Als de waterkoker afslaat, moet je de eieren nog wel laten zitten in de waterkoker. Wil je zachtgekookte eieren? Dan laat je ze nog 3 minuten in de waterkoker zitten. Voor hardgekookte eieren laat je ze 5 minuten zitten voordat je ze eruit haalt.
Zet de waterkoker aan.
Laat het ei gewoon in het hete water zitten, zodat ze nog wat verder kunnen garen. Voor een zachtgekookt ei laat je het zo'n 4-5 minuten staan, voor een medium ei 6-7 minuten, en voor een hardgekookt ei 8-10 minuten.
Zet de waterkoker aan en wacht tot hij automatisch uitgaat als het water kookt. Stel direct na het uitzetten een timer in op 10 minuten voor harde dooiers, 7 minuten voor medium dooiers of 5 minuten voor zachte dooiers .
Meet de juiste hoeveelheid water af met de maatbeker voor het aantal eieren dat je wilt koken en giet deze in de eierkoker. Met de eierprikker op de maatbeker kan je een gaatje in de onderkant van de eieren prikken zodat deze niet gaan barsten tijdens het koken. Wacht 12 tot 15 minuten en je gekookte eieren zijn klaar.
Doorprik het ei aan de onderkant, het stompere uiteinde, met een naald of eiprikker om te voorkomen dat het ei openbarst tijdens het koken. Zodra het water borrelt laat je er zachtjes het ei in zakken. Wacht 4 à 5 minuten voor een zachtgekookt eitje. Heb je liever een hardgekookt exemplaar, wacht dan 8 à 10 minuten.
Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 4 minuten. Halfzacht ei 6 minuten. Hard ei 8 minuten.
Eieren opzetten met koud water
Houd de onderstaande kooktijden aan als je ervoor kiest om de eieren op te zetten met koud water: Zacht ei: 3 minuten koken. Halfzacht ei: 4-5 minuten koken. Hardgekookt ei: 7 minuten koken.
Voor zachte eieren, kook gedurende 5 minuten (1000 watt), 6 minuten (800 watt), en 7 minuten (600 watt) . Voor medium hardheid van eieren, kook gedurende 6 minuten (1000 watt), 7 minuten (800 watt), en 8 minuten (600 watt). Voor harde eieren, kook gedurende 8 minuten (1000 watt), 9 minuten (800 watt), en 10 minuten (600 watt).
Waarom je met eieren makkelijk gezond kan koken
Eieren bieden een interessante combinatie van veel essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, zink, selenium, fosfor en de vitaminen A, D, B2 en B12.
Hoe lang het duurt voor een ei klaar is hangt af van verschillende factoren. Zo is de ene eierkoker sneller dan de andere. Ook speelt de hardheid van het ei een rol, wil je een zacht-, halfzacht- of hardgekookt ei. Een zachtgekookt ei is natuurlijk sneller klaar dan een hardgekookt ei.
Er zijn een paar opties. Als je kookt, kun je je eieren in kokend water dompelen, ze ongeveer 30 seconden laten koken om de buitenkant van het eiwit te laten stollen, en dan de temperatuur verlagen en ze afmaken op ongeveer 180 tot 190°F, of 82 tot 88°C (een heel laag sudderen).
Koud en kokend water
Reken zodra de eieren in het water liggen voor een zacht ei vier en halve minuut, voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel zacht is zes minuten en voor een hard gekookt ei acht minuten.
Het meest opvallende is dat je eieren waarschijnlijk zullen barsten door de schok van de extreme temperatuurverandering . Maar dat is nog niet alles. Booker stelt ook dat het eiwit zich aan de binnenkant van de schaal zal hechten, waardoor het veel moeilijker wordt om te pellen. En het wordt nog erger.
Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk. Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt.
Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten. Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Als je toch een ei wilt koken in een waterkoker, kun je het beste een kleine hoeveelheid water in de waterkoker doen en het ei voorzichtig in het water plaatsen voordat je het apparaat aanzet. Zorg ervoor dat het ei volledig onder water staat en dat er voldoende ruimte is voor de stoom om te ontsnappen.
Eieren en afvallen
Eieren kunnen helpen bij afvallen omdat ze veel eiwitten bevatten en relatief weinig calorieën. Ze zorgen ervoor dat je langer vol zit. Zo grijp je minder snel naar tussendoortjes en wordt het makkelijker om kleinere porties te eten. Ook helpen de eiwitten om je spieren te behouden en op te bouwen.
Hoe lang de eieren voor het ontbijt moeten koken, is letterlijk een kwestie van smaak: de een houdt van zachte eieren die 3 minuten hebben gekookt, de andere houdt van harde eieren die 10 minuten hebben gekookt.
Een eierkoker is een keukenapparaat waarmee men eieren kan koken. Het eieren koken met een eierkoker is het alternatief voor het koken in een pannetje, en heeft als voordeel dat je niet op de tijd hoeft te letten omdat ze meestal vanzelf uitslaan als de eieren koken of dan een signaal afgeven.
Hoe lang moet een ei koken in koud water? Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Om te weten te komen of het ei dat in de koelkast ligt gekookt is of niet moet je het gewoon even laten draaien op het aanrecht. Als het ei gelijkmatig ronddraait is het hardgekookt, zo niet is het een rauw ei.