Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels. En dat terwijl je juist je eten in de koelkast zet om te voorkomen dat het bederft en gaat schimmelen!
Om restjes eten zo lang mogelijk goed te houden, moeten zowel afhaalmaaltijden als gekookt voedsel binnen twee uur na het koken worden gekoeld. De wetenschappelijke redenering achter deze richtlijn zit hem in het feit dat ongekoeld eten na twee uur de temperatuurgevarenzone zal bereiken.
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Ze koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Doe ze in een afsluitbaar bakje en zet de datum erop.
Afgedekt in de koelkast
“Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook kan het eten uitdrogen.
Als u regelmatig voedsel onverpakt of onbedekt in de koelkast bewaart, kunt u deze gewoonte beter laten varen , zegt Le. Sommige micro-organismen (zoals schimmels en gisten) kunnen gedijen in de koude temperatuur van de koelkast, waar ze in de lucht kunnen circuleren en op voedsel kunnen landen.
Bewaar bederfelijk eten op 4 graden in de koelkast, dan hebben schimmels en bacteriën nauwelijks de kans om te groeien. Bewaar restjes hoogstens 2 tot 3 dagen in de koelkast en dek het altijd af met een deksel of folie. Ook is het verstandig om na te denken over de volgorde van het eten in je koelkast.
Over het algemeen is het het beste om warm eten en restjes binnen twee uur na het koken in de koelkast te zetten . Na deze tijd kunnen bacteriën gaan groeien en uw heerlijke maaltijd veranderen in een voedselvergiftiging die op het punt staat te gebeuren.
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
Je kan zowel warme als koude gerechten als restjes bewaren. Maar er is een belangrijk verschil. Gerechten die warm geserveerd werden, kan je nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Je doet dit best in een afgesloten bakje dat geschikt is om voeding in te bewaren of je kan ook de pot afdekken met plastiekfolie.
Kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in ijs of een koudwaterbad voordat het wordt gekoeld. Een grote pan met voedsel zoals soep of stoofpot moet worden verdeeld in kleine porties en in ondiepe containers worden gedaan voordat het wordt gekoeld.
Een veelgestelde vraag is ook: mag je eten warm invriezen? Liever niet. Als je warm eten invriest ontstaat er condens, wat zorgt voor extra ijsvorming. Daarbij is het slecht voor je vriezer, omdat de warmte van het eten de temperatuur doet dalen.
Soep afkoelen en inpakken
Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen. Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Als u een warme rotisserie-kip mee naar huis neemt, maar niet van plan bent om deze meteen te gebruiken, kan het verleidelijk zijn om de kip direct in de koelkast te zetten. Warm eten in de koelkast zetten kan de temperatuur verhogen, waardoor andere voedingsmiddelen vatbaarder worden voor bacteriegroei . Laat de kip eerst afkoelen.
Rauwe kip kan buiten een koelkast – op een koele plek – slechts voor een korte tijd veilig bewaard blijven, meestal niet langer dan twee uur. In warmer weer, boven 32 graden Celsius, krimpt deze tijdspanne zelfs tot slechts één uur.
Gekookte kip kan 3-4 dagen in de koelkast bewaard worden. Het is langer omdat de bacteriën al gedood zijn, waardoor het risico op problemen als u het eet, afneemt . Uiteraard moet het apparaat dat u gebruikt de temperatuur gelijkmatig kunnen handhaven om ervoor te zorgen dat uw eten vers blijft.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Producten kunnen elkaar besmetten en door voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling kunnen overspringen op elkaar. Daarnaast komt er veel damp vrij wanneer het eten nog warm is. Als je het niet meteen afdekt, droogt het eten uit”, stelt Zwietering.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Bewaar uw containers onbedekt of losjes afgedekt , aldus Richard. Hierdoor kan het warme vocht ontsnappen, een proces dat bekendstaat als "verdampingskoeling", zegt Dr. Schaffner. (Als uw voedsel eenmaal is afgekoeld, moet u het wel afdekken om kruisbesmetting te voorkomen, zegt Richard.)
Restjes kunnen koud gegeten worden als ze goed gekookt zijn en afgekoeld en binnen 2 uur in de koelkast gezet zijn (voetnoot 4). Echter, als restjes opgewarmd worden, is het erg belangrijk dat het eten helemaal stomend heet is voordat het gegeten wordt.
Kun je soep een nachtje laten staan? In de meeste gevallen moet je soep niet een nachtje laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F.
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Er is echter geen kwaad in om warm eten direct in de koelkast te zetten als dat nodig is . Als u een vergeetachtig persoon bent, of als u er niet bent om het eten op te slaan nadat het wat is afgekoeld, kunt u het gewoon in de koelkast bewaren. Uw koelkast kan de hitte aan en koelt het eten snel af.