. De gouden regel is om gekookte pasta of rijst binnen de twee uur onder de 10 graden Celsius te krijgen. Bewaar de pasta dus altijd in de koelkast en haal hem er alleen dan uit om hem meteen te serveren.
Ik spoel daarom mijn pasta voor pastasalade meteen na het afgieten met ruim koud water, en laat de pasta verder afkoelen in een bak met koud water. Zo gaat de pasta niet plakken en kun je er de andere ingrediënten door roeren zonder de pasta te beschadigen.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Wil je een koude pastasalade maken? Dan is het juist een goed idee om de pasta onder koud water af te spoelen. Zo koelt de pasta namelijk sneller af én kleeft het niet aan elkaar.
Over het algemeen duurt het 10 tot 30 minuten voordat gekookte pasta is afgekoeld tot kamertemperatuur. Als je haast hebt en het snel moet afkoelen, kun je het afspoelen onder koud water of een paar minuten in de koelkast zetten.
Om gekookte pasta snel te koelen voor salade, giet je de gekookte pasta eerst af in een vergiet. Plaats het vergiet vervolgens in een grotere kom die half gevuld is met ijswater. Wanneer het is gekoeld, haal je het vergiet uit het ijswater, laat je het uitlekken en is het klaar voor gebruik.
Uit een experiment in het BBC-tv-programma Trust me, I'm a Doctor, onder leiding van Dr. Denise Robertson (senior voedingswetenschapper aan de Universiteit van Surrey), bleek dat het eten van gekoelde of opgewarmde pasta – waardoor het wordt omgezet in 'resistent zetmeel' – kan helpen de stijging van de bloedsuikerspiegel te verminderen .
Omdat pasta echter een simpele koolhydraat is, beperken veel mensen het in hun dieet. Het blijkt dat pasta een gezonder voedingsmiddel kan worden door het te koelen en als restjes te eten . Het veranderen van de temperatuur is een gemakkelijke manier om simpele zetmelen zoals rijst en pasta om te zetten in voedingsmiddelen met meer vezels.
Je kunt namelijk alle restjes uit je koelkast opmaken én je kunt pastasalade ook heel goed koud eten. Ideaal om al van tevoren klaar te maken dus. Lekker als lunch, maar een goedgevulde koude pastasalade is ook een goed idee om 's avonds te eten als makkelijke avondmaaltijd.
Als je een koude take-away komen halen bent of je hebt nog een restje over van de vorige dag, dan kan je deze steeds opnieuw opwarmen in de microgolfoven of op het vuur.
Overgebleven gekookt voedsel kan maximaal drie tot vier dagen in de koelkast worden bewaard. Gedurende deze tijd kunt u de restjes opwarmen tot 165 °F . Zorg ervoor dat u ongebruikte porties binnen twee uur terug in de koelkast zet om ze veilig te houden.
Ja, pasta past prima in een gezond dieet. Uiteraard belangrijk om ervoor te zorgen dat je eetpatroon is afgestemd op je totale caloriebehoefte en de verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Omdat pasta rijk is aan vezels, B-vitamines en mineralen past het goed in een gezond voedingspatroon.
De volgende dag zijn sommige van de natuurlijke zetmelen in het voedsel omgezet in gezondere versies, de zogenaamde resistente zetmelen. Deze worden in verband gebracht met een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder een lagere bloedsuikerspiegel, een betere darmgezondheid en een lager risico op bepaalde vormen van kanker.
Waarom is pasta goed voor afvallen? Pasta kan goed zijn voor afvallen omdat het een lage glycemische respons heeft, wat helpt bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van hongergevoelens. Bovendien kan de trage verteerbaarheid bijdragen aan een langer verzadigd gevoel.
Wanneer pasta wordt gekookt en afgekoeld, worden sommige koolhydraten omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel dankt zijn naam aan het feit dat het resistent is tegen vertering, dus het levert minder energie en is beter voor de bloedsuikerspiegel. Dus, je overgebleven pasta, zelfs als je het opwarmt, bevat minder calorieën dan de avond ervoor .
In plaats van deze techniek, probeer je gekookte pasta op een bakplaat te leggen en laat het dan ongeveer 30 minuten afkoelen (via All Recipes). Zet ze vervolgens in de koelkast om nog verder af te koelen.
Dus als het aankomt op het spoelen van pasta, verspil die kostbare zetmelen dan niet - de Italianen doen dat zeker niet. Als je een koude pastasalade wilt maken, kun je de noedels natuurlijk spoelen, maar neem in plaats daarvan je tijd en laat ze op natuurlijke wijze afkoelen met een beetje olijfolie .
Omdat zetmeel verhit moet worden om goed te kunnen geleren, kunt u de pasta in koud water weken zodat deze gehydrateerd blijft, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat de pasta aan elkaar gaat plakken .
Leuk weetje: als je pasta kookt voor in een koude pastasalade, dan kan afspoelen met koud water wél. Je stopt zo het kookproces, waardoor de pasta sneller afkoelt.
De kern van de zaak
Het is oké om warme gerechten in de koelkast te bewaren. Je hoeft niet te wachten tot de gerechten zijn afgekoeld voordat je ze wegzet . Sterker nog, het is beter om ze meteen op te slaan terwijl ze nog warm zijn dan ze te vergeten en ze te lang op kamertemperatuur te laten staan.
Door je pasta af te spoelen stop je ook het kookproces, wat ervoor zorgt dat je pasta niet te gaar en papperig wordt . Door de zetmeelachtige film op de pasta weg te spoelen, zorg je ervoor dat de pasta niet aan elkaar plakt of klontert wanneer je de pasta met je andere saladecomponenten en dressing mengt.
Het toonde aan dat de consumptie van pasta, wanneer gegeten als onderdeel van het mediterrane dieet, niet geassocieerd werd met een toename van het lichaamsgewicht . Er was zelfs enig bewijs dat aantoonde dat "het eten van pasta zou kunnen resulteren in een gezondere Body Mass Index, een lagere tailleomvang en taille-heupverhouding".
Eigenlijk is pasta ideaal op elk moment van de dag , zelfs voor het ontbijt, als je daar zin in hebt! Het is het beste om dikkere, rijkere sauzen te eten tijdens de lunch en lichtere versies tijdens het avondeten. Wat dacht je van een kleine portie pasta met Star extra vergine olijfolie, een theelepel geraspte Parmezaanse kaas en roergebakken groenten?
Gekookte en afgekoelde pasta en aardappelen bevatten namelijk resistente zetmeel en hier worden je darmen erg blij van! Resistent zetmeel voedt de darmflora en stimuleert de groei van gezonde bacteriën.