In de koelkast blijft verse prei tot 3 weken goed. Kant-en-klaar gesneden prei bewaar je best niet langer dan een dag in de koelkast. Prei in de diepvries is tot 12 maanden houdbaar.
Kwaliteit. Koop alleen prei met een zeer dichte bladvorming, een fris en donkergroen blad, zonder beschadigde plekken. Slappe stengels, opengebarsten of opgezwollen stengelbases of verdroogde en verkleurde bladeren geven aan dat de prei niet vers is.
Prei is op een koele, droge plaats enkele weken houdbaar en in de koelkast wel 2-3 weken. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.
Zomerprei is klaar in 80 tot 100 dagen, herfstprei doet er 80-180 dagen over en de winterprei blijft zo een 180-300 dagen in je moestuin. prei is nauw verwant met de ui-soorten (allium) en geeft toe, de geur van een vers opengesneden prei ... lijkt inderdaad een beetje op ui.
Koop alleen prei met een zeer dichte bladvorming, fris en donkergroen blad en zonder beschadigde plekken. Slappe stengels, opengebarsten of opgezwollen stengelbases of verdroogde en verkleurde bladeren betekenen dat de prei niet vers is. Prei slinkt tijdens de bereiding, voorzie daarom 400 tot 500 g per persoon.
Door de regenval hebben ze daarnaast veel werk met de grond die aan de prei zit. Het duurt allemaal een stuk langer om alles marktklaar te maken." "Niemand heeft eigenlijk ook voorraad, waardoor de prijs ook op een hoog niveau blijft", vervolgt Guy.
Prei is een zeer gezonde groente. Ze is rijk aan vezels en voedingsstoffen en bevordert daardoor de spijsvertering. Prei zit ook boordevol met vitamines en mineralen en vooral het donkergroene gedeelte is vitaminerijk. Prei bevat daarnaast weinig calorieën en je kan er dus gerust veel van eten.
Zo moet prei aan de boven- en onderkant ongeveer 1/3 deel worden afgeknipt om de groei van wortels en groen te stimuleren.
Prei heeft een zonnige, open plek nodig in goed omgespitte grond waaraan veel organisch materiaal is toegevoegd. Schimmelziekte roest , klein probleem vanaf de zomer. Om dit probleem te voorkomen plant u roestbestendige variëteiten. De vroegste variëteiten kunnen vanaf de late winter onder dekking worden gezaaid, en andere vanaf het midden van de lente.
Prei is meestal na vier of vijf maanden rijp, in de herfst en winter, wanneer andere verse gewassen schaars kunnen zijn, en ze hoeven niet meteen geoogst te worden. U kunt prei laten staan tijdens de koudere maanden en planten uittrekken wanneer u ze wilt.
Prei kan een geur afgeven die door andere voedingsmiddelen in de koelkast kan worden opgenomen. Wikkel prei daarom in plastic wanneer u het in de koelkast bewaart . Snijd of was het niet voordat u het bewaart. Prei blijft maximaal twee weken goed in de koelkast als u het vers koopt.
Invriezen: Prei kan worden ingevroren ! Snijd ze gewoon in plakjes en vries ze in op een schaal, voordat u ze in een afgesloten bakje doet. Ontdooien: Wanneer u eten of drinken uit de vriezer haalt, is het belangrijk om het veilig te ontdooien. Ontdooi niet op kamertemperatuur.
Voor een korte periode verdraagt prei wel temperaturen tot -5°C. Maar daalt het kwik tot -10°C, dan is er zeker schade te verwachten. Ook spruitkool en savooikool kunnen wel wat vorst verdragen, maar waakzaamheid is hier ook geboden.
Bij het kiezen van prei op de markt, moeten ze recht en stevig zijn met witte nekken en donkergroene bladeren . Hun bollen moeten ongerept zijn, noch gebarsten noch gekneusd, en de prei mag niet verwelkt of geel zijn. Omdat dikkere prei de neiging heeft om vezeliger te zijn, moet u op zoek gaan naar prei met een diameter van 1,5 inch of kleiner.
Een jonge prei is malser en scherper van smaak dan een oude prei , die meestal draderig maar zoet is.
Kan helpen bij het afvallen
Zoals de meeste groenten, kan prei gewichtsverlies bevorderen. Met slechts 31 calorieën per 100 gram heeft deze groente weinig calorieën per portie. Bovendien is het een goede bron vezels. Vezels kunnen een verzadigd gevoel geven, hierdoor is de kans groot dat je minder gaat eten (19).
In de koelkast blijft verse prei tot 3 weken goed. Kant-en-klaar gesneden prei bewaar je best niet langer dan een dag in de koelkast. Prei in de diepvries is tot 12 maanden houdbaar.
Goede prei moet stevig aanvoelen en er gezond uitzien van wortel tot punt. De stengels moeten wit zijn - we eten de zachte witte delen, dus hoe langer hoe beter - zonder donkere of zachte plekken. De donkergroene delen moeten heel donker zijn, zonder vergeling of bruine plekken. Vermijd alles wat slap, verwelkt of begint te verschrompelen .
Deze veelvoorkomende schimmelinfectie kan het beste direct worden behandeld, anders verspreidt het zich en heeft het uiteindelijk invloed op de vitaliteit van de plant en de oogstopbrengst. Gelukkig heeft preiroest geen invloed op de eetbaarheid of smaak van uw prei, dus zelfs als u een infectie opmerkt, is de prei zelf nog steeds heerlijk om te eten .
Beschermen in de tuin van prei en fruitbomen en tegen insecten. Voor een voorreinigende werking op het wasgoed. Soda oplossen in heet water en daarna eventueel koud water toevoegen.
Voor venkel, prei, paksoi en selder geldt dezelfde regel. Je houdt de onderste stronkjes over, zet ze in water tot zich worteltjes vormen en plant ze vervolgens uit in potgrond of volle grond. Je hoeft dus die harde stronkjes niet langer weg te gooien maar kunt ze nuttig gebruiken.
Prei geeft de voorkeur aan rijke, goed doorlatende grond. Ze hebben dagelijks minimaal acht uur fel zonlicht nodig. Veel variëteiten hebben een lange groeiperiode van 120 tot 150 dagen nodig, maar nieuwere soorten hebben soms maar 90 dagen nodig om volwassen te worden.
Baby prei is een caloriearme groente en wordt over het algemeen beschouwd als een gezonde aanvulling op een uitgebalanceerd dieet. Het is onwaarschijnlijk dat het schadelijk is om meer dan één baby prei in één keer te eten , maar het is belangrijk om rekening te houden met uw totale calorie-inname en dieetbehoeften.
De antioxidanten in prei, zoals quercetine, kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Dit maakt ze een geweldige keuze voor degenen die hun hartgezondheid willen verbeteren.
Snijd iets van de onderkant van de prei af. Verwijder ook de groene bladeren aan de bovenkant en de buitenste bladeren. Je kunt zowel het witte als het groene deel van de prei gebruiken. Juist in het groene deel zitten de meeste vitaminen en mineralen.