Wanneer u voedsel consumeert dat veel histamine bevat, of wanneer u rode wijn en chocolade consumeert, neemt het histamine gehalte in de darm sterk toe. Bij mensen met een tekort van het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van histamine-intolerantie.
Hoewel het zeldzaam is, kunnen sommige mensen allergisch zijn voor cacao. Cacao allergie symptomen zijn onderander: huiduitslag, jeuk en ademhalingsproblemen. Als je vermoedt dat je allergisch bent voor cacao, is het raadzaam om bij de huisarts een allergietest te laten doen.
“Veel mensen hebben dit ook bij pure chocola, oude kaas en rode wijn. Daar zitten bepaalde stoffen in dat het neusslijmvlies meer prikkelt dan andere dingen. Je neus reageert daar dan sneller op, dus je niest erdoor. Dit is vooral zo als je extra gevoelig neusslijnmvlies hebt.
We spreken dus niet over een theobromine-allergie, maar de klachten, migraine, hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen duiden op een te hoge inname. Chocolade bevat ook veel histamine, waardoor het histaminegehalte in de darm sterk toeneemt. Bij mensen met een tekort aan het DAO-enzym ontstaan er dan klachten.
Daarnaast bevat chocola zowel cafeïne als, wat bij sommige mensen tot hoofdpijn kan leiden. Hetzelfde geldt voor bèta-fenylethylamine, het feel-good hormoon. Dit hormoon geeft onze hersenen weliswaar een oppepper, maar kan ook nadelig uitpakken bij migraine.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Theobromine kan een aantal uren na opname (piekconcentratie na 2-10 uur) verschillende symptomen veroorzaken zoals: Maag-darmklachten: braken, diarree, buikpijn.
Mensen die zeggen last te hebben van suikerovergevoeligheid ervaren klachten als: hyperactiviteit, maag-darmklachten, gedragsklachten of extreme vermoeidheid. Maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze klachten komen door suiker.
Soms is het verstandig om chocolade even helemaal te vermijden. Wanneer je last hebt van maagklachten kan chocolade de klachten zelfs verergeren. Denk hierbij aan ontsteking of beschadigingen aan het maagslijmvlies, zoals bij gastritis of door een bacterie. Chocolade kan ook zorgen voor het uitlokken van maagzuur.
Door de structuur en droogheid van het snoepgoed blijft het in de keel plakken. Daardoor worden zenuwuiteinden afgedekt met een laagje cacao en andere hoest-onderdrukkende bestanddelen die in chocolade zitten. Dit betekent dus dat de zenuwen niet meer worden geprikkeld en een hoestbui uit blijft.
Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade.
Het is mogelijk dat je een allergie opbouwt in de loop van de jaren. Het kan dus zijn dat je als kind niet allergisch was voor katten, maar op latere leeftijd wel. Er zijn veel symptomen en klachten die op een allergische reactie kunnen wijzen, zoals: Een geïrriteerde huid.
Sommige mensen hebben amper tien minuten na het eten van histaminerijke voeding al last van koortsigheid of een loopneus, terwijl het bij anderen wat langer kan duren voor klachten optreden. Buikkrampen of diarree verschijnen mogelijks pas na een uur. En klachten zoals hoofdpijn steken soms zelfs veel later de kop op.
Een bloedtest of een huidpriktest, waarbij een arts de voeding in je huid prikt en na een kwartier afleest of je een allergische reactie krijgt op je huid. Je kunt ook een – dubbelblinde, placebogecontroleerde – voedselprovocatietest doen, waarbij de voeding onder medische begeleiding wordt gegeten.
Een tekort aan DAO
Histamine-intolerantie ontstaat vaak door een tekort aan het enzym DAO, dat verantwoordelijk is voor het afbreken van histamine in ons lichaam. Wanneer dit enzym ontbreekt of niet goed functioneert, hoopt histamine zich op en verspreidt het zich door het lichaam, wat leidt tot symptomen.
Symptomen diabetes
veel dorst en veel plassen. afvallen zonder dat daar een reden voor is. in korte tijd ziek en beroerd voelen.
Na ongeveer een week zonder toegevoegde suikers zul je waarschijnlijk merken dat je minder honger hebt door een stabielere bloedsuikerspiegel, een beginnende vetaanpassing en een lagere insulineproductie. Je smaakpapillen beginnen ook te veranderen, waardoor je natuurlijke smaken meer gaat waarderen.
veel plassen. veel dorst hebben en houden. vermoeidheid en lusteloosheid. plotselinge humeurigheid, snel boos worden.
Wanneer u voedsel consumeert dat veel histamine bevat, of wanneer u rode wijn en chocolade consumeert, neemt het histamine gehalte in de darm sterk toe. Bij mensen met een tekort van het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van histamine-intolerantie.
Allergische klachten als bewustzijnsverlies, hoofdpijn, uitslag, zwellingen, maagproblemen en ademhalingsproblemen kunnen optreden. Waar kan ik cacao in verwachten? Let op! Naast zoete producten kan cacao ook in hartige producten gebruikt zijn.
Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën. Een reep pure chocolade van 75 gram bevat zo'n 400 calorieën (kcal).
Studies hebben aangetoond dat het consumeren van chocolade de productie van endorfine stimuleert, een hormoon dat geassocieerd wordt met een gevoel van vreugde of tevredenheid. Bovendien kan chocolade bij veel mensen een gevoel van warmte en comfort opwekken dat stress kan verlichten.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Australisch onderzoek bevestigt dat pure chocolade gezond is voor het hart, althans voor mensen die een verhoogd risico hebben op hartziekten. De studie verscheen in het British Medical Journal. Dagelijks 100 gram pure chocolade met minstens 60% cacao eten, vermindert het risico op een hartaanval of een beroerte.