Een belangrijke richtlijn die experten vooropstellen, is dat je de hoeveelheid zout beperkt tot 6 gram per dag. Ze raden ook het gebruik van toegevoegde suikers, transvetten en alcohol af. Eet in plaats daarvan voedingsmiddelen die goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals groente, fruit, volkoren producten en vis.
Eet gezond en let op zout
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Speciale aandachtspunten bij hoge bloeddruk
Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Griekse yoghurt is niet alleen geschikt als ontbijt. Deze uitgelekte yoghurt zit vol met eiwitten, maar ook met calcium en kalium, die kunnen helpen bij het reguleren van de bloeddruk. Uit onderzoek is gebleken dat het consumeren van 3 porties zuivel per dag je risico op hoge bloeddruk met 13% kan verminderen!
Havermout is rijk aan vezels en laag in natrium. Wanneer bereid met een magere of plantaardige melk, is het de perfecte start van de dag voor iedereen met een hoge bloeddruk. Probeer kaneel of noten toe te voegen voor een rijkere smaak, maar vermijd het toevoegen van te veel suiker, boter of room. Als bonus is het ook nog eens makkelijk te bereiden!
Eieren hebben geen directe invloed op de bloeddruk , voegt Dr. Hausvater toe. Het eten van een paar eieren zal bijvoorbeeld geen plotselinge stijging of daling van de bloeddruk veroorzaken. Ze kunnen echter wel een indirect effect hebben, omdat ze kalium en calcium bevatten, die bijdragen aan een lagere bloeddruk.
Broodbeleg: Betere keuze (< 1,5 g zout per 100 g): américain natuur, rosbief, vlees- of vissalade, tonijn in blik, platte kaas, Philadelphia, kruidenkaas ... Beperkte keuze (1,5 – 2,5 g zout per 100 g; max. 30 g per dag): gekookte ham, kippenham, brie, smeltkaas Gouda ...
Dagelijks wat zure, gefermenteerde zuivel heeft een positieve invloed op onze bloeddruk, want het bevat vitamine K2. Dit is een belangrijke vitamine in de strijd tegen hart- en vaatziekten en houdt stolling, atherosclerose en de bloeddruk gezond.
Voedingtip #4 om jouw hoge bloeddruk te verlagen: Eet meer magnesiumrijke voeding. Magnesium verwijdt de bloedvaten en heeft dus een bloeddruk verlagend effect. Belangrijke bijkomstigheid: uit onderzoek blijkt dat mensen met voldoende magnesium in het bloed 40% minder kans hebben op hart- en vaatziekten.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
Een gebalanceerd dieet rijk aan fruit, groenten en volkorenproducten draagt bij aan een lagere bloeddruk. Specifieke voedingsadviezen, zoals het verminderen van zoutinname (minder dan 6g per dag) en het verhogen van kalium (bijv. bananen, aardappelen), zijn effectief.
Vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring en sardines zijn rijk aan de omega 3-vetzuren DHA en EPA. Deze onverzadigde vetten zijn onder andere goed voor het hart, de bloeddruk, en triglyceridenspiegel. Zo toont onderzoek aan dat EPA de stabiliteit van de bloedvaten kan verbeteren.
Magere eiwitbronnen bevatten minder calorieën dan vettere bronnen, maar zijn nog steeds vullend. Dit kan u helpen uw gewicht te beheersen, wat helpt bij het verlagen van uw bloeddruk. Tip: Kies kip, kalkoen, vis, eieren en bonen in plaats van rood en bewerkt vlees.
De beste fruitsoorten voor het verlagen van de bloeddruk zijn onder andere bananen, appels, peren, abrikozen, druiven, rozijnen, kiwi's, mango's, watermeloen, granaatappel, pruimen, avocado, meloen, honingdauwmeloen, tomaten, citrusvruchten, bessen en nog veel meer.
Laatste afhaalmaaltijd. Een gezonde bloeddruk voor mannen van 18-39 jaar is 119/70 mm Hg en die van vrouwen is 110/68 mm Hg . Een gezonde bloeddruk voor mannen van 40-56 jaar is 124/77 mm Hg en die van vrouwen is 122/74 mm Hg. Een gezonde bloeddruk voor mannen van 60+ jaar is 133/69 mm Hg en die van vrouwen is 139/68 mm Hg.
Een belangrijke richtlijn die experten vooropstellen, is dat je de hoeveelheid zout beperkt tot 6 gram per dag. Ze raden ook het gebruik van toegevoegde suikers, transvetten en alcohol af. Eet in plaats daarvan voedingsmiddelen die goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals groente, fruit, volkoren producten en vis.
Spinaziepannenkoeken zijn een geweldige manier om je ochtend te beginnen. Ze smaken niet alleen geweldig, ze zitten ook boordevol vitaminen en mineralen zoals kalium. Kaliumrijke voedingsmiddelen helpen bij het reguleren van de bloeddruk , zoals blijkt uit recente onderzoeken⁸. Kalium helpt ook bij het elimineren van een hoge concentratie natrium in het lichaam.
Voorbeelden zijn amlodipine, barnidipine, diltiazem, felodipine, lacidipine, lercanidipine, nicardipine, nifedipine met vertraagde afgifte en verapamil. Alfablokkers maken de bloedvaten wijder. Het bloed kan beter doorstromen en de bloeddruk gaat omlaag.
Ei is een goede bron van omega-3 vetzuren, vooral wanneer het afkomstig is van een kip die extra van deze gezonde vetzuren te eten krijgt. Deze voedingsstoffen leveren een belangrijke bijdrage aan de hersenfuncties en zijn gunstig voor de werking van het hart en de bloeddruk.
Verder bevatten komkommers veel kalium, magnesium en ook vezels. Deze werken goed bij het onder controle houden van de bloeddruk. Of je nu een lage-, of juist hoge bloeddruk hebt, dit is in beide gevallen goed te behandelen met komkommer.
Door enkele eenvoudige voedingsaanpassingen te maken, zoals het beperken van zout, het eten van meer kaliumrijk voedsel en meer groente en onbewerkte producten eten, kun je je bloeddruk effectief verlagen.
Natuurlijke methodes
Verder zijn er nog een aantal natuurlijke methoden die je kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk: Minder zout en minder suiker gebruiken. Eet minder rood vlees. Eet meer vezels.
Amandelen, walnoten, cashewnoten en pistachenoten zijn voorbeelden van keuzes die heel goed kunnen bijdragen op een gezonde bloeddruk. Je kunt noten op een gemakkelijke en snelle manier toevoegen aan je dagelijkse dieet.
Heeft u een hoge bloeddruk en/of vaak hoofdpijn? Dan kan een banaan helpen. Bananen zijn namelijk rijk aan het mineraal kalium, uit onderzoek is gebleken dat het eten van 2 stuks per dag al voldoende is voor een bloeddrukdaling van 10%.