Zo weet u of de soep nog te eten is Ziet de soep er niet lekker uit en ruikt het zuur? Dan kunt u hem beter weggooien. Bij de varianten met melk of room kan het zijn dat het gaat schiften. Dit kan geen kwaad, door hem op te warmen en door te roeren, zullen de vlokken verdwijnen.
Beoordeel je soep altijd even voordat je deze gaat eten. Ruikt de soep zuur? Ziet het er onaantrekkelijk uit? Dan is het waarschijnlijk niet meer goed.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Bouillons en gewone soepen bewaar je tot 5 dagen in de koelkast. Vissoepen kun je gemiddeld zo'n 3 dagen bewaren in de koelkast.
Voor de beste veiligheid en kwaliteit, plan om gekoelde soep binnen 3 tot 4 dagen te eten of in te vriezen. En vermijd het om soep langer dan TWEE uur op kamertemperatuur te laten staan. Zet een grote pan hete soep niet direct in de koelkast.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn . Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet. Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt.
Kun je soep een nachtje laten staan? In de meeste gevallen moet je soep niet een nachtje laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F.
' Je mag ook gerust de hele dag door (magere) soep drinken, maar let toch op voor 's avonds, zeker als je last hebt van reflux (zuurbrand). Op een laat tijdstip soep drinken, kan je letterlijk zure oprispingen bezorgen (maar dat geldt voor alle voedingsmiddelen).
Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan. Gebruik hier niet te veel van, anders moet opnieuw zuur toegevoegd worden.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
De soep kan na die datum nog goed zijn. Ruikt het nog goed en ziet het er niet gek uit, dan kunt u deze nog veilig eten.
Soep. Voorverpakte soep uit blik of pak wordt sterk afgeraden. Door verschillende marketingtrucjes wordt er geprobeerd om dit gezonder te laten lijken. Helaas bevatten de voorverpakte soepen veel zout.
Controleer de textuur: Als de soep slijmerig is geworden of een vreemde textuur heeft , is dat een teken dat hij bedorven is. Proef een kleine hoeveelheid: Als je het nog steeds niet zeker weet, kun je een kleine hoeveelheid van de soep proeven. Als het vreemd smaakt of een vreemde smaak heeft, kun je het beste voorzichtig zijn en het weggooien.
Voeg een extra 1 tl (4,8 g) baking soda toe aan je soep als deze nog steeds zuur is . Roer de baking soda door je soep en wacht nogmaals tot het poeder gaat bubbelen en bezinken. Proef de soep opnieuw om te zien of de smaak beter is. Als dat niet zo is, blijf dan baking soda toevoegen in 1 tl (4,8 g) aan je soep.
Waarschijnlijk heb je de soep in de koelkast gezet terwijl hij nog warm was . Een afgedekte pan met warme soep heeft vele uren nodig om af te koelen tot 40 graden, het punt waarop de bacteriegroei praktisch stopt. Het duurt slechts vier uur voordat bacteriën zo hard groeien dat voedsel zuur wordt als het op een temperatuur boven de 40 graden wordt gehouden.
Een algemene vuistregel is dat soep ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard kan worden, maar u moet uw gerecht altijd proeven voordat u besluit het op te warmen. Een heldere, op groenten gebaseerde soep met wat zuur van een ingrediënt zoals tomaten, kan langer houdbaar zijn. Kippensoep blijft meestal drie tot vijf dagen houdbaar.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) zijn soepen en stoofschotels met vlees en groenten drie tot vier dagen veilig om te eten, mits ze in de koelkast worden bewaard.
Soep kan tot drie maanden in de vriezer bewaard worden. Je moet bevroren soep altijd ontdooien in de koelkast of de magnetron. Je kunt het dan opwarmen in een pannetje op het fornuis, of in een kom in de magnetron. Soep mag niet vaker dan één keer worden opgewarmd , dus verwarm alleen zoveel soep als je per keer eet.
Wanneer soep wordt gemaakt met voedingsrijke ingrediënten, zoals groenten en magere eiwitten, kan het talloze gezondheidsvoordelen bieden. U moet echter oppassen met soepen op basis van room, blik en instantsoepen, omdat deze vaak een hoger calorie- en natriumgehalte hebben .
Instant soepen blijven langer in de darmen zitten, wat problemen veroorzaakt zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming en zelfs buikpijn. Het lijkt misschien geen goed nieuws voor mensen die op hun gewicht letten. Regelmatige inname van soep kan het bereiken van gewichtsverliesdoelen belemmeren, omdat ze zetmeel bevatten dat het gewicht verhoogt en de bloedsuikerspiegel verhoogt .
Volgens experts wordt soep door ze te mixen niet armer aan vitaminen en vezels. Maar kant-en-klare gemixte soep bevat wel minder groenten dan kant-en-klare ongemixte soep. Daarom beoordelen we de stelling als eerder onwaar.
Soep uit blik is over het algemeen veilig om te eten tot een jaar of twee na de houdbaarheidsdatum, zolang het blik in goede staat is en niet is geopend . De kwaliteit van de soep kan echter na verloop van tijd achteruitgaan, dus het kan zijn dat het niet zo lekker smaakt als toen het voor het eerst werd ingeblikt.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Soepen in dozen en pakjes: Als u soep uit een doos gebruikt die over de houdbaarheidsdatum is, laat uw neus dan uw gids zijn, zegt Frost, en controleer op troebelheid en geur. Bewaar de soep na opening in de koelkast en gebruik hem binnen twee weken .