Blauwe bessen zijn rijk aan vitamines, namelijk vitamine A, vitamine C, vitamine B,B1, B2, B6, vitamine E en K. Je vindt ook verschillende belangrijke mineralen in de vrucht zoals ijzer, calcium, magnesium, fosfor en kalium. Ze hebben bovendien een hoog vezelgehalte, wat belangrijk is voor een goede darmwerking.
Factcheck. Blauwe bessen (meestal bosbessen) zijn rijk aan vitamines en vezels en calorie-arm. Daarom passen ze perfect in een gezond dieet. Of ze ook hartziekten, dementie en kanker kunnen voorkomen, is onvoldoende bewezen.
De belangrijkste antioxidanten in blauwe bessen zijn flavonoïden, die ontstekingen onderdrukken en veroudering tegengaan. Een specifieke groep flavonoïden, anthocyaninen, zijn verantwoordelijk voor de blauwe kleur van de bes en hebben ook een goede invloed op de hart- en bloedvaten.
De spijsvertering bevordert en diarree wordt bestreden
Blauwe bessen bevatten vezels die de darmwerking ondersteunen en de stoelgang reguleren. Daarnaast hebben de antioxidanten in blauwe bessen een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen bij de behandeling van diarree en andere darmproblemen.
"Blauwe bessen zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Daarnaast bevatten ze vezels, die je helpen om je buikvet te bestrijden. Een studie van de Universiteit van Michigan toont aan dat het eten van blauwe bessen resulteert in gewichtsverlies rond je taille."
Voordelen van het eten van bosbessen
Uit recente onderzoeksresultaten blijkt dat bosbessen invloed kunnen hebben op genen die de vetverbranding en -opslag reguleren, waardoor buikvet wordt verminderd en het cholesterolgehalte wordt verlaagd.
Als u meer voedingsmiddelen eet die niet leiden tot gewichtstoename , zoals zetmeelarme groenten en bessen, blijft er minder ruimte over voor voedingsmiddelen met meer calorieën, verzadigd vet en toegevoegde suikers.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Omdat blauwe bessen boordevol vitamines en mineralen zitten, heeft het eten ervan super veel gezondheidsvoordelen. Toch kun je ze beter niet in combinatie met zuivel eten.
Hoe moet je blauwe bessen schoonmaken? Omdat blauwe bessen erg kwetsbaar zijn, kun je ze het beste pas wassen vlak voordat je ze consumeert.
Blauwe bessen bevatten verschillende voedingsstoffen die helpen om je botten gezond en sterk te houden. Ze bevatten een indrukwekkende mix aan mineralen, om precies te zijn: calcium, magnesium, ijzer en fosfor.
Door blauwe bessen, banaan of appel te eten, krijg je antioxidanten zoals vitamine A en C binnen. Deze stoffen bieden bescherming tegen vrije radicalen en beschermen je cellen. Blauwe bessen ondersteunen een gezonde celontwikkeling en dragen op deze manier bij aan het behoud van gezonde cellen.
Blauwe bessen kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken
Hoewel bosbessen over het algemeen als gezond voedsel worden beschouwd, kunnen ze soms spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals constipatie of diarree. Als u te veel bosbessen eet, kunt u last krijgen van maagpijn of krampen.
De rode bes is veruit de laagste in kcal per 100 gram, namelijk 36kcal per 100gram. In tegenstelling tot 55kcal per 100gram appel en 52kcal per 100 gram blauwe bessen. Tevens bevat de rode bes de minste suikers, maar wel de meeste eiwitten en voedingsvezels! De rode bes bevat ook veel anti-oxidanten.
Wereldwijd is de teelt van blauwe bessen relatief nieuw. De vraag naar het product groeit nog altijd, vooral vanwege de gezonde eigenschappen die aan het fruit worden toegeschreven. De prijs voor blauwe bessen ligt daarmee hoog en dat is ook de reden dat veel landen een potentiële markt in het product zien.
Ja, blauwe bessen kunnen gunstig zijn bij een verhoogde bloeddruk. Er is namelijk wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Blauwe bessen bevatten stoffen genaamd anthocyanen en flavonoïden, die antioxidante eigenschappen hebben en ontstekingsremmend kunnen werken.
Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende. En probeer ook niet alleen maar blauwe bessen te eten, maar varieer ook regelmatig met andere fruitsoorten.
Yoghurt en bosbessen combo is geweldig voor de gezondheid van de huid . Deze Griekse yoghurt combo, rijk aan antioxidanten en vitaminen, verheldert de huid en voorkomt vroegtijdige veroudering. Het bestrijdt vrije radicalen en bevordert de groei van gezonde huidcellen. Het houdt de huid gehydrateerd en laat deze op natuurlijke wijze stralen.
Het mengen van bosbessen met zuivelproducten, zoals yoghurt of magere melk , heeft echter geen klinisch effect, omdat is aangetoond dat zuivelproducten de opname van voedingsstoffen uit bessen blokkeren.
Uit onderzoek van onderzoekers van de Harvard Chan School is gebleken dat het eten van bosbessen het risico op diabetes type 2 kan verlagen. Ook blijkt dat het eten van voedingsmiddelen met veel anthocyanen (vooral bosbessen en aardbeien) mensen kan helpen om op gewicht te blijven. Bovendien kan het eten van bessen het risico op een hartaanval verkleinen en het leervermogen verbeteren .
Het eten van een gevarieerd dieet gericht op voedingsrijke hele voedingsmiddelen in plaats van individuele items is vaak het beste voor gewichtsverlies. Echter, specifieke voedingsmiddelen kunnen extra voordelen opleveren, zoals eieren, vis, mager vlees en eiwitten, en fruit en groenten, zoals avocado .
Grapefruit, appels, avocado's en watermeloen zijn enkele van de beste vruchten om af te vallen. Dit artikel bespreekt de beste vruchten voor gewichtsverlies en hoe u ze in uw dieet kunt opnemen.
Cardio oefeningen, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van buikvet. Daarnaast kan krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandstraining, helpen bij het opbouwen van spieren en het versnellen van je stofwisseling.
Appels . Appels zijn een goede bron van vezels, die je een vol en voldaan gevoel kunnen geven na het eten. Ze zijn ook een goede bron van pectine, een oplosbare vezel waarvan is aangetoond dat het helpt buikvet te verminderen.
Stop met het eten van snelle suikers zoals koek, snoep, chocolade, maar ook witbrood, witte pasta en patat. Vergeet ook frisdranken en vruchtensappen niet. De suikers in dit soort producten geven een opgeblazen gevoel, maar niet een langdurig vol gevoel. Daardoor krijg je snel weer honger.