Zijn pinda's gezond? Pinda's bevatten verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Daarnaast bevatten ze verschillende antioxidanten die het lichaam beschermen tegen schade.
De meest voorkomende reacties na het eten van pinda zijn huidklachten en angioedeem. Maar ook luchtwegklachten kunnen optreden. Pinda is een 'berucht' voedingsmiddel: het geeft het vaakst aanleiding tot anafylaxie. Een tintelend gevoel in de mond geeft hiervoor vaak een eerste waarschuwingssignaal.
Een pinda bevat namelijk ijzer, kalium, fosfor, magnesium en calcium. Doordat een pinda al deze gezonde stoffen bevat, wordt een pinda dus wel gezien als een gezonde noot. Dat is waarom het erg gezond kan zijn om dagelijks pinda's te eten.
Pinda's, kruiden en specerijen zorgen voor talloze wemelende darmbacteriën. En hoe meer darmbewoners we hebben, hoe beter. Al een tijdje weten onderzoekers dat de darmen heel bepalend zijn voor de algehele gezondheid.
Ongezouten pinda's zijn over het algemeen de gezondere keuze, omdat ze minder natrium bevatten.
Ook zijn pinda's rijk aan vitamine B3 die de kans op hart- en vaatziekten verminderd. Daarbij zijn pinda's rijk aan magnesium, kalium en vitamine B1 en bevatten pinda's minder natuurlijke suikers dan bijvoorbeeld walnoten, hazelnoten en pistachenoten.
Amandelen zijn rijk aan gezonde enkelvoudige onverzadigde vetten en vezels. Andere voordelen van amandelen: Ze zijn rijk aan vitamine E, wat huidveroudering tegen helpt te gaan en ontstekingsremmend is.
Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om iedere dag een handje ongezouten noten (of pinda's dus) te eten. Het risico om te overlijden aan kanker, hart- en ademhalingsziekten wordt zelfs met 20% verlaagd als je zeven dagen per week een handje noten of pinda's eet.
Pindakaas zonder toegevoegde suikers en zout, valt binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Volgens het Voedingscentrum verlaagt het eten van pinda's het LDL-cholesterol en verkleint het de kans op hartziekten. Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden.
Maar saponines in pinda's kunnen niet worden verteerd en kunnen de cellen van de darmwand aantasten. Er wordt gespeculeerd of ze ook voor een verhoogd doorlaatbare wand zorgen, maar daar is eigenlijk nog geen hard bewijs voor.
Daarnaast helpt het mineraal zink je huid te kalmeren en te genezen door witte bloedvaatjes aan te maken. Belangrijke bronnen van zink zijn zeevruchten, bonen, erwten, yoghurt en pinda's.
In de ogen van het Voedingscentrum zijn pinda's dus net zo gezond als noten. Houd er echter wel rekening mee dat pinda's meer koolhydraten bevatten dan noten. Juist koolhydraten wil je zo min mogelijk eten als je wilt afvallen, dus kies voor een handje nootjes en niet voor pinda's als je wat kilo's kwijt wilt.
Pindakaas zit vol bouwstoffen, zoals onverzadigde vetten en eiwitten. Calvé Pindakaas biedt de brandstof voor iedereen met grote dromen. Het geeft je energie om lekker actief bezig te zijn.
Pinda's gezond
Meestal zijn vliespinda's niet zo populair omdat het vliesje nog weleens vast komt te zitten tussen je tanden of in je keel. Je kunt de pinda's wel het beste met vlies eten want zo zijn ze het meest gezond. Ze zijn namelijk onbewerkt en daarom heel gezond om zo te eten.
Pinda's en dus ook pindakaas (want dat bestaat voor meer dan 90% uit pinda's) bevat veel vitamine A, vitamine E, foliumzuur, calcium, magnesium, zink, ijzer, koper, selenium en vezels.
Wat als je elke dag pindakaas eet? Zoals we hierboven al noemden, is er een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor pindakaas. Als jij elke dag lekker geniet van een boterham met pindakaas en hierbij onder de 20 gram blijft, is er niks aan de hand.
Het gehalte verzadigd vet is relatief laag en dat is goed voor het hart en de bloedvaten. Kies dan wel een pindakaas zonder kokos- of palmolie; dit zijn verzadigde vetten en verhogen het LDL (slechte) cholesterol en daarmee de kans op een hartinfarct en beroerte.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Amandelen bevatten bijvoorbeeld minder verzadigde vetten en calorieën dan pinda's, waardoor dit als betere keuze wordt gezien. En walnoten zijn rijk aan omega 3-vetzuren. Maar daarentegen wint de pinda wat betreft eiwitten en bevatten ze minder suiker dan bijvoorbeeld hazelnoten en pistache.
Paranoten zitten bomvol vezels, eiwitten, fosfor, magnesium, vitamine E en B1 en selenium. Hoewel die stoffen allemaal heel goed zijn voor je gezondheid, kun je er beter niet te veel van eten.
Het bevat veel diverse vitamines en mineralen
Een handje pinda's bevat maar liefst 2,75 keer meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) [3]. Deze vitamine speelt onder andere een belangrijke rol bij de energievoorziening en aanmaak van vetzuren [6].
De meeste noten bevatten vitamine E, gezonde vetten en linolzuur. Vitamine E is een antioxidant die huidveroudering tegen gaat. Gezonde vetten als omega 3 zorgen ervoor dat de huid goed herstelt. Linolzuur zorgt voor een goede vochtbalans van de huid en voorkomt ontstekingen van de huid.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van noten het LDL-cholesterol verlaagt. Noten behoren daarom tot de cholesterolverlagende voeding. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld: walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, paranoten, pecannoten en ook pinda's.