In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren. Dit gaatje zorgt er ook voor dat het ei zich makkelijk laat pellen.
Tip: prik een gaatje in de bolle kant van het ei met een eierprikker of naald. Zo voorkom je dat het ei gaat barsten tijdens het koken. Voeg eventueel ook een scheutje azijn toe aan het water.
Door het koken zet het eiwit uit, drukt het tegen het eivlies en de lucht kan met het gaatje uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor er genoeg ruimte komt voor het gestolde eiwit. Zonder prik kan de lucht niet weg en kan het ei breken.
Om het leeglopen van een ei tijdens het koken te voorkomen kan je met een eierprikker aan de stompe kant van het ei een gaatje in de schaal prikken. Doe de eieren in een pan. Voeg zoveel water toe dat ze half onder staan. Zet de kookwekker voor hardgekookte eieren op 10 minuten.
Eieren kunnen breken als de luchtkamer in het ei uitzet door de warmte. Dit kun je voorkomen door: Voor het koken een gaatje aan de bolle kant van het ei te prikken met een eierprikker. Zo kan de lucht tijdens het koken ontsnappen.
In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren. Dit gaatje zorgt er ook voor dat het ei zich makkelijk laat pellen.
Het is belangrijk om ze eerst op kamertemperatuur te brengen en ze dan te gebruiken. Als je koude eieren direct in heet water legt om te koken, is de kans groot dat ze barsten. Dit komt doordat de gassen opwarmen en uitzetten in de schaal en de druk vergroten, waardoor ze barsten .
Doe een beetje azijn of zout of azijn in het water. Breekt het ei toch, dan stolt het eiwit sneller. Bye, witte draden.
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.
Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken. Bij koud water zijn de kooktijden nadat het water kookt drie en halve minuut voor een zacht ei, vier en halve minuut voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel nog zacht is en zeven en halve minuut voor een hard gekookt ei.
De voornaamste reden om een ei wél in een koud bad te plensen is het stoppen van het kookproces. Doe je dat namelijk niet, dan is de schaal van het ei zo heet dat-ie - zelfs als hij al uit het kokende water is - nog doorkookt. Dat komt doordat de warmte naar binnen trekt en het ei op die manier doorkookt.
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies. Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk. Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt.
De plaatsing van eieren in de koelkast is ook van belang. Door eieren op de binnenste planken te bewaren in plaats van in de deur, kunt u voorkomen dat de eieren verschuiven en barsten .
De watertest
Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet. Dit gaatje heeft nog een functie. Want door het ei aan het einde van de kooktijd af te spoelen met koud water, komt er iets van het water in het ei terecht, dat wordt erin gezogen. Dit zorgt er weer voor dat het loskomt van de schaal.
Haal de eieren een half uur voor het koken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Prik met een eierprikker of naald een gaatje in de bolle kant van het ei. Zo voorkom je dat het ei gaat barsten tijdens het koken.
Waarom in koud water koken? Het voordeel is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal.
Eiwit stolt sneller in heet, zout water dan in zoet water. Dus een beetje zout in je water kan de rommel minimaliseren als je ei lekt tijdens het koken . Het eiwit stolt wanneer het in het zoute water terechtkomt, waardoor de scheur wordt gedicht zodat het ei geen stroompje eiwit meer uitschiet.
Gelukkig is er een handige tip om dit probleem te voorkomen. Als je tijdens het koken van eieren een scheutje natuurazijn toevoegt heb je namelijk nooit meer kapot kokende eieren. Als het ei barst zorgt het azijn ervoor dat het eiwit direct stolt en niet meer gaat schuimen. Ook je eitje wordt verder perfect gekookt.
Wikkel het ei in noppenfolie en plak het stevig vast . De luchtzakken in de noppenfolie vormen een kussen voor het ei, waardoor het niet kan barsten bij een impact. Dezezelfde methode wordt door transportbedrijven gebruikt om kwetsbare items te beschermen!
Maar door je ei voorzichtig op een plat oppervlak te breken en voorzichtig uit elkaar te trekken, voorkom je dat er dooiers en schalen in je eieren komen. Pak de eihelften niet te stevig vast — houd ze stevig vast en steek dan je duimen voorzichtig in de scheur om het eimembraan te breken en de dooier en het eiwit los te laten.
Breek ondertussen een ei (of 2, of 3!) in een klein kopje. 2Begin met een lepel het kokende water in een grote, cirkelvormige beweging te roeren. 3Wanneer het water als een tornado ronddraait, voeg je de eieren toe. Het ronddraaiende water helpt het eiwit om zichzelf heen te wikkelen terwijl het kookt.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Wanneer een ei een barst oploopt (bv. op weg van de winkel naar huis) is het gevoeliger voor bederfbacteriën. Breek het daarom volledig open, bewaar het niet langer dan twee dagen in een proper recipiënt en afgedekt in de koelkast en gebruik het enkel voor eibereidingen die worden verhit.