Rauwkost en voorgesneden groenten kan je maar 3 maanden bewaren. Ook is het afgeraden om groenten die veel vocht bevatten (bv. komkommer, tomaat, sla) in te vriezen: tijdens het ontdooien zullen de groenten te veel water afgeven, waardoor er amper iets overblijft.
In principe kan je alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Kun je alle soorten wokgroenten invriezen zonder dat de kwaliteit achteruit gaat? De meeste groenten kun je zonder problemen invriezen. Met name groenten als kool, broccoli, prei, wortel, paprika, pepertjes, boontjes en peultjes etc. laten zich goed gesneden invriezen.
Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
De meeste zelf ingevroren groenten kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezer. Groenten zoals broccoli, bloemkool en courgette blijven zelfs tot 12 maanden goed. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je de groente luchtdicht bewaart. De vershoudbakjes van LocknLock zijn hierbij een ideale oplossing.
Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Een recent gesprek met mijn moeder over het bewaren van tuingroenten bracht me op het idee om geblancheerde (licht gekookte) roerbakgroenten in porties ter grootte van een maaltijd in te vriezen. Het concept is simpel: bereid en kook groenten apart, combineer ze en verpak ze in hersluitbare diepvrieszakken om ze de hele winter te gebruiken .
Spitskool is op een koele plaats met een temperatuur van 12-15°C enkele dagen houdbaar. Voorverpakte, gesneden spitskool kun je in de koelkast 1 tot 2 dagen bewaren. Je kunt spitskool ook invriezen na 2-4 minuten blancheren. Je kunt de groente dan tot 12 maanden bewaren in de vriezer (minimaal -18°C).
Soepliefhebbers doen er goed aan om altijd gebruiksklare en voorverpakte porties soepgroente in het vriesvak te hebben. Niet alleen soep profiteert van die lekkere versheid. Ook andere gerechten, zoals curry's of eenpansmaaltijden, krijgen door verse groente of de daarvan gemaakte groentebouillon een extra dosis smaak.
Blancheren. Hoewel invriezen het verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen inactief te maken en de kleur, textuur en smaak van groenten te behouden.
Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht. Je moet de stukken dus niet eerst ontdooien.
Ingevroren groenten zijn minimaal net zo gezond als verse groenten. Dankzij het vroegtijdig invriezen blijven er veel vitamines en mineralen in de groenten aanwezig. Groenten uit blik of pot hebben het grootste verlies aan vitamines en mineralen. Slechts 15% van de voedingsstoffen blijft behouden.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest. In de vriezer kun je ze maximaal 1 jaar bewaren.
Spruitjes bereiden & bewaren
Spruitjes kun je in een netje of een open zak 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Spruitjes kun je ook invriezen, wel eerst ca. 3-4 minuten blancheren. Dan kun je ze in een goed gesloten plastic bakje of zakje tot 12 maanden in de diepvries bij minimaal -18°C bewaren.
De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen.
Een restje rauw gesneden savooiekool over? Bewaar het restje in een plastic bakje met deksel erop. Dan blijft het zeker nog 1-2 dagen goed. Rauwe savooiekool kun je ook invriezen.
Gekochte wittekool kun je op een koele, donkere, droge plaats enkele maanden bewaren. Je kunt wittekool ook uitstekend invriezen, nadat je hem hebt versnipperd en twee minuten hebt geblancheerd.
Je kunt zeker van tevoren zwarte peper rundvlees roerbak of kip cashewnoten maken en invriezen . Kook ze alleen iets minder dan normaal om te voorkomen dat ze te gaar worden tijdens het opwarmen. Zodra ze zijn afgekoeld, verdeel je ze in luchtdichte bakjes, laat wat ruimte over en vergeet niet om ze te labelen.
Q4: Is het veilig om rauw vlees met groenten in te vriezen? Ja. Als je je zorgen maakt over het combineren van rauw vlees met andere ingrediënten, laat me je verzekeren dat het volkomen veilig is .
Doe de uien in diepvrieszakjes .
Verdeel de gesneden uien in een of meerdere diepvrieszakken. Druk de lucht uit de plastic zakken om vriesbrand te voorkomen en leg de uienstukjes in een enkele laag om te voorkomen dat de uien aan elkaar plakken.
Kun je verse bloemkool invriezen zonder te blancheren? Wij raden ten zeerste aan om bloemkool eerst te blancheren, anders wordt het papperig door het hoge watergehalte in de groente als je het rauw invriest. Om te voorkomen dat de textuur en voedingswaarde achteruitgaan, is het het beste om bloemkoolroosjes gedeeltelijk te koken (blancheren) voordat je ze invriest .
Sperziebonen kun je eventueel ook 3-5 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse sperziebonen kun je ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. Sperziebonen uit blik of glas bewaar je in de voorraadkast.
Tip: voeg aan het koude water een theelepel zout toe, zodat de smaak van de groenten in tact blijft.