Eet je een hele reep chocola dan krijg je een dusdanige hoeveelheid suiker (en calorieën) binnen dat je een bloedsuikerdip kunt verwachten, kort nadat je de chocola op hebt. Het resultaat hiervan kan zijn dat je trek hebt in meer calorierijke en zoete voedingsmiddelen.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Deskundigen zeggen dat de aanbevolen "dosis" ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g is. Als u meer eet, consumeert u mogelijk te veel calorieën . Een 1,45-ounce (41 gram) Hershey's Special Dark Chocolate Bar bevat 190 calorieën. Ter vergelijking: als u een middelgrote rauwe appel eet, krijgt u slechts 95 calorieën binnen.
Ook bevat een reep rauwe chocolade geen toegevoegde suikers en zijn de vetten die ervoor gebruikt worden over het algemeen natuurlijk. Je kunt er gemiddeld vanuit gaan dat er 539 kilocalorieën zitten in 100 gram pure chocolade.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Om gewichtstoename te voorkomen , mag u niet meer dan 50 gram pure chocolade per dag consumeren . Een dieet met veel flavonoïden, zoals chocolade, kan helpen celschade te verminderen, wat vaak in verband wordt gebracht met veel ziekten. Flavonoïden, zoals epicatechine, worden verantwoordelijk geacht voor de kankerbestrijdende eigenschappen.
Waarom sporten als je chocola kunt eten? Pure chocola stimuleert de spiergroei op dezelfde manier als joggen, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek op muizen. Diertjes die een dubbele dosis epicatechine (dat in cacao zit) kregen, presteerden beter op de loopband dan diertjes die één of geen dosis kregen.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
In een stukje melkchocolade zitten namelijk maar 7 meer calorieën dan in een stukje pure chocolade. Wat wel verschil maakt is het gehalte aan cacao. In witte chocolade zit bijvoorbeeld helemaal geen cacao en is daarom het ongezondste van alle chocoladesoorten.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migrainehoofdpijn veroorzaken. Het kan ook misselijkheid, maagklachten, constipatie en gas veroorzaken.
Chocolade wordt verkregen uit de geroosterde zaden van de plant Theobroma cacao, en de belangrijkste giftige componenten zijn de methylxanthine-alkaloïden theobromine en cafeïne. Mensen kunnen methylxanthines gemakkelijk verteren en uitscheiden, de halfwaardetijd van theobromine is 2-3 uur .
Als je 500g chocolade toevoegt, komt dat neer op 2.500 extra kcal, aangezien 100g chocolade ergens 470-530kcal is, maal vijf - jouw antwoord. Wat ermee gebeurt, is aan jou, maar gewichtstoename is onvermijdelijk, tenzij je een ironman-trainee bent of een andere extreme langeafstandsatleet .
Chocola kan een verslavend effect hebben door een combinatie van stoffen die bewezen effecten hebben op de hersenen. Denk aan: neurotransmitters β-fenylethylamine, dopamine, serotonine en endorfine . Maar ook cafeïne, theobromine en anandamide, een stof die verwant is aan THC (de werkzame component van cannabis).
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
1. Chocolade. Hoge niveaus cafeïne in chocolade maken het een slechte keuze voor late-night snacking. Tijdens de laatste stadia van de slaap kan cafeïneconsumptie ervoor zorgen dat er vaker snelle oogbewegingen (REM) optreden, wat de reden is dat je je waarschijnlijk suf voelt de ochtend na de nacht ervoor .
Zwitserland heeft de eer om de meeste chocolade per hoofd van de bevolking te consumeren. De Zwitsers staan bekend om hun liefde voor chocolade, een reputatie die goed wordt ondersteund door statistieken die hun hoge consumptieniveaus laten zien.
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
Al rond 600 na Christus hadden zij de eerste cacaoplantages. Zij bereidden een bittere drank met de bonen uit de cacaoplant en noemde die 'xocoatl'. Met chilipeper, vanille en piment brachten de Maya's de drank op smaak.
Pure chocolade bevat hoge concentraties aan flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die de huid beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf, waardoor je die fijne lijntjes en rimpels langer buiten de deur kunt houden. Voor wat extra hulp kun je natuurlijk altijd een huidolie gebruiken.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade.
Te veel chocolade eten kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals gewichtstoename, tandbederf en zelfs een verhoogd risico op hartziekten en diabetes type 2. En dan hebben we het nog niet eens over de slaapproblemen die het kan veroorzaken vanwege het cafeïnegehalte.
Chocolade eten voor het slapengaan is niet zo handig. De stoffen theobromine en cafeïne in cacao zorgen voor een verhoogde alertheid na het eten van chocolade. Het effect is niet zo sterk als bij koffie, maar toch kun je beter een paar uur voor je gaat slapen geen chocolade meer eten.
Een onderzoek uit 2017 gaf aan dat matiging de sleutel is. Het eten van maximaal 30 gram chocolade tot drie keer per week kan helpen het risico op het ontwikkelen van een beroerte, coronaire hartziekte en diabetes te verminderen . De vermindering van het risico op diabetes kan zelfs worden geassocieerd met frequentere chocoladeconsumptie.