Eet ongeveer 1 portie vis, peulvruchten, ei of vlees per persoon per avondmaaltijd. Dan blijf je binnen de gezonde hoeveelheid. Vraag je je af hoeveel 1 portie eigenlijk is? Houd rekening met ongeveer 100 gram vlees/vis en minimaal 60 gram peulvruchten.
Het uitgangspunt voor de volledige maaltijd is gemiddeld 500 gram per persoon. Houd voor een koud of warm voorgerecht een hoeveelheid van 100 tot 125 gram per persoon aan. Reken voor het hoofdgerecht ongeveer 75 gram vlees, vis of vega product, 150 tot 200 gram groente en 150 gram aardappelen, rijst of pasta.
De grootte van een portie kan verschillen van persoon tot persoon. De ene verstaat onder een portie groenten bijvoorbeeld twee schijfjes tomaat en een blaadje sla, terwijl een ander een rijkelijk gevuld bord voor ogen heeft. Een stukje vlees is voor de een minstens 200 g en voor de ander misschien slechts 50 g.
Als je een klassiek AVG-tje (aardappels-groente-vlees) eet dan zijn de hoeveelheden vrij duidelijk, namelijk 200 gram aardappels (4 stuks) met 250 gram groente (5 opscheplepels) en 1 stukje vlees van ongeveer 100 gram.
De term 'portie' wordt vaak gebruikt om aan te geven hoeveel je van iets kan of mag eten. Je spreekt dan vaak over een portiegrootte. Het blijkt echter dat mensen van deze porties, de daadwerkelijk hoeveelheid vaak te hoog of te laag inschatten.
Een portie is hoeveel voedsel u besluit te eten in één keer , of dat nu in een restaurant is, uit een pakje of thuis. Een portie, of portiegrootte, is de hoeveelheid voedsel die vermeld staat op het Nutrition Facts-label van een product, of op het voedseletiket (zie Afbeelding 1 hieronder).
'Portie of portiegrootte' is een hoeveelheid voedsel die gewoonlijk in één keer door mensen wordt geconsumeerd . Het is over het algemeen een hoeveelheid die wordt vermeld volgens huishoudelijke metingen zoals kopje, eetlepel, stuk, plak of pot, gevolgd door de metrische hoeveelheid, d.w.z. het aantal gram (g).
Hoeveel gram bevat een portie? Een gemiddelde maaltijd bevat bij de maaltijdservice tussen de 450 en 500 gram eten, een kleine maaltijd gemiddeld zo'n 350 gram en een grote portie zo'n 650 gram. Daarbij is het belangrijk te vermelden dat er minimaal 30% groente in de maaltijden zit.
Gebruik je handen als gidsen
Groenten of fruit: één portie ter grootte van een hand . Koolhydraatrijke voeding: een portie ter grootte van een vuist voor vrouwen en twee porties ter grootte van een vuist voor mannen. Vetrijke voeding: één portie ter grootte van een duim voor vrouwen en twee porties voor mannen.
Een "portiegrootte" is een standaardhoeveelheid van een voedingsmiddel, zoals een kopje of een ounce . Portiegroottes kunnen u helpen bij het kiezen van voedingsmiddelen en bij het vergelijken van vergelijkbare artikelen tijdens het winkelen, maar ze zijn geen aanbevelingen voor hoeveel van een bepaald voedingsmiddel u moet eten.
Je handpalm of je vuist als richtlijn is vaak een hele goede. Handen heb je namelijk altijd bij je. Zo kun je dus overal heel gemakkelijk de juiste portiegrootte inschatten. Een portie vlees van ongeveer 100 gram is de grootte van je handpalm (dus zonder vingers) of van een kaartspel, dat in je handpalm past.
Een standaard portie is (500–600kJ): 65 g gekookt mager rood vlees zoals rundvlees, lamsvlees, kalfsvlees, varkensvlees, geit of kangoeroe (ongeveer 90-100 g rauw) 80 g gekookt mager gevogelte zoals kip of kalkoen (100 g rauw) 100 g gekookte visfilet (ongeveer 115 g rauw) of een klein blikje vis.
bepaalde hoeveelheid, vooral als deel van een groter geheel Voorbeelden: 'in gelijke porties verdelen' , 'een portie friet met mayonaise' Geef mijn portie maar aan Fikkie!
De portiegrootte wordt vermeld in een eenvoudige meting, zoals cups en pieces, met zijn grammen of ounces equivalent. Bijvoorbeeld, een portiegrootte kan 2/3 cup (55g) zijn. Dit betekent dat een portiegrootte twee derde van een cup is en 55 gram het aantal grammen van het product in die ene portie is.
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.
Algemeen wordt aangeraden dat zo'n 45 tot 65% van je dagelijkse voeding bestaat uit koolhydraten. Voor wie 2000 calorieën per dag eet, is dat 300 gram koolhydraten. Wanneer je wil afvallen, beperk je de dagelijkse hoeveelheid koolhydraten tot 50-150 gram per dag.
Vlees en gevogelte: zo groot als je handpalm. Dit is ongeveer 100 gram. Een portie niet vette vis zoals kabeljauw mag zo groot zijn als je hand inclusief je vingers.
De Schijf van Vijf geeft weer hoeveel gram je ongeveer van elk voedingsmiddel mag hebben. Dit gaat over hoeveel gram een volwassene moet eten en zegt bijvoorbeeld niets over hoeveel gram avondeten voor een baby ideaal is. Voor een volwassene is 250 gram groente aanbevolen op dagelijkse basis.
De aanbevolen hoeveelheid calorieën per dag is onder meer afhankelijk van je leeftijd en geslacht. Voor een gemiddelde volwassen man adviseert het Voedingscentrum per dag 2500 calorieën, voor vrouwen 2000. Kinderen tot 13 jaar hebben tussen de 1000 en 2000 calorieën per dag nodig.
Portie patat van circa 250 gram.
Een portie is een afgemeten hoeveelheid voedsel of drank , zoals één snee brood of één kopje (acht ons) melk. Hier is de verdeling van aanbevolen porties per dag voor verschillende soorten voedsel voor een dieet van 2000 calorieën met voorbeelden van portiegroottes van voedsel binnen elke groep: Granen: 6 ons (oz) per dag.
2-3 porties zuivel, 1 portie staat gelijk aan een glas of schaaltje van 150 ml. 40 gram kaas, staat gelijk aan beleg voor 2 boterhammen. 40 gram smeer- en bereidingsvetten, staat gelijk aan het besmeren van 4 tot 5 boterhammen en 1 eetlepel om eten mee te bereiden. 1,5 tot 2 liter water, 1 normaal glas is 200 ml.
Per portie is een uitdrukking die zoveel betekent als iemand kan eten zonder het eigen bord bij te vullen .