Aanvoerlanden van de gele kiwi zijn onder andere Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Italië. De gele kiwi is, in tegenstelling tot de groene kiwi, niet het hele jaar door verkrijgbaar. Van mei tot oktober worden gele kiwi's aangevoerd uit Nieuw-Zeeland, van november tot januari uit Frankrijk en Italië.
Slechte oogst in Nieuw-Zeeland
De slechte oogst is te wijten aan een aantal overstromingen en aardverschuivingen. Er kwamen daardoor minder bloemen aan de kiwiplanten en dus ook minder vruchten. De vruchten die wel groeiden, kregen extra energie en zijn daardoor groter worden dan normaal.
Maar waarom is dat prijsverschil eigenlijk zo groot? Dat heeft te maken met het productieproces. Die is bij gele kiwi's namelijk een stuk arbeidsintensiever.
Kiwi Gold is van november tot en met februari beschikbaar uit Italië en van begin mei tot en met september uit Chili en Nieuw-Zeeland.
Hij bevat meer vitamine C (1 kiwi = 166% van de dagelijkse behoefte) dan veel andere fruitsoorten en is een goede kaliumbron. Kiwi's bevatten ook het cholesterolverlagende pectine, verder aminozuren, bètacaroteen, foliumzuur, magnesium, koper, zink, fosfor, mangaan, vitamine A en is het een vetarme bron van vitamine E.
Natuurrampen. Deze situatie komt door enkele natuurrampen, waaronder overstromingen en aardverschuivingen, die Nieuw-Zeeland in februari troffen als gevolg van orkaan Gabriëlle. “Kiwiplanten hebben daar in het voorjaar nog van te lijden gehad. Er kwamen veel minder bloemetjes aan en dus ook minder vruchten.
Waarom is de kiwi gold goed voor je gezondheid:
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot!
Daarom is het "kiwiseizoen" afhankelijk van waar de kiwi's worden geteeld. Het kiwiseizoen in Californië loopt bijvoorbeeld van september tot november . In Noord-Amerika is Zespri SunGold, geteeld door Zespri-boeren in Nieuw-Zeeland, verkrijgbaar van de late lente tot de herfst.
Dus ja, kiwi's hebben positieve effecten op de stoelgang, maar dat geldt waarschijnlijk net zo goed voor ander vezelrijk fruit. Die vezels zijn belangrijk omdat ze water meevoeren naar het maagdarmkanaal waardoor er massa aan de stoelgang kan worden toegevoegd en deze gemakkelijker door de darmen kan glijden.
Is een gouden kiwi een genetisch gemodificeerd voedsel? - Quora. Nee, dat is het niet . Het is echter een andere soort binnen hetzelfde geslacht, Actinidia, als de meer voorkomende kiwi met groen vruchtvlees. De gouden kiwi is Actinidia chinensis, terwijl de groene kiwi Actinidia deliciosa is.
'Is je baby tussen de 6 en 8 maanden? Start dan met deze lekkere vrucht als tussendoortje of als een van de eerste hapjes voor je baby.” Tip: Kies de 'kiwi gold' voor een kiwi met een wat zoetere smaak, als je kleine de groene variant te zuur vindt.
Waarom worden kiwi's beschouwd als een natuurlijk laxeermiddel? Het antwoord is eenvoudig: het regelmatig eten van ZespriTM Green kiwi's kan de spijsvertering bevorderen. Sterker nog, het is wetenschappelijk bewezen!
Dat verschil in prijs zit 'm vooral in het feit dat gele kiwi's fragieler zijn, waardoor er voorzichtiger mee moet worden om gegaan.
Kiwi is, zoals alle fruitsoorten, rijk aan het mineraal kalium dat een tegengewicht vormt voor natrium (zout) in het lichaam en de bloeddruk doet dalen. Kalium zorgt ook voor een geringere kans op osteoporose, omdat het de uitscheiding van calcium (essentieel voor de botten) afremt.
Kiwi's zijn dus altijd een goed idee, maar na periodes van (te) veel eten nog beter. Niet omdat veel eten niet lekker is, maar omdat je dan vervolgens soms een opgezwollen en eventueel zelfs verstopt gevoel krijgt. Als je dit hebt, adviseert Clínica Mira + Cueto om tijdens deze periodes dagelijks twee stuks te eten.
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Dit omdat het eten van fruit op een lege maag je bloedsuikerspiegel kan verhogen en het kan beter voor je zijn om kiwi's naast een vet- of eiwitbron te eten.
De kiwi is je bondgenoot als je wilt afvallen. Hij heeft veel positieve eigenschappen die de stofwisseling verbetert. Bovendien heb je minder snel zin in zoet. Zet dus regelmatig kiwi's op het menu.
Ja, zeker wel! Je kunt alle soorten kiwi's helemaal eten, zelfs die met 'haar', maar je moet ze wel eerst wassen. Het eten van de schil van kiwi's kan zelfs veel voordelen hebben. De kiwischil zit boordevol vezels en voedingsstoffen die wonderen doen voor je gezondheid.
Je weet dat hij rijp is als hij zacht aanvoelt, niet stevig . Knijp er een beetje in - als hij een beetje papperig aanvoelt, is de kiwi rijp en klaar om te eten.
Zespri Green en SunGold™ Kiwifruit worden voornamelijk in Nieuw-Zeeland geteeld. Nieuw-Zeeland biedt de ideale omstandigheden voor het kweken van kiwifruit: veel zonneschijn, veel regen en extreem vruchtbare grond.
Eén voordeel van de kiwi kennen we allemaal: kiwi is een vitaminen-bommetje! Wist je dat een kiwi bijna het dubbele aan vitamine C bevat dan een sinaasappel en ongeveer nét zo veel kalium als een banaan. Daarnaast zit er in een kiwi meer vitamine E en K dan in de meeste andere vruchten.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van kalium
Kalium is een essentieel mineraal dat de normale werking van de spieren en het zenuwstelsel helpt te behouden. Het mineraal draagt ook bij aan de handhaving van de normale bloeddruk wat met name van belang is voor oudere personen.
Die is op zijn zachtst gezegd niet mals. Voor een kilo groene kiwi's betaal je 3,29 euro, terwijl je voor een kilo gele kiwi's 6,58 betaalt. Een flink verschil dus, maar hoe komt dat? Dat heeft te maken met het productieproces.