Maar over het algemeen is dit verlies niet groter dan wanneer je verse groenten zou koken. Diepvriesgroenten zijn dus zeker gezond en bevatten meestal meer voedingsstoffen dan versgekochte groenten uit de supermarkt die nog een paar dagen in je koelkast hebben gelegen.
Ingevroren vitamines
Dat is top voor het niveau mineralen en vitamines, want deze blijven hierdoor goed intact. In veel gevallen bevatten diepvriesgroenten zelfs meer voedingsstoffen dan verse groenten. Een voorraad broccoli, erwten en sperziebonen uit de vriezer is dus een prima keuze.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Hoe langer je wacht met het eten van de groente, hoe minder vitamines het nog bevat. Diepvriesgroenten worden na het oogsten snel verwerkt en ingevroren, waardoor de vitamines goed bewaard blijven. Dit is dus zeker geen slechtere keuze dan verse groenten.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Bevroren fruit en groenten worden ingevroren kort nadat ze zijn geoogst en dit helpt de voedingsstoffen te behouden totdat u ze eet. Vers of bevroren, fruit en groenten die geen toegevoegde ingrediënten bevatten, zijn gezonde keuzes .
Het Voedingscentrum raadt sterk af om je ingevroren groenten of restjes te ontdooien op het aanrecht, aangezien ziekmakende bacteriën bij kamertemperatuur snel kunnen vermenigvuldigen.
Diepvriesmaaltijden met veel additieven, conserveringsmiddelen en verdikkingsmiddelen vallen hier niet onder. In plaats daarvan vallen ze in de categorie ultrabewerkt voedsel. Onderzoeken tonen aan dat een hoge inname van ultrabewerkt voedsel verband houdt met een verhoogd risico op hartziekten, diabetes type 2 en sommige soorten kanker .
Na bereiding bevatten ingevroren groenten net zo veel vitamine C en mineralen als bereide verse groente, namelijk 40% van het oorspronkelijke gehalte. Ingevroren groenten zijn dus net zo gezond als verse groenten. Wel moet er rekening worden gehouden met groente a la crème, omdat hier extra vet aan is toegevoegd.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Wat kun je beter niet doen: Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen.
Spinazie is rijk aan veel voedingsstoffen, waaronder vitamine A, vitamine C, vitamine K, ijzer, foliumzuur en kalium . Spinazie voegt ook wat proteïne toe aan uw dieet.
Tomaten in blik zijn gezond
Ook dat valt heel erg mee. Tomaten in blik bevatten bijvoorbeeld iets minder vitamine C dan verse tomaten, maar dat is dan ook het enige nadeel. De hoeveelheden van de overige vitamines en mineralen zijn bij verse en geconserveerde tomaten ongeveer hetzelfde.
Qua verpakking maakt het volgens Van der Geest niet veel verschil of je kiest voor glas, blik of diepvries. 'Het belangrijkste is dat je niet kiest voor ingevlogen groenten. ' En ook voor de gezondheid maakt het niet uit: groente uit blik, vriezer of pot bevat evenveel voedingsstoffen als verse groente.
Vers klinkt beter
Het ziet er dan wel mooier uit, zo'n kleurig groenteschap, maar het idee dat geconserveerde groenten bij uitstek minder voedzaam zijn dan hun verse tegenhanger is een misvatting. In werkelijkheid behouden groente uit blik of pot evenveel voedingsstoffen als verse onbewerkte groenten.
Voedingsstoffen in groente
Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Let wel op: er kan aan groente in blik of pot suiker en/of zout zijn toegevoegd.
Groente uit blik of pot en diepvriesgroente bevatten evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente. In groente zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde soort kunnen verschillen bestaan.
Ze bevatten weinig of geen nuttige voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen. Voeding zoals een pizza uit de diepvries is niet gunstig voor je gezondheid. Je herkent deze producten aan de ultralange ingrediëntenlijsten waar je weinig van herkent.
Bepaalde soorten diepvriesmaaltijden in de supermarkt kunnen kunstmatige transvetten bevatten, die schadelijke effecten kunnen hebben op de gezondheid van het hart. Kunstmatige transvetten staan erom bekend het LDL (slechte) cholesterolgehalte te verhogen , het risico op atherosclerose te vergroten en bij te dragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2.
Diepvriesmaaltijden behouden hun voedingswaarde na het invriezen, wat betekent dat senioren dezelfde vitaminen en mineralen binnenkrijgen als ze uit verse voeding zouden halen . Dat is een belangrijke factor wanneer gezondheidsproblemen afhankelijk zijn van een goed dieet vol voedingsstoffen.
De meeste gerechten bij de Thai of Vietnamees bevatten veel groenten en verder wat kip, vis of tofu en zijn daarmee prima keuzes. Als je de gerechten met kokosmelk (zoals romige curry's) of vet vlees links laat liggen, is bijna elke keuze gezond.
Maar over het algemeen is dit verlies niet groter dan wanneer je verse groenten zou koken. Diepvriesgroenten zijn dus zeker gezond en bevatten meestal meer voedingsstoffen dan versgekochte groenten uit de supermarkt die nog een paar dagen in je koelkast hebben gelegen.
Wel gaat de kwaliteit langzaam maar zeker achteruit. Door het invriezen krijg je ijskristallen die steeds groter worden. Hierdoor wordt de structuur van de groente aangetast en is de kwaliteit minder goed.
Diepvriesproducten en diepvriesmaaltijden: diepvriesproducten die ontdooid zijn, niet opnieuw invriezen; kook ze voor consumptie, gooi ze weg of vries ze opnieuw in nadat ze grondig gekookt zijn. Groenten: ontdooide groenten niet opnieuw invriezen . Bacteriën in deze voedingsmiddelen vermenigvuldigen zich snel. Bederf kan beginnen voordat er geuren ontstaan.