Het korte antwoord: ja, dat kan. Maar natuurlijk is het niet zo simpel, anders droeg natuurlijk bijna niemand een bril of lenzen. In realiteit kan je een afwijking niet volledig wegwerken, maar je kan je ogen -net zoals je in de rest van je lichaam- oefenen en sterker maken.
Voldoende zink zorgt voor een goede conditie van het oog, helpt het oog scherp te blijven zien en is van belang voor het functioneren van het oog. Zink kan je vinden in rood vlees, schaaldieren, eieren, soja, gevogelte, vis etc. Vitamine B2 speelt een grote rol in de zuurstofvoorziening van het oog.
Je ogen verbeteren door voeding
Het is verstandig om twee keer per week bijvoorbeeld makreel, zalm, tonijn of sardientjes te eten. Daarnaast is het goed om iedere dag 200 gram fruit en 200 gram groente te eten. Vooral groene bladgroenten zijn goed, zoals spinazie, broccoli, groene kool en boerenkool.
Je kunt weer scherp zien door het dragen van een bril of contactlenzen. Het compleet verhelpen is alleen mogelijk door een laserbehandeling te ondergaan.
Lange tijd achter elkaar lezen of naar een beeldscherm kijken, zijn bekende boosdoeners. Het hebben van vermoeide ogen is lastig. Het kan allerlei problemen geven, zoals hoofdpijn, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Hoewel vermoeidheid van de ogen geen ernstige aandoening is, kunt u er wel onrustig van worden.
De meest voorkomende oorzaak is verziendheid of bijziendheid. U kunt ook een waas voor uw ogen zien met beide ogen, of wazig zicht hebben in 1 oog. Ziet u vooral 's nachts slecht? Dan noemen we dit nachtblindheid.
Er loopt niet één bloedvat in het oog, maar meerdere kleine aders en slagaders. Via het bloed dat door deze bloedvaten loopt, krijgt het oog zuurstof en voedingsstoffen om goed te kunnen werken. We kunnen verschillende soorten bloedvaten in het oog onderscheiden.
De ogen kunnen vermoeid aanvoelen, pijn doen, droog zijn en er kan (voor)hoofdpijn ontstaan. U kunt ook last hebben van een slechte gezichtsscherpte of dubbel zicht. Soms worden deze symptomen veroorzaakt door achterliggende problemen die behandeling vereisen.
Ontspanningsoefeningen voor uw ogen
Laat uw armen rusten op een vlakke ondergrond, sluit uw ogen en leg vervolgens uw handpalmen over uw ogen heen. Als het goed is neemt nu geen enkel licht meer waar. Adem nu langzaam en rustig een of twee minuten lang in en uit. Haal daarna uw handen weg en open uw ogen.
Er zijn vier voedingsstoffen welke goed zijn om uw ogen in de juiste conditie te houden. Dit zijn antioxidanten, carotenoïden, omega-3 en mineralen. Antioxidanten vind je in vitamine A, C en E. Deze helpen bij het gezond houden van de cellen en het weefsel van het oog en gaan AMD tegen.
Helaas kan de min-sterkte die iemand nodig heeft niet gunstig evolueren. Het is echter wel mogelijk om ervoor te zorgen dat de min-sterkte minder snel evolueert. Uit onderzoek1 is gebleken dat bijziendheid in de toekomst steeds erger wordt en dat we dit niet kunnen omkeren.
Gezonde voeding helpt de veelvoorkomende oogaandoening leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD) tegen te gaan. Zorg er daarom voor dat in uw dieet veel groente, fruit en vis voorkomt. Lichaamsbeweging zorgt voor een goede bloedvoorziening in het netvlies. Beweging is dus van cruciaal belang om uw ogen gezond te houden.
Vitamine B (vooral vitamine B1, B2, B6, B12 en foliumzuur) helpen oogziekten voorkomen. Ook ondersteunt vitamine B de werking van de oogspieren. Een tekort aan vitamine B kan zorgen voor gevoeligheid voor licht, oogontsteking en in het ergste geval een verhoogd risico op verlamming van de oogspieren.
Genoeg vloeistof drinken is een goed idee als u last heeft van droge ogen. Elke dag twee tot drie liter water of ongezoete thee drinken, zorgt ervoor dat uw ogen het vocht krijgen dat ze nodig hebben. Genoeg slapen helpt uw ogen ook om weer op te laden.
Noten. Hazelnoten, walnoten en pinda's zijn niet alleen een bron van vitamine B, E en omega 3-vetzuren, noten bevatten ook veel selenium en zink. Deze antioxidanten beschermen de cellen in je oog. Of je noten nu eet als een snack tussendoor of verwerkt in je maaltijd, het is altijd goed om een handje noten te eten.
Diabetes kan verschillende problemen aan je ogen veroorzaken. Dat kunnen tijdelijke oogproblemen zijn, zoals een ooginfectie of wazig zien. Maar er kunnen ook blijvende oogproblemen ontstaan door diabetes, zoals retinopathie.
De 20-20-20 regel - Als je vaak last hebt van visuele vermoeidheid is het belangrijk om je te houden aan de 20-20-20-regel. Dit houdt in dat je elke 20 minuten 20 seconden kijkt naar iets dat op 20 voet (dat is ongeveer 6 meter) afstand is. Dit zorgt ervoor dat je ogen kunnen ontspannen, je geeft je ogen zo even rust.
Felle beeldschermen zijn erg slecht voor je ogen. Je moet dan denken aan het scherm van bijvoorbeeld je tablet, laptop of telefoon. Het is dan ook handig om tijdens het staren naar het scherm af en toe een pauze in te lassen om je ogen te laten rusten.
Neem contact op met de huisarts als je plotseling wazig ziet en/of last hebt van andere symptomen, zoals pijnklachten aan het oog, lichtflitsen of het zien van vlekken. Breng ook een bezoek aan de huisarts wanneer je klachten maar niet over gaan of je je ongerust voelt.
Naast water hebben ook komkommer en kokosolie een hydraterend effect. Ook wortelen zijn echte superfoods voor de ogen. Ze zitten boordevol vitamine A en betacaroteen, dus knabbelen maar! Omega 3-vetzuren verbeteren de traanproductie en zijn onmisbaar voor mooie ogen.
Wetenschappers hebben een verband gevonden tussen koffie met cafeïne en slechter wordende ogen. Mensen die meer dan drie kopjes koffie per dag drinken, hebben een grotere kans op een verhoogde oogdruk, wat weer kan leiden tot glaucoom: een aandoening die het zicht kan verminderen.
Gemiddeld neemt het zichtveld af met 1 tot 3 graden per 10 jaar, maar niet bij iedereen gaan de ogen dusdanig achteruit. Voor veel mensen vanaf 70 jaar geldt echter dat ze nog slechts 30 procent van hun zichtveld over hebben.