Voor mensen is xylitol in normale doses onschadelijk. Honden zijn echter veel gevoeliger voor xylitol dan mensen en inname van hoge doses kan zelfs levensbedreigend voor ze zijn.
Xylitol wordt o.a. gewonnen uit berkenbast en is een natuurlijke zoetstof. Het zit bijvoorbeeld in kauwgom en zero ontbijtkoek. U kunt dit op de verpakking terugvinden als xylitol of E967. Xylitol is een veilige zoetstof voor mensen (ook voor diabetici) echter voor honden is het giftig!
Een overmatig gebruik van Xylitol kan maag- en darmklachten geven zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree. Wat overmatig gebruik is, verschilt per persoon. Sommige mensen blijken er gevoeliger voor te zijn dan anderen, dus de hoeveelheid Xylitol die je per dag kunt verdragen verschilt per persoon.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Deze resultaten suggereren dat xylitol, net als erythritol, op de lange termijn cardiovasculaire gezondheidsrisico's met zich mee kan brengen. Zowel xylitol als erythritol werden geassocieerd met een verhoogde vorming van bloedstolsels . Dit zou op zijn beurt het risico op een hartaanval of beroerte kunnen vergroten.
Het remt de groei van bacteriën in de mondholte, waardoor het risico op tandbederf en tandplakvorming wordt verminderd. Aangezien tandbederf een veelvoorkomend probleem is voor mensen van alle leeftijden, zijn xylitol-houdende producten gunstig voor iedereen die zijn mondgezondheid wil verbeteren.
Uit onderzoek blijkt dat een mens zonder problemen 200 gram xylitol per dag gedurende langere tijd kan gebruiken. Echter, bij langdurig gebruik kan de resorptie verhoogd oplopen. Meer dan een halve gram xylitol per kilo lichaamsgewicht per dag kan laxerend werken.
Wat je echt beter kan laten staan zijn de kunstmatige zoetstoffen xylitol en maltitol, want deze verhogen de bloedsuikers enorm. Aspartaam komt veel voor in light- en suikervrije producten. Deze kunstmatige zoetstof heeft minder invloed op de bloedsuikerspiegel, maar geeft soms gezondheidsklachten.
Stevia en monniksvrucht zijn beide van nature afkomstig van planten en sommige mensen vinden dat ze een smaak hebben die erg lijkt op gewone suiker. De FDA zegt dat deze zoetstoffen "over het algemeen als veilig worden beschouwd", wat betekent dat ze veilig zijn om te gebruiken voor het beoogde doel.
De zoetstof glucose-fructosesiroop zou de oorzaak kunnen zijn, zegt diëtiste Iris Daems. Ze omschrijft deze niet-alcoholische leververvetting als 'de stille ziekte', omdat veel mensen het bestaan ervan niet kennen.
Als niet-verteerbare, niet-geabsorbeerde, selectief fermenteerbare koolhydraat vertoont xylitol ook de kenmerken van prebiotica. Xylitolconsumptie wordt geassocieerd met veranderingen in de samenstelling van de microbiota en metabolische activiteit, en beïnvloedt de darm- en immuunfunctie , en heeft een positieve invloed op de gezondheid van de botten.
Xylitol heeft geen significante invloed op de hormoonbalans of vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen, gebaseerd op de studie. Het stimuleert geen insuline of gastrische remmende polypeptide secretie bij mensen of ratten.
Xylitol. Deze zoetstof is koolhydraatarm, maar bevat zeker wel koolhydraten. Daarnaast heeft het ook een glykemische index van 13 en verhoogt het de bloedsuiker een beetje. Xylitol kan je bij een koolhydraatarm dieet of keto dieet dus beter weglaten.
Xylitol kan ook schade aan de lever veroorzaken bij inname van grotere hoeveelheden , wat ernstiger of zelfs dodelijk kan zijn in sommige gevallen.
Xylitol heeft dezelfde zoetkracht als suiker en kun je 1 op 1 gebruiken in recepten. Overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben.
Het verlaagt de zuurgraad in de mond, waardoor calcium- en fosfaatzouten uit het voedsel beter worden opgenomen. Hierdoor kunnen de zwakke plekken in het tandglazuur herstellen. Zelfs beschadigd glazuur herstelt zich bij regelmatig gebruik van xylitol.
Kies voor natuurlijke zoetstoffen zoals ahornsiroop en honing
Als je op zoek bent naar een andere goede optie ter vervanging van suiker, dan zijn ahornsiroop, agave en honing zeker een goede optie, zegt Shapira. Deze producten zijn vaak minder bewerkt dan suiker en bevatten sporenelementen, vitaminen en antioxidanten.
Suiker is beter voor je dan kunstmatige zoetstoffen . Of nog beter: geen toegevoegde suiker. Dat is je beste optie. "Eigenlijk zijn zowel suiker als kunstmatige zoetstoffen een probleem voor je gezondheid", zegt Melissa Young, MD, specialist in functionele geneeskunde.
Bovendien heeft xylitol een lage glycemische index, waardoor het een geschikte optie is voor mensen met diabetes of mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. Aan de andere kant is aspartaam een calorievrije kunstmatige zoetstof die veel wordt gebruikt in light frisdranken en suikervrije producten .
Er is echter een fundamenteel verschil in de energie. Terwijl je met 100 gram xylitol ongeveer 240 calorieën binnenkrijgt, is Erythritol calorievrij. Zoals reeds gezegd, heeft Erythritol slechts ongeveer 70% van de zoetkracht van suiker. Met xylitol is het ongeveer gelijk aan dat van suiker.
Er zijn onderzoeken geweest die negatieve effecten van stevia en steviolglycosiden op de gezondheid hebben gevonden: Het kan slecht zijn voor je darmen en darmbacteriën (2, 12) Omdat het een intensieve zoetstof is, kan het juist je trek in zoet aanwakkeren (13, 14)
Maar is honing nu gezonder? Honing bevat meer fructose dan glucose, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft om het in brandstof om te zetten. Hierdoor verbrand je meer calorieën en wordt er minder van de zoetstof omgezet in vet. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat honing voedzamer is dan suiker.
Xylitol kan suiker vervangen bij het koken, als zoetstof in dranken en bij het bakken, behalve in recepten waarbij gist nodig is om te rijzen .
Xylitol is een natuurlijke zoetstof. Xylitol vermindert de aanwezigheid van de bacterie die cariës veroorzaakt in het speeksel. Er zou echter al een grote hoeveelheid xylitol nodig zijn om effectief te zijn, namelijk 4 gram per dag. Dat is veel meer dan je uit je tandpasta alleen kan halen.
Xylitol is totaal anders dan aspartaam. Het valt onder de polyolen, de niet-intensieve zoetstoffen die minder zoet zijn dan suiker. Voorbeelden hiervan zijn maltitol en sorbitol. Ook xylitol valt in deze groep, maar is de enige polyol met een lage glycemische index.