Kleine hoeveelheden pure chocolade (ruim 6 gram of 30 kilocalorieën per dag) verlagen de bloeddruk, zonder dat ze leiden tot gewichtstoename.
Onderzoekers hebben ontdekt dat het eten van pure chocolade mogelijk helpt om hoge bloeddruk te verlagen. Pure chocolade bevat stoffen die flavanolen heten. Deze flavanolen zouden een positief effect hebben op de bloeddruk.
Om de gezondste pure chocolade te kiezen, kijk je op het etiket: Daarop zou moeten staan dat de chocolade 60 tot 70 procent cacao bevat. Deze chocolade wordt vaak bittersweet of extra bittersweet genoemd; ze bevatten een kleine hoeveelheid suiker voor de smaak en een gezonde hoeveelheid flavonoïden.
Donkere chocolade
Cacao, een ingrediënt in pure chocolade, bevat flavonoïden, een antioxidant. Flavonoïden kunnen helpen de bloeddruk te verlagen, aldus de AHA. Het merkt echter op dat een persoon mogelijk niet genoeg flavonoïden in pure chocolade kan consumeren om significante voordelen te ervaren.
Voedingsmiddelen met lycopeen zijn prachtige bloeddrukverlagers en cholesterolremmers. Denk aan (verwarmde) tomaten, tomatensaus, rode meloen, papaja, roze grapefruit, guave, pompoen en wortelen.
Voor kinderen geldt vijf dropjes per dag en voor zwangere vrouwen, mensen met een hoge bloeddruk of mensen die vocht vasthouden geldt een advies van acht dropjes per dag.
Pure chocolade is een populair voedingsmiddel dat waardevolle gezondheidsvoordelen kan bieden. Een Mendeliaanse randomisatiestudie vond dat de inname van pure chocolade geassocieerd werd met een verlaagd risico op essentiële hypertensie en mogelijk een verlaagd risico op bloedstolsels.
Hoge bloeddruk beheersen
Het eten van pure chocolade is een geweldige manier om meer cacao in uw dieet op te nemen, wat kan helpen uw hoge bloeddruk te verlagen ! De flavonoïden in pure chocolade blijken stikstofoxide te produceren, wat ervoor zorgt dat bloedvaten ontspannen en hoge bloeddruk verlaagt.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Hoera voor pure chocolade! Het eten van ongeveer 30 calorieën pure chocolade per dag — slechts één klein stukje — bleek de bloeddruk te verlagen na 18 weken zonder gewichtstoename of andere nadelige effecten, volgens een onderzoek gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (JAMA).
Bloeddruk
De flavanolen in pure chocolade stimuleren de productie van stikstofoxide in het lichaam. Stikstofoxide zorgt ervoor dat bloedvaten verwijden, wat de bloedstroom verbetert en de bloeddruk verlaagt .
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Vanwege de hogere concentratie cacao zit pure chocolade vol met verbindingen die goed kunnen zijn voor je hart, zoals flavonoïden. Flavonoïden zijn een soort polyfenolen, wat natuurlijk voorkomende chemicaliën zijn die in planten voorkomen.
Ook heel bijzonder is dat echte chocolade je LDL–cholesterol verlaagt. Pure chocolade met veel cacao, dat wel. Keus genoeg. Denk aan vette vis.
Het eten van cacao verlaagt de kans op hartziekten en overlijden. Cacao zou dit effect kunnen hebben door de bloeddruk te verlagen en de bloedvatfunctie te verbeteren. Hoge bloeddruk. Het eten van pure chocolade of cacaoproducten gedurende 2-8 weken kan de bloeddruk verlagen bij mensen met hoge bloeddruk .
Hoge zoutinname is een belangrijke risicofactor voor hypertensie. Hoewel acute cafeïne-inname matige diurese en natriurese veroorzaakt, verhoogt cafeïne de bloeddruk (BP) door sympathische activiteit te activeren.
Broodbeleg: Betere keuze (< 1,5 g zout per 100 g): américain natuur, rosbief, vlees- of vissalade, tonijn in blik, platte kaas, Philadelphia, kruidenkaas ... Beperkte keuze (1,5 – 2,5 g zout per 100 g; max. 30 g per dag): gekookte ham, kippenham, brie, smeltkaas Gouda ...
Een belangrijke richtlijn die experten vooropstellen, is dat je de hoeveelheid zout beperkt tot 6 gram per dag. Ze raden ook het gebruik van toegevoegde suikers, transvetten en alcohol af. Eet in plaats daarvan voedingsmiddelen die goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals groente, fruit, volkoren producten en vis.
Studies tonen aan dat pure chocolade de bloeddruk kan verlagen, wat het risico op hartziekten en beroertes verlaagt. Probeer eens blokjes pure chocolade met verse bessen na een maaltijd voor een eenvoudig, bevredigend en hartgezond dessert.
Pure chocolade krijgt de stempel 'beter' omdat het een hoog gehalte aan cacao bevat en daarmee meer polyfenolen. Als het klopt dat deze polyfenolen gezondheidseffecten hebben, dan kunnen we het beste voor de pure variant gaan. Melkchocolade bevat namelijk minder cacao en witte chocolade bevat zelfs helemaal geen cacao.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.