Weetje: De bevroren variant van aardbeien en bessen kunnen zelfs gezonder zijn dan de verse! Er zitten dus genoeg voordelen aan het kiezen voor bevroren fruit. Wel kunnen ingevroren vruchten wat van hun smaak en textuur kwijtraken.
In het nieuws. Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Het duurt ongeveer een uur voor het fruit buiten de koelkast of vriezer ontdooid is en ongeveer 3 uur in de koelkast. Kortom, het is echt een aanrader om altijd een kleine voorraad diepvriesfruit in te slaan.
Bewaar de maaltijd na het ontdooien nog maximaal 48 uur in de koeling. Leg een (deels) ontdooide maaltijd nooit opnieuw in de vriezer. Heb je de maaltijd niet binnen 48 uur gebruikt, gooi de maaltijd dan weg.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Hoe bevroren aardbeien te ontdooien. De meest milde manier om bevroren aardbeien te ontdooien is om ze ongeveer acht uur of een nacht in de koelkast te leggen . Gesneden of geplette aardbeien ontdooien sneller dan hele bessen. Als u haast heeft, leg de zak of container dan een tot twee uur in koud water.
"Wanneer bevroren aardbeien ontdooien, hebben ze niet dezelfde textuur als wanneer ze vers zijn . Gebruik ze in gerechten waarin ze worden gepureerd of gekookt," zegt Gay. Bevroren aardbeien zijn perfect voor drankrecepten zoals smoothies en milkshakes, zeggen zowel Marquez-Sharpnack als Gay.
Zoals de meeste bevroren vruchten, worden aardbeien nogal papperig als ze ontdooid zijn , dus ze zijn niet ideaal om vers te eten, maar ze doen het geweldig in smoothies, compotes, jams en desserts. Ze doen het daarentegen wel goed in bevroren toestand.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Bevroren fruit is misschien leuk om te snacken, maar het is niet goed voor je tanden of tandvlees. Van het hoge suiker- en zuurgehalte tot de harde textuur en koude temperatuur, al deze factoren kunnen je gebitgezondheid negatief beïnvloeden . In extreme gevallen kun je er zelfs een tand door verliezen.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Bevroren aardbeien zijn een gezonde en betaalbare vrucht die consumenten waarderen vanwege hun voedingswaarde, beschikbaarheid het hele jaar door en gemak. Net als ander bevroren fruit worden aardbeien binnen enkele uren na de oogst ingevroren, een proces dat de voedingsstoffen van het fruit vasthoudt.
Het American Frozen Food Institute (AFFI) verduidelijkt dat bevroren fruit veilig en direct uit de verpakking eetbaar is, het is niet nodig om het te wassen . Dit komt door de hogere zuurgraad en suiker, waardoor het onwaarschijnlijk is dat er schadelijke bacteriën op kunnen groeien bij vriezertemperaturen.
Het irrigatiewater dat besmet is met menselijke ontlasting wordt op de bessen gespoten en vervolgens bevroren bewaard , wat de zaken erger maakt. "Het invriezen zorgt er ook voor dat het virus op de bessen blijft zitten," zei Shumaker.
Chemische veranderingen tijdens het bevriezen
Verse producten bevatten chemische verbindingen genaamd enzymen, die kleurverlies, verlies van voedingsstoffen, smaakveranderingen en kleurveranderingen in bevroren fruit en groenten veroorzaken . Deze enzymen moeten worden geïnactiveerd om te voorkomen dat dergelijke reacties plaatsvinden.
Als uw koelkast te koud is , zoek dan de temperatuurmeter en pas deze dienovereenkomstig aan. Weet u niet zeker welke temperatuur correct is, verhoog dan de temperatuur in uw koelkast. De ideale temperatuurinstelling is 38º F (3º C). Als u hem kouder hebt ingesteld, kan uw eten bevriezen.
Ontdooi fruit veilig in de koelkast (het beste), magnetron op ontdooien of dompel de container onder in koud water. Ontdooi niet op kamertemperatuur vanwege veiligheids- en kwaliteitsoverwegingen . Bevroren fruit kan in de meeste recepten op dezelfde manier worden gebruikt als vers fruit.
Heb jij al eeuwen een pak bevroren aardbeien in de vriezer liggen? Daar kan je, behalve smoothies, heel wat recepten mee opleuken.
Bevroren fruit in de verpakking kan worden ontdooid in de koelkast, onder stromend water of in een magnetron als het direct voor gebruik wordt ontdooid . Draai de verpakking meerdere keren om voor gelijkmatiger ontdooien. Laat 6 tot 8 uur in de koelkast staan om een verpakking van 1 pond fruit in siroop te ontdooien.
Maar... het fruit blijft niet oneindig lang veilig. Tekenen dat bevroren fruit bedorven, verrot of bedorven is, zijn onder andere verkleuring (doffe kleur) en een bevroren uiterlijk met witte ijskristallen . Hoewel het nog steeds veilig is om te eten, zal het fruit verslechteren en waarschijnlijk flauw smaken of een vreemde textuur hebben.
Ingevroren aardbeien kun je direct gebruiken in smoothies en sapjes, op (ijs)taarten en om ijs van te maken. Wil je ze toch liever ontdooid hebben? Laat ze dan enkele uren rustig op kamertemperatuur komen.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Ze blijven in de vriezer zo'n 8-12 maanden houdbaar. Zo kan je midden in de winter toch nog de zomer proeven. Bevroren aardbeien kan je voor verschillende recepten gebruiken.