Tip 3: Dikkere saus Wil je de saus dikker maken? Bind dan je stoofpot. Dit kan met zetmeel, zoals bloem, maïzena aardappelmeel en allesbinder. Ook een stuk brood of plak ontbijtkoek werkt goed.
Stoofpot binden met zetmeel
Een van de beste manieren voor het binden van een stoofpotje is om er zetmeel aan toe te voegen. Dit zorgt er namelijk voor dat de stoof indikt.
Binden met maizena of ontbijtkoek
Bedek het vlees vóór het aanbakken met een dun laagje bloem. Dit maakt het vlees mooi droog, en bindt het vocht dat je daarna toevoegt. Voeg aardappels toe om het stoofpotje gevulder te maken én de saus iets te binden.
De drie belangrijkste verdikkingsmiddelen voor jus zijn bloem, maïzena en pijlwortel .
Zet de pan op een kleine pit op een zo laag mogelijk vuur en laat het 4 uur stoven. Blijf wel geregeld roeren, anders gaat het aanbakken. Eventueel binden met maizena en water. Is de goulash te nat dan niet binden met maizena en water, maar een beetje gezeefde bloem erdoorheen mengen.
Ontbijtkoek of aardappel
Zo wordt in stoofgerechten vaak ontbijtkoek gebruikt als bindende factor. 2 plakken voor 1 pan stoof is genoeg. Zorg dat u ze niet te klein snijdt, want dan is het effect een stuk minder. U kunt ontbijtkoek ook toevoegen aan rode sausen of soepen.
Vermeng de maizena met wat water en giet dit mengsel 10 minuten voor het serveren, terwijl de soep goed aan de kook is, al roerend in de pan, zodat de soep gaat binden.
Bloem voor alle doeleinden: U kunt sauzen dikker maken met tarwebloem voor alle doeleinden . Voor elke eetlepel maizena, gebruikt u drie eetlepels bloem. Meng rauwe bloem met koud water in een kleine kom tot een pasta, en voeg het toe aan de saus terwijl deze suddert.
Maizena heeft twee keer zoveel verdikkingskracht als bloem . Wanneer een jus, saus, soep of stoofpot recept om bloem vraagt, gebruik dan de helft van de hoeveelheid maizena om te verdikken. Om hete vloeistoffen te verdikken, meng je eerst maizena met een beetje koud water tot het glad is. Roer geleidelijk door de hete vloeistof tot het gemengd is.
Voeg instant aardappelpuree vlokken toe. Voeg een lepel aardappelvlokken toe aan het einde van de kooktijd , en het zal de boel dikker maken. Je kunt deze truc zelfs gebruiken met gerechten zoals gebraden rundvlees of ander langzaam gegaard of onder druk gegaard vlees met smaakvolle sappen die je wilt omzetten in een jusachtige textuur.
Dikker maken
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Laat stoofvlees niet koken
Zachtjes pruttelen is oké, maar van koken wordt het vlees taai. Het deksel hoeft niet meteen op de pan, dan krijg je te veel vocht in je stoverij. Pas als de saus de gewenste dikte heeft, zet je het op de pan zodat je straks nog genoeg saus overhoudt.
Tarwebloem als bindmiddel
Je kunt ook gewone tarwebloem gebruiken om te binden. Houd er rekening mee dat je bijna het dubbele nodig hebt vergeleken met maizena. Ook van bloem maak je eerst een papje voordat je het toevoegt om klontjes te voorkomen.
Als je het stoofvlees een nachtje in de koelkast laat staan na het stoven, wordt het nog zachter en smakelijker. Warm afgekoeld stoofvlees zachtjes op en blijf ruim onder de 90˚C, dan blijft het meeste vocht in het vlees.
Vochtig vlees spettert als het in aanraking komt met hete boter, en door het vocht koelt de boter meer af dan nodig is. Voordat het vlees in de pan gaat is het slim om het even door de bloem te halen. Het krijgt dan een mooie bruine kleur en de bloem bindt later het vocht wat aan het vlees wordt toegevoegd.
De temperatuur niet in het oog houden
Maar van te lang koken wordt het taai en valt het uit elkaar. Houd de temperatuur goed in het oog om te zien wanneer het juist gegaard is. Ook stoofvlees heeft een ideale kerntemperatuur. Houd 89 graden aan en je stoofvlees zal perfect zijn!
Klop een theelepel bloem in een beetje koud water tot een papje en roer dit door de stoofpot terwijl deze kookt . Voeg geen droge bloem direct toe aan de stoofpot, want dan kan het gaan klonteren. Breng de stoofpot aan de kook nadat u de pap hebt toegevoegd. Hierdoor zal de bloemsmaak verdwijnen en kan het zetmeel opzwellen.
Een van de makkelijkste en snelste manieren om hem in te dikken is met zetmeel. Meng hiervoor maizena (maiszetmeel) of aardappelzetmeel met wat koud water tot een glad papje en laat het kort meekoken in de saus tot de gewenste consistentie is bereikt. Herhaal eventueel als de saus nog niet dik genoeg is.
Gebruik gelijke delen maïzena of aardappelzetmeel met melk of koud water. Meng het mengsel tot een papje. Voeg het papje al roerend door een warme saus of soep. Blijf roeren totdat het gerecht gebonden is.
Tip 3: Dikkere saus
Bind dan je stoofpot. Dit kan met zetmeel, zoals bloem, maïzena aardappelmeel en allesbinder. Ook een stuk brood of plak ontbijtkoek werkt goed.
Pureer de bonen .
Haal een kwart van de bonen uit de soep en pureer ze in een blender of keukenmachine. Voeg de gepureerde bonen terug toe aan de soep om deze dikker te maken. Je kunt ook een staafmixer of aardappelstamper gebruiken om een deel van de bonensoep te pureren.
Een sneller trucje: maïszetmeel! Maak eerst een papje van wat koude vloeistof (bijvoorbeeld water of melk) en voeg het toe aan je saus. Roer goed om en laat nog even rustig doorkoken tot je saus voldoende ingedikt is.
Bij haKOEna is het binden voornamelijk van toepassing op het stoofvlees. Als jouw stoofpot meer vocht dan inhoud heeft, zijn er verschillende manieren om dit op te lossen door gebruik te maken van een bindmiddel. Maïzena, aardappelzetmeel, bloem, eieren en gelatine zijn voorbeelden van een bindmiddel.
Als het met vloeistof wordt verhit, wordt het dikker. De structuur wordt als een soort stijfsel en voilà, je saus is dikker. Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Dé manier om saus te binden gaat als volgt. Smelt 1 el boter en voeg 1 el bloem toe. Roer goed en voeg langzaam 375 ml vloeistof toe, zoals water, bouillon, fond of wijn. Blijf roeren totdat de saus kookt en laat het daarna nog 8-10 minuten koken.