Doe de 4 eetlepels pindakaas in een pannetje en laat smelten op een zacht vuur. Voeg ongeveer de helft van het water erbij en roer met een garde goed door.
We hebben de ultieme tip. Laat de pindakaas smelten. Doe een paar lepels pindakaas in een schaal die je in de magnetronschaal en zet het er steeds 15 seconden in totdat je een saus-achtige substantie hebt.
Voor het beste resultaat raden we aan om pindakaas op basis van pinda's te gebruiken. We begonnen met het 30 seconden in de magnetron zetten van de pindakaas en roerden tussendoor tot het gesmolten was . Als je pindakaas te lang in de magnetron staat, kan het verbranden. Daarom raden we aan om te beginnen met 30 seconden.
Olie aanwezig in pindakaas zal niet mengen met water, tenzij er emulgatoren aanwezig zijn in een specifiek product dat u heeft . Andere aanwezige vaste stoffen kunnen echter water absorberen en vochtig worden. Dit zal er waarschijnlijk voor zorgen dat pindakaas sneller bederft, wat de groei van schadelijke bacteriën en schimmels bevordert.
Doe de pindakaas in de blender of keukenmachine.
Voeg twee eetlepels water toe per eetlepel pindakaas. Voor een romigere consistentie kun je melk gebruiken in plaats van water. Als je een hartige saus maakt, kun je de andere ingrediënten, zoals bijvoorbeeld sojasaus, gebruiken in plaats van water.
Mengmethode
Draai de ongeopende pot met gescheiden pindakaas om . De bedoeling is dat de olie, terwijl deze omhoog stroomt, zich langzaam met de dikke pindakaas vermengt.
TSA-regels pindakaas is geen vaste stof — het is een vloeistof De TSA zegt dat pindakaas een vloeistof is omdat de vorm wordt bepaald door de verpakking . Om door de beveiliging te komen, mag pindakaas in handbagage 3,4 oz. of minder zijn.
De verhouding is dat je voor elke eetlepel pindakaas 2 eetlepels water nodig hebt , en het is verstandig om een lage snelheid te selecteren, vooral als je de pindakaas lekker vloeibaar wilt hebben. En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, kun je proberen om je pindakaas te smelten met een simpele lepel.
Calvé, Aldi en Jumbo bieden ferme smeersels; elke kwak uit de potten blijft roerloos overeind staan. ,,Het lijkt totaal niet op het papje wat je krijgt als je pinda's maalt'', legt Vos uit. Alleen de 100%-variant van Albert Heijn valt wel in die categorie. Het spul is zo vloeibaar dat de klodders van je mes af druipen.
Indien je erg gezond eet en de theelepel pindakaas die je neemt binnen je caloriebehoefte valt, is afvallen geen probleem. De hoge hoeveelheid calorieën is bovendien ook erg verzadigend. Een te grote hoeveelheid pindakaas in een vloeibare smoothie is echter minder verstandig.
Pindakaas gemaakt van uitsluitend pinda's is vaak niet zo smeuïg. Daarom wordt er extra olie zoals zonnebloem-, raap- of sojaolie toegevoegd. Maar olie is vloeibaar en heeft de neiging te gaan drijven: dan ontstaat er een olielaagje op de pindakaas, dat je er telkens door moet roeren.
Wil je het nog wat smeuïger dan kan je er een klein scheutje olie doorheen doen. Heb je arachideolie in huis gebruik dat dan, en anders gewoon een scheutje zonnebloemolie of olijfolie.
Wel wordt de pindakaas hierdoor wat harder. Om dat harde tegen te gaan kun je dit doen: Je kunt de pindakaas in de koelkast bewaren, doe dit wel alleen als je het voor meer dan 4 maanden wegstopt. Voor het eten is niet gekoeld veel smaakvoller.
Is je pindasaus te dun? Voeg dan wat extra pindakaas toe. Juist te dik? Verdun 'm dan met water.
Laagje olie
Bij het maken van pindakaas smelten deze vetten en worden ze dus vloeibaar. De harde stukjes pinda drijven eerst nog een tijdje in dit vet, maar zakken daarna naar beneden.
Als het mengsel te droog dreigt te worden, doe er dan een scheutje olie bij, ook een scheutje gember siroop en/of citroensap kan het wat smeuïger maken en de gember is een heerlijke combi met de pinda.
Als je nou alleen olie, pinda's, beetje zout, beetje suiker door elkaar doet, dan krijg je dit. Die pindakaas is hartstikke vloeibaar.
Volgens ons testpanel is Vita D'or 100% pindakaas van Lidl de beste pure pindakaas uit de supermarkt. Dit merk kreeg een 7,8 als gemiddeld cijfer en is ook nog eens één van de goedkoopste varianten (€ 2,98 per pot van 600 gram).
Volgens de wetenschappelijke definitie is pindakaas inderdaad een vloeistof .
Twee eenvoudige manieren om pindakaas te verdunnen
De National Peanut Board raadt aan om een beetje water toe te voegen voor wat extra vocht . Voeg het water langzaam toe en zorg ervoor dat u het niet overdrijft — te veel water kan de pindakaas dun maken. Een andere optie is om pindakaas te verwarmen om het vetgehalte vloeibaar te maken.
Het toepassen van warmte is de makkelijkste manier om pindakaas te verdunnen, maar als je pindakaas er nog korrelig uitziet of zo dik is dat het snel verbrandt, kan een beetje vloeistof helpen. Probeer een paar druppels water toe te voegen terwijl je de pindakaas verwarmt, en voeg langzaam meer toe totdat de boter de juiste consistentie heeft .
Begin met iets minder dan gelijke delen warm water op notenboter en voeg meer water toe indien nodig , totdat de saus de gewenste consistentie heeft. Je wilt hem dunner om te besprenkelen en dikker om te dippen.
Tip: indien je 100% pindakaas gebruikt, van alleen pinda's is de pindakaas vloeibaar. Gebruik je een vaste pindakaas, dan kun je deze even verwarmen in een pannetje met een theelepel olie (zonnebloem of kokos), dan wordt deze ook iets vloeibaarder.
Het korte antwoord. Pindakaas bevindt zich op de grens tussen vaste stoffen en vloeistoffen, gebaseerd op de krachten die erop worden uitgeoefend. Maar aangezien pindakaas een vast volume heeft, de vorm van de verpakking aanneemt en kan vloeien onder uitgeoefende kracht, kan het het beste worden beschreven als een vloeistof in plaats van een vaste stof .
Maar veel van deze "natuurlijke" pindakaassoorten hebben een vervelend ingrediënt gemeen: palmolie . Palmolie is "natuurlijk", zeker, maar het is ook slecht voor het milieu en slecht voor je gezondheid (het bevat ongelooflijk veel verzadigd vet).