Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Mits goed opgeslagen is chocolade 1 jaar houdbaar. Dit geldt voor de producten zonder vulling: massieve chocolade, zoals tabletten en holle figuren zoals Paashazen en Paaseieren. Bonbons met praliné-vulling zijn 6 maanden houdbaar, mits correct opgeslagen.
Chocolade bederft niet op dezelfde manier als bederfelijke voedingsmiddelen , maar de smaak, textuur en het uiterlijk kunnen in de loop van de tijd veranderen door factoren zoals suikerbloei of vetbloei. Deze veranderingen maken de chocolade niet onveilig om te consumeren, maar ze kunnen de algehele kwaliteit en het genot van het product beïnvloeden.
Als je je konijnen op de juiste manier bewaart, kun je stevige melkchocolade tot wel een heel jaar bewaren. Pure chocolade is zelfs tot wel twee jaar houdbaar! Of, als je meer een liefhebber bent van gevulde chocolade, kun je deze ongeveer drie tot vier maanden bewaren.
Geen zorgen, er groeit geen schimmel op de chocola. Dat witte laagje komt vanuit de chocola zelf. Hoe? Door de twee lekkerste ingrediënten: vet en suiker.
Wordt chocolade te warm, dan smelt de cacaoboter in je reep. Wanneer de chocolade vervolgens afkoelt, stolt en kristalliseert de boter weer. Het resultaat: witte boterkristallen. De eerste boosdoener van de waas op je geliefde snack.
Chocolade is een kwetsbaar product en kan het best bewaard worden op een droge, koele plek bij een temperatuur tussen de 14 en 18 graden Celsius. Zoek een donkere plek uit, zoals een keukenkastje, voorraadkast of kelder (als deze niet vochtig is).
Bewaar uw chocolade op een koele, droge plaats, goed verpakt en uit de buurt van direct zonlicht . Idealiter moet chocolade worden bewaard bij een omgevingstemperatuur tussen 65 en 75 graden F. Chocolade kan ook smaken absorberen van nabijgelegen items met sterke geuren, dus houd dingen zoals ui uit de buurt voor de beste smaak.
Over het algemeen kan het koelen van chocolade de houdbaarheid met ten minste 25% verlengen, terwijl het invriezen de houdbaarheid met 50% of meer kan verlengen. Doe de originele doos in een stevige plastic diepvrieszak, sluit deze goed af en bewaar deze vervolgens tot een jaar in de koelkast, of vries deze tot 18 maanden in voor de beste kwaliteit .
Als chocolade in de koelkast wordt bewaard, kan de vochtigheid in de koelkast leiden tot 'suikerbloei'. Hierbij komen suikerkristallen naar de oppervlakte en wordt de gladde afwerking van de chocolade aangetast .
Pure chocolade, met zijn hogere cacaogehalte, kan tot wel drie jaar na de houdbaarheidsdatum nog goed blijven . Vanwege het hoge melkgehalte zijn melk- en witte chocolade misschien niet zo lang houdbaar als pure chocolade, maar hun houdbaarheid is nog steeds niet te versmaden — je kunt verwachten dat je er nog zo'n 8 maanden mee vooruit kunt.
Kun je chocolade eten die gebloeid is? Chocoladebloei ziet er misschien niet smakelijk uit, maar het is volkomen veilig om te eten . Dat betekent echter niet dat je het wilt eten, aangezien zowel de smaak als de textuur aangetast kunnen worden. "Bloom ontneemt de chocolade meestal een aantal van zijn meest aangename eigenschappen," zegt Laiskonis.
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Laat witte chocolade het liefste links liggen
Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Hoewel het zeldzaam is, kunnen sommige mensen allergisch zijn voor cacao. Cacao allergie symptomen zijn onderander: huiduitslag, jeuk en ademhalingsproblemen. Als je vermoedt dat je allergisch bent voor cacao, is het raadzaam om bij de huisarts een allergietest te laten doen.
Kan verlopen chocolade je ziek maken? Als de verlopen chocolade geen toevoegingen bevat, word je er niet ziek van. Verlopen chocolade heeft een zwakke smaak, maar is veilig om te consumeren, tenzij er schimmel op groeit, het een onaangename geur heeft of een onaangename smaak heeft .
“Als je chocolade in de koelkast bewaart en er vervolgens weer uithaalt, is het risico groot dat er condens (kleine waterdruppeltjes) op het oppervlak wordt gevormd. Die lossen de suiker in de chocolade op en kunnen weer uitkristalliseren, wat voor een witte uitslag op de chocolade zorgt.”
Deze witte film betekent niet dat de chocolade beschimmeld is of bedorven is . Het is eigenlijk gewoon een wetenschappelijk proces genaamd "chocoladebloei". Er zijn twee soorten van deze bloei: suikerbloei en vetbloei.
Pure chocolade kan een tot twee jaar bewaard worden als het in folie wordt verpakt en op een koele, donkere en droge plek wordt bewaard , zoals een voorraadkast of kelder. Melk- en witte chocolade hebben een beperktere bewaartijd — niet langer dan 8-10 maanden.
Het maken van holle konijnen werd populairder in Amerika tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen cacao op de bon was . Dit betekende dat holle konijnen met veel minder chocolade konden worden geproduceerd dan de vaste varianten.
Bij de meeste voedingsmiddelen is dat niet echt een houdbaarheidsdatum, maar een "ten minste houdbaar tot"-datum. En als u het na deze datum consumeert, zal dat waarschijnlijk resulteren in een verlies van optimale smaak/textuur, en zal het waarschijnlijk geen gevaar vormen voor uw gezondheid .