“Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruitgaan. Je kunt het product dan vaak nog wel veilig eten of drinken”, schrijft het Voedingscentrum. Ze raden aan om je zintuigen te gebruiken (kijken, ruiken, proeven) om te beoordelen of de yoghurt nog houdbaar is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Overmatig klonteren of schiften : yoghurt moet een gladde textuur hebben, dus een klonterige of schiftende consistentie is een teken van bederf en een teken om de yoghurt weg te gooien. Overmatig vocht: yoghurt heeft meestal een kleine hoeveelheid vocht op het oppervlak (die eraf kan worden gegoten als dat de voorkeur heeft).
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas. De land-en tuinbouw gebruikt die compost als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien.
Bevroren yoghurt
Dit is een uitstekende manier om yoghurt die bijna over de datum is op te maken en een gezonder alternatief te creëren voor traditioneel ijs. Meng yoghurt met fruit zoals aardbeien of mango's, een scheutje honing of zelfs wat chocoladechips voor een zoete twist. Vries in in mallen voor een makkelijke snack.
Als u binnen enkele uren of dagen na het eten van verlopen yoghurt last krijgt van buikkrampen, is de yoghurt waarschijnlijk de boosdoener. Als dergelijke krampen ernstig zijn, verergeren of aanhouden, zoek dan medische hulp .
Als je nieuwsgierig bent en je afvraagt — "Kan yoghurt bederven?" — dan is het antwoord ja. Hoewel yoghurt een relatief lange houdbaarheidsdatum heeft, kan het uiteindelijk bederven door toegevoegde suikers, fruit en het feit dat het gemaakt is met zuivelproducten .
Verse yoghurt heeft een intense, zurige en zijdeachtige smaak. Supermarkt-yoghurt bevat vaak extra toevoegingen als gelatine, melkpoeder, suiker, talloze kunststoffen om de structuur en smaak te verbeteren. Verse yoghurt bevat slechts twee ingrediënten: verse melk en levende starterculturen.
Roeryoghurt wordt tijdens het rijpen doorgeroerd, standyoghurt rijpt in de verpakking zonder eerst geroerd te zijn en is daardoor wat korreliger van structuur.
Als je vloeibare wei in je bak yoghurt ziet, kun je het er meteen weer doorheen roeren. Het is perfect smakelijk en voedzaam , en het zal scheiden, ongeacht of je yoghurt gloednieuw is of een paar dagen oud.
Volle yoghurt bevat een relatief hoog gehalte aan verzadigde vetten. Daardoor zitten er natuurlijk meer calorieën in. Als je wil afvallen moet je er dus niet mee overdrijven. Maar het is wel gezond.
Nee hoor . Yoghurt wordt gemaakt van goede verse melk waaraan een cultuur van bepaalde yoghurtvormende bacteriën wordt toegevoegd en dan gebeurt de magie. De cultuur maakt het eindproduct probiotisch en ondersteunt daarom uw eigen goede bacteriën.
De beste truc om te checken of yoghurt die er nog normaal uitziet nog te eten valt is om goed te ruiken. Je neus zal je zelden bedriegen. Een opvallend zure of ranzige geur is een veeg teken. Die yoghurt kieper je beter de vuilnisemmer in.
Geur. Net als bij melk kun je een snelle geurtest doen om te zien of yoghurt bedorven is. Als yoghurt zuur of ranzig ruikt, kun je het het beste weggooien . Wees je er wel van bewust dat sommige soorten yoghurt, met name gewone yoghurt, een licht pittige geur kunnen hebben.
Blijft een yoghurtje na aankoop een tijdje in de koelkast staan, dan is het mogelijk dat die structuur wat losser wordt. “Daardoor kan er vocht op de yoghurt komen. Dat laagje wordt ook 'wei' genoemd”, zegt Frank Devlieghere.
Als de yoghurt er perfect normaal uitziet, kan je proeven. Als hij zuurder smaakt dan normaal of een onaangename smaak heeft, eet je de rest beter niet meer op.
Bulgaarse yoghurt
Deze yoghurt wordt gemaakt van magere melkpoeder en ingedikte melk (de melk wordt ingedampt). Hierdoor is Bulgaarse yoghurt ook wat dikker en een stuk vetter dan gewone yoghurt.
Volgens diëtiste Ruchita Batra heeft gewone yoghurt de voorkeur boven gearomatiseerde yoghurt vanwege het ontbreken van toegevoegde suiker . "Helaas zijn kunstmatige zoetstoffen mogelijk niet gezonder dan echte suiker. En het eten van superzoete kunstmatige zoetstoffen kan ervoor zorgen dat je smaakpapillen de hele dag door naar meer zoetigheid verlangen.
Ruik of proef het in plaats daarvan om te zien of het zuur is en gooi het niet weg als dat zo is. Bak het in cakes, gebruik het als zure dressing voor gekookte groenten of zeef het om labneh te maken, een romige dip die heerlijk is om te serveren met olijfolie of in balletjes te rollen en te bedekken met specerijen zoals sumak of za'atar.
Yoghurt kan giftige micro-organismen herbergen die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken . Als u yoghurt per ongeluk langer dan twee uur laat staan, moet u deze weggooien.
Het invriezen van bepaalde zuivelproducten is een geweldige manier om een koele temperatuur te garanderen voor uw favoriete snacks. Probeer string cheese en yoghurttubes in de vriezer te bewaren. Beide ontdooien binnen een paar uur nadat ze zijn verwijderd, waardoor u een textuur en smaak overhoudt die net zo vers zijn als uit de koelkast.
Bedorven yoghurt kan relatief onschadelijk zijn, een onaangename zure smaak omdat de goede bacteriën erin langzaam lactose blijven fermenteren tot melkzuur. Maar bederf kan yoghurt ook onveilig maken om te eten. Als er schadelijke microben aanwezig zijn, kunnen ze langzaam groeien in yoghurt, wat voedselgerelateerde ziekten kan veroorzaken als ze worden ingenomen .
Voedsel dat je beter kunt weggooien als het is beschimmeld: yoghurt en pesto. Er zijn ook voedingsmiddelen die Anderson zou weggooien als ze beschimmeld zijn, zoals yoghurt, zure room en zachte kaas. Onder de zichtbare laag schimmel zit vocht, waar ook nog wat kan groeien.
Yoghurt bijvoorbeeld, is een fraaie vorm van gecontroleerd bederf. Aan de melk worden juist melkzuurbacteriën toegevoegd om de (yoghurt)melk te laten verzuren. Vaak zijn deze processen bij toeval uitgevonden en men merkte dat men er niet ziek van werd. Eigenlijk hebben we veel aan onze voorouders te danken.