Terwijl pure chocolade populair is vanwege zijn intense, bittere smaak en witte chocolade door de zoetere smaak, heeft melkchocolade veel fans over de hele wereld omwille van zijn zijn zachte, lichtzoete smaak. Onze Meesterchocolatiers hebben een breed assortiment melkchocolade
Chocola vind je vaak zo lekker omdat je de zoete smaak associeert met de grote hoeveelheid calorieën en de belonende waarde van cafeïne-achtige stoffen in de cacao. Dit associatief leerproces verklaart waarom prikkels als de geur en kleur van een stuk chocola smaakverwachtingen oproept.
Chocolade is een zeer geliefde en bekende lekkernij. Je kunt het krijgen in de soorten puur, melk en wit. Melkchocolade is van deze drie soorten het meest populair.
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
De melk variant heeft dezelfde basis als pure chocolade, alleen wordt er melk toegevoegd. Tijdens de bereiding worden alle ingrediënten fijn gewalst en verwarmd. Het vloeibare mengsel wordt dan langdurig omgeroerd, wat concheren genoemd wordt.
Met zijn lichtbruine kleur, romige textuur en zoete smaak wordt melkchocolade algemeen beschouwd als de populairste soort chocolade.
In pure chocolade zit het meeste cacao en zitten dus ook meer van deze stoffen. Dat is dan ook waarom pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd. Dat pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd, komt daarnaast ook door de grote hoeveelheid suiker dat aan melkchocolade wordt toegevoegd.
Hoewel de smaak (vergelijkbaar met chocolademelk) de sleutel is tot de populariteit ervan, werd melkchocolade historisch gezien gepromoot als gezond voedsel, vooral voor kinderen.
Hoog calorie- en suikergehalte: Melkchocolade bevat doorgaans veel calorieën, suiker en vet, en te veel consumeren kan leiden tot gewichtstoename en andere schadelijke gezondheidseffecten . Bovendien kan het hoge suikergehalte bijdragen aan onevenwichtigheden in de bloedsuikerspiegel en gebitsproblemen.
Of je nu een fan bent van melk- of pure chocolade, doe het rustig aan. Een reep melkchocolade van 1,55 ounce bevat 235 calorieën, 13 gram vet en 22 gram suikers . Dezelfde hoeveelheid pure chocolade van 70 procent bevat 263 calorieën, 12 gram vet en 11 gram suikers.
823 is zonder twijfel de meest veelzijdige en lekkerste melkchocolade die er is! Dit recept nr. 823 van Callebaut kenmerkt zich door een diepe, warme en zachte cacaosmaak met zoete caramel accenten. Door de handige kleine 'callets' (druppels) is de melk chocolade eenvoudig te smelten en verwerken.
De reep van chocolademerk To'ak is met haar 260 dollar - omgerekend 229,29 euro - de duurste ter wereld. De makers selecteren zeldzame cacaobonen uit Ecuador met de hand om deze reep, die 85 procent pure cacao bevat, samen te stellen. Daarna volgt een ambachtelijk productieproces dat in totaal 36 stappen omvat.
Met stip op nummer één is het alom bekende merk Mars dat meer produceert dan de Marsreep alleen. Snickers, de candybar met nougat vulling met karamel en pindanoten omhult in een laagje chocolade (jullie kennen hem vast wel), wordt door vele bronnen de populairste chocoladereep ter wereld genoemd!
Spaanse conquistadores kwamen in 1519 in aanraking met chocolade en brachten het naar Spanje als medicijn. Vanuit Spanje werd het in de daaropvolgende drie eeuwen populair onder de Europese elite en werd er gediscussieerd over zijn medicinale en religieuze verdiensten en werd het gezien als een afrodisiacum .
Het is echt geen fabeltje dat vrouwen rondom de menstruatie meer zin hebben in chocolade. Als we chocolade eten, wordt er dopamine aangemaakt en voelen we ons tijdelijk gelukkiger. Ook zorgt chocolade ervoor dat we meer zin in seks krijgen. Een goede reden om vaker chocolade te eten dus.
In chocolade zitten bepaalde substanties die ervoor zorgen dat er in onze hersenen nieuwe chemische stoffen vrijkomen. Het gaat dan met name om fenylethylamine, theobromine, anandamide en tryptofaan. Fenylethylamine is vergelijkbaar met de stof amfetamine. Ze hebben gemeen dat ze je euforisch en opgewonden maken.
Chocolade bevat vet in de vorm van cacaoboter. Melk- en witte chocolade bevatten doorgaans ook toegevoegd vet van melk. Het eten van een hoog vetgehalte zorgt er doorgaans voor dat het spijsverteringsstelsel meer gal produceert om de spijsvertering te bevorderen .
Verwen jezelf met een stukje melkchocolade bij de koffie of 's avonds op de bank. Bevat slechts 2,1 gram koolhydraten. Neem maximaal één chocolaatje per dag.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Melkchocolade en pure chocolade gebruiken beide cacaomassa, cacaoboter en suiker. Maar zit er melk in chocolade? Ja, melkchocolade gebruikt melkpoeder om het een romigere smaak, textuur en lichtere kleur te geven .
Chocolade is een multisensorieel product dat onze vijf zintuigen aanspreekt dankzij de combinatie van kleur, bite, mondgevoel en de complexiteit van smaken en aroma's . Ontdek hieronder de belangrijkste redenen waarom mensen chocolade consumeren en waar ze naar op zoek zijn in chocoladeproducten!
Het laatste onderzoek van Mintel laat zien dat voor iets meer dan de helft (51%) van alle volwassen consumenten de favoriete soort pure chocolade melkchocolade is, gevolgd door 35% die de voorkeur geeft aan pure chocolade en 8% die de voorkeur geeft aan witte chocolade. Word je gelukkiger van het eten van chocolade?
Yes, ook al moet je minder suiker eten, is pure chocolade wél weer goed voor tijdens je menstruatie. Pure chocolade bevat namelijk kalium wat je spieren helpt en zo buikkrampen kan verminderen. Hoe pijnlijk dit misschien ook kan zijn, het drinken van koffie en thee is tijdens je ongesteldheid echt een no-go.
Laat witte chocolade het liefste links liggen
Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
De gezondheid van chocolade hangt af van de hoeveelheid vet en suiker er aan de chocolade is toegevoegd. Des te meer cacao er toegevoegd is aan de chocolade, des te gezonder de chocolade is. Een reep met 90% cacaopoeder is dus gezonder dan een reep met 54% cacaopoeder.