Witlof houdt niet van licht. Onder invloed van licht verkleuren de blaadjes namelijk groen en krijgen ze een bittere smaak. De teelt vindt plaats in het donker zodat de plant geen groene kleurstof, chlorofyl, kan vormen.
Witlof wordt in het donker gekweekt, waardoor het bladgroen geen kans krijgt zicht te ontwikkelen en de witlof mooi wit blijft. Witloof betekent hetzelfde als “witte bladeren”.
Het opkweken van de wortels gebeurd in de zomer. Je zaait een zaadje, dit wordt een kiemplantje en ontwikkeld zich uiteindelijk tot een plant met groene delen boven de grond en een wortel onder de grond. Die wortel moet voldoende voedingsstoffen in zich opnemen om later een mooie witlof te produceren.
Als er geen zonlicht bij de groente komt, wordt het stofje chlorofyl niet aangemaakt en blijft witlof wit. Witlof groeit daarom in het donker. Over de witlof gaat een heerlijk zoete aarbeiendressing.
Om dit te voorkomen, kun je het gesneden witloof best zo snel mogelijk mengen met wat versgeperst citroensap, limoensap of sinaasappelsap. Het zuur uit deze vruchten zorgt ervoor dat het witloof niet verkleurt.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Net als sla en komkommer bevat witloof weinig calorieën, maar veel water. Tot 90%! Naast water en vezels bevat een stronkje witloof heel wat mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. Ijzer stimuleert je stofwisseling, terwijl kalium vochtafdrijvend werkt.
Witlof houdt niet van licht. Onder invloed van licht verkleuren de blaadjes namelijk groen en krijgen ze een bittere smaak. De teelt vindt plaats in het donker zodat de plant geen groene kleurstof, chlorofyl, kan vormen.
Witlof is super gezond!
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Voedingswaarde. Witloof (Cichorium intybus) is een voedzame groente die voor meer dan 90% uit water bestaat en heel weinig calorieën bevat (8-16 kcal per 100g), maar relatief veel mineralen.
Tijd om te oogsten
Snijd de kroppen los van de wortels en verwerk ze bij voorkeur onmiddellijk in de keuken, dan is de smaak op z'n best. De kroppen kunnen ook een paar dagen in de koelkast bewaard worden. Witlof kan zowel rauw, als in tal van warme bereidingen worden gegeten.
Je kunt het hart van witlof eten. Hoewel het hart het meest bittere deel van de witlof is, is het wel eetbaar. Veel mensen kiezen ervoor om het te verwijderen om de bitterheid te verminderen, maar als je van een bittere smaak houdt, kun je het gerust eten.
Vroeger was de kern van witlof erg bitter. Tegenwoordig is deze kern een stuk milder en kun je hem in zijn geheel eten." Voeg honing toe aan witlof voor een mildere smaak.
Toch gezond
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
Bevordert de levergezondheid: witlof is ook gezond omdat het stoffen bevat die de lever kunnen ondersteunen en helpen bij ontgifting. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan een detox-dieet. Versterkt het immuunsysteem: met zijn vitamine C-gehalte is witlof gezond, omdat het een boost is voor het immuunsysteem.
De winter van 1834-1835 wordt aanzien als het officiële jaar van de uitvinding van het witloof. De Brusselse Botanique of Kruidtuin, in Schaarbeek gelegen, zou de bakermat van deze groente zijn. De overlevering zegt dat hoofdhovenier Frans Brezier als bij toeval het telen van witloof ontdekte.
Je darmen maak je erg blij met witlof, het zit vol met bitterstoffen die de uitscheiding van maagzuur en gal ondersteunen.
Omdat bitterstoffen een goede vertering stimuleren, voel je je eerder verzadigd. Hierdoor stop je op het juiste moment met eten. Daarom past witlof goed in een dieet voor mensen die willen afvallen.
Wist je dat je witlof rauw kunt eten? De bladeren van deze groente zijn iets bitter, heerlijk knapperig en ook nog eens hartstikke gezond.
Witloof en witlof zijn allebei correct. In België komt het witloof het vaakst voor.
Witlof is een typisch Nederlandse/Vlaamse groente die vooral hier en in Noord Frankrijk wordt gekweekt. Het is ook een aparte groente om te kweken want de plant groeit in het donker.
Ook voor witloof geldt dat de groentelade in de ijskast de beste plek is voor een maximale houdbaarheid. Witloof is erg gevoelig voor licht. Daarvan verkleuren de stronken lichtjes groen. Kies dus een donker plekje als je de stronken buiten de koelkast bewaart.
De voedzame groente bestaat voor meer dan 90% uit water en bevat heel weinig calorieën (8-16 kcal per 100g), maar relatief veel mineralen. Het hoge kaliumgehalte zorgt ervoor dat witloof licht vochtafdrijvend is.