Zelf bereide potjes kunt u 2 tot 3 dagen na hun bereiding in de koelkast bewaren, en in de diepvries tot 1 jaar (behalve voor bereidingen met melk, vlees of vis, die binnen 6 maanden moeten worden gegeten). Idealiter worden de bereidingen het beste binnen 3 maanden na het klaarmaken opgegeten.
Je kan een vers gemaakt babyhapje voor de dag erna in de koelkast bewaren en de rest vries je in. Gebruik voor het invriezen van babyhapjes goed afsluitbare diepvriesbakjes, deze kan je makkelijk stapelen.
Het bewaren, invriezen en ontdooien van een fruithapje
Een afgedekt hapje kan je in de koelkast een dag bewaren. In de vriezer blijven hapjes maximaal drie maanden goed.
BANAAN INVRIEZEN
In z'n geheel, in plakjes of gepureerd: ook banaan kan je invriezen! Je kan de banaan met schil en al invriezen maar het is het beste om 'm eerst even te pellen. Op die manier kan je de banaan in z'n geheel in een diepvriesbakje in de vriezer bewaren.
Gepelde bananen blijven in de vriezer ongeveer vier maanden goed.
Voor alle groenten- en fruitsoorten geldt: op het moment het moment dat het gesneden is, moet het in de koelkast worden bewaard. Dit is vanwege de voedselveiligheid en om bederf te voorkomen. Daarnaast kun je het beste een afgesloten bakje gebruiken, zodat er geen zuurstof bij kan komen.
Een banaan is niet geschikt om in stukjes gesneden mee te geven. Deze stukjes zullen snel verkleuren en worden pappig. Als je niet een hele banaan mee wil geven, kun je deze wel met schil eromheen doormidden snijden en dan een halve banaan meegeven. Doordat je de schil eromheen laat, blijft de banaan wel goed.
Kook appels, peren, mango, abrikozen, bramen, cranberries, pruimen, rabarber tot moes en vries dit in, in een ijsblokjesbakje of plastic bakje. Een prima fruithapje voor je baby of als basis voor een heerlijke chutney bij je curry. Door je yoghurt kan natuurlijk ook.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Fruit – 8-12 maanden
Vries banaan in zonder schil.
Zowel groentehapjes als fruithapjes zijn geschikt voor de vriezer.
Geleidelijk vervang je de borst- of flesvoeding, tussen 6 en 8 maanden voor vaste voeding. Dit kun je doen door vanaf 6 maanden de oefenhapjes verder uit te breiden tot een volledige maaltijd.
Nee. Als je voor de 4 maanden gaat bijvoeden heb je vergrote kans op allergien en evt andere problemen. De vraag is ook waarom je dat zou willen. Laat een baby nog even baby zijn, het kan en mag de rest van zijn leven nog fruit en groente eten.
Bananen invriezen
Bananen invriezen is de perfecte manier om ze veel langer te bewaren. Je kunt bananen heel gemakkelijk invriezen, je hoeft ze alleen maar te schillen en in stukjes van enkele centimeters te snijden en ze als individuele bananen in zakken te doen.
Bananen. Bananen bewaar je gewoon in een fruitmand, waar ze een paar dagen in overleven. Wil je maar een halve banaan, snij ze dan doormidden voor je de schil eraf haalt. Bedek het stukje banaan waar geen schil rond zit met plasticfolie en bewaar in de koelkast.
Pas als de banaan vloeibaar dun wordt, moet je 'm echt weggooien. Bedorven bananen stinken overigens behoorlijk: dus vaak ruik je gelijk dat je die beter niet kunt eten. Daarnaast heeft een banaan met bruine vlekken meer smaak dan een groen of geel exemplaar: hij is namelijk gewoon wat rijper geworden.
Staan bananen in de Schijf van Vijf? Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Het meeste exotische fruit kan niet goed tegen kou en kun je het beste buiten de koelkast bewaren: zoals banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen).
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
"Dagelijks een vers fruithapje is lekker en makkelijk. Het in één keer klaarmaken van fruithapjes voor meerdere dagen is ook mogelijk. Bewaar een portie voor de volgende dag afgedekt in de koelkast(4-7ºC). De overige porties gaan in de vriezer(-18ºC) Fruit is in de vriezer 8 - 12 maanden houdbaar.
Bevroren fruit
Ook bevroren fruit kan de smoothie dikker en zoeter maken. Bovendien is het makkelijk, want je kunt altijd een zakje in je diepvriezer bewaren.
Zelf bereide potjes kunt u 2 tot 3 dagen na hun bereiding in de koelkast bewaren, en in de diepvries tot 1 jaar (behalve voor bereidingen met melk, vlees of vis, die binnen 6 maanden moeten worden gegeten). Idealiter worden de bereidingen het beste binnen 3 maanden na het klaarmaken opgegeten.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Wanneer een banaan beschadigd raakt tijdens het snijden of vervoeren, worden de cellen aangetast. De stof polyfenoloxidase zorgt hier voor de bruine kleur en mengt zich direct met de inhoud van de kapotte cellen. Binnen een uur kan je rijpe banaan veranderen van mooi geel naar donkerbruin met beurse plekken.