Speciale dreumesmelk of peutermelk is niet nodig. De extra vitamines en mineralen daarin heeft je kindje niet nodig, als zij of hij gewoon gezond eet volgens de Schijf van Vijf. Soms bevat deze speciale melk zelfs meer calorieën dan gewone halfvolle melk.
Koemelk bevat weinig ijzer. Opvolgmelk bevat toegevoegd ijzer, minder eiwit en natrium en verdient daarom de voorkeur voor kinderen die kunstvoeding krijgen vanaf de leeftijd van zes tot twaalf maanden.” Wanneer er geen borstvoeding (meer) wordt gegeven is vanaf 6 maanden opvolgmelk dus het logische vervolg.
Borst- en kunstvoeding bevatten meer ijzer en goede vetten en minder eiwitten dan gewone melk. En dat is beter voor je baby. Vanaf 1 jaar is je kind klaar voor koemelk.
Geef je borstvoeding aan je baby, dan is opvolgmelk niet nodig. Borstvoeding kun je blijven geven zolang je wilt, want de samenstelling van borstvoeding verandert mee met de voedingsbehoefte van je baby. Er zit dus altijd genoeg calcium en ijzer in, plus alle andere voedingsstoffen die je baby nodig heeft.
Een iets hoger eiwitgehalte, en een hogere verhouding aan caseïne-eiwitten ten opzichte van wei-eiwitten (de twee belangrijkste eiwitten in melk). Caseïne geeft een tragere maaglediging en gaat langzamer door de darmen dan wei. Dus dat maakt dat deze opvolgmelk meer verzadigend is dan eersteleeftijdsmelk.
Na de leeftijd van 6 maanden geef je opvolgmelk. Als je baby meer vaste voeding gaat eten, wordt de vraag om melk langzaam minder. De overgang van melkvoeding naar vaste voeding gaat stapje voor stapje. Als je baby tussen 4 en 6 maanden oud is, kun je beginnen met oefenhapjes.
Een beetje gewone melk is niet schadelijk voor een baby, hij kan het gewoon verteren. Maar als hij te veel gewone melk drinkt, krijgt hij te veel eiwit binnen. Te veel eiwit kan schadelijk zijn voor de nieren van een baby. Ook kunnen de nieren zout nog niet goed verwerken.
Keuze tussen volle melk of groeimelk
Als een gezonde evenwichtige voeding vlot verloopt en je kind neemt een vitamine D-supplement, kan je op 12 à 18 maanden overschakelen naar volle melk(producten) of calciumverrijkte sojadrink (-producten). Gebruik tot de leeftijd van 3 jaar volle melkproducten.
Groeimelk bevat evenveel vetten dan koemelk, maar (veel) minder verzadigde vetten dan koemelk. Meer gezonde vetten dus voor je kindje. Groeimelk bevat een (veel) lager eiwitgehalte dan koemelk. Niet onlogisch, want koemelk is afgestemd op een kalfje dat op 2 jaar uitgroeit tot een koe.
Overstappen naar een ander merk, zolang je hetzelfde type voeding blijft gebruiken, is geen probleem. De verschillen tussen vergelijkbare typen voedingen van verschillende merken zijn heel klein. Mengen is voedingskundig gezien niet nodig. Wel kan er een licht verschil zijn in geur of mondgevoel.
Moedermelk wordt uitsluitend aanbevolen voor pasgeborenen tot 6 maanden oud. Het bevat essentiële voedingsstoffen, bevordert een gezonde groei en ondersteunt het immuunsysteem.
Paardenmelk en moedermelk
Verder hebben moedermelk en paardenmelk dezelfde positieve effecten op de darmflora. Door de vele overeenkomsten van paardenmelk met moedermelk is paardenmelk een natuurlijk middel tegen tal van lichamelijke aandoeningen.
Tussen 15 en 18 maanden is de beste leeftijd om ook de melkvoeding geleidelijk aan in een open beker te geven. Zodra je peuter zittend 100 à 200 ml melk(voeding) uit een kopje kan drinken, kan je de fles geleidelijk aan stopzetten.
De schaarste van het Nutrilon-product is ontstaan na verschillende schandalen in China met babyvoeding waarin melkpoeder bleek te zijn aangelegd met kunsthars. Bij dit melamine-schandaal uit 2008 kwamen zes baby's om het leven en 300.000 baby's en peuters moesten worden opgenomen met nierklachten.
De eerste maanden kun je het beste kiezen voor flesvoeding waar 'volledige zuigelingenvoeding' op staat. Deze bevat alle stoffen die jouw baby de eerste maanden nodig heeft en is vergelijkbaar met moedermelk. Na zes maanden stap je over op opvolgmelk.
Vanaf 1 jaar kun je gewone melk (koemelk) geven in plaats van opvolgmelk. Als je het idee hebt dat je kind aan de smaak moet wennen kun je het eerst half om half mengen. Geleidelijk geef je steeds meer gewone melk en bouw je de opvolgmelk af.
Groeimelk is verrijkt met mineralen, vitaminen en essentiële vetzuren t.o.v. koemelk en heeft een lager eiwitgehalte. Essentieel is het niet, maar onderzoek wijst uit dat een gezonde peutervoeding echter soms moeilijk te realiseren is. Ze eten al snel te veel eiwitten, te weinig essentiële vetzuren, laag ijzer, enz.
Soms wordt beweerd dat speciale verrijkte peutermelk nodig is omdat jonge kinderen anders tekorten oplopen, zoals bij ijzer en vitamine D. Maar als je kind gezond eet en je elke dag 10 microgram vitamine D-geeft, krijgt je kind alle bouwstoffen binnen die nodig zijn. En je creëert de beste basis voor je kind.
Groeimelk is een goede aanvulling, want het is verrijkt met mineralen, vitamines en bevat gezonde vetzuren. Extra ijzer en vitamine C zorgen voor een goed immuunsysteem. Sterke botten? Check, dankzij de calcium en vitamine D.
Groeimelk bevat ingrediënten aangepast aan de noden van je baby. Belangrijk om te weten is dat de groeimelk geen toegevoegde suikers* bevat. Kies een groeimelk die past bij de leeftijd van je baby : 1,2 of 3 jaar. View details Onze Nestlé Groeimelk met koekjes en granen.
Wist je dat Bambix groeimelk de enige op en top Belgische groeimelk is die 100% afgestemd is op de voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad voor peuters? 500ml Bambix groeimelk bevat de juiste dagelijkse hoeveelheden vitamines en mineralen voor jouw peuter.
Moedermelk is de beste voeding voor je baby en is ook goed voor jouw gezondheid. Het kan zijn dat je door bepaalde omstandigheden geen borstvoeding kunt of wilt geven. Dan is flesvoeding (kunstvoeding) een betrouwbaar en veilig alternatief. Borstvoeding en flesvoeding zijn beter afgestemd op de behoefte van een baby.
Begin met die borstvoeding afbouwen waarbij je de minste stuwing voelt. Bouw vervolgens om en om de borstvoedingen af (borst – fles – borst) tot je overdag op volledige voeding uit de fles zit. Je houdt dan de laatste avond- en de eerste ochtendvoeding over.
Het voedingspatroon van Nederlandse dreumesen is vaak eenzijdig. Ze krijgen onder andere te veel eiwit, suiker en zout en te weinig DHA, ijzer en vitamine D binnen1 . Dreumesmelk kan je kleintje helpen om extra voedingsstoffen binnen te krijgen en zo een mooie basis vormen naast de vaste voeding.