Als je voorgesneden prei hebt gekocht, kun je deze het best bewaren in een goed afgesloten verpakking (in verband met de verspreiding van geur en smaak). Als het rijp is voor de prullenbak, herken je dat al gauw door goed te kijken (schimmel). Ook verraadt een zure geur dat de groente bedorven is.
Kwaliteit. Koop alleen prei met een zeer dichte bladvorming, een fris en donkergroen blad, zonder beschadigde plekken. Slappe stengels, opengebarsten of opgezwollen stengelbases of verdroogde en verkleurde bladeren geven aan dat de prei niet vers is.
Goede prei moet stevig aanvoelen en er gezond uitzien van wortel tot punt . De stengels moeten wit zijn - we eten de zachte witte delen, dus hoe langer hoe beter - zonder donkere of zachte plekken. De donkergroene delen moeten heel donker zijn, zonder vergeling of bruine plekken. Vermijd alles wat slap is, verwelkt is of begint te verschrompelen.
De beste manier om te zien of prei slecht is geworden, is als ze beginnen te verwelken of als hun toppen geel beginnen te worden . De prei zal ook donkergroen beginnen te worden.
Prei is op een koele, droge plaats enkele weken houdbaar en in de koelkast wel 2-3 weken. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.
Het groen van je prei is nog perfect eetbaar. Zorg wel dat je het groen goed spoelt, want vaak zit er nog wat vuil tussen de blaadjes. Het buitenste blaadje doe je er beter af, want dat is vaak wat uitgedroogd en taai.
De gehele stengels van de prei en de bladeren zijn geschikt voor consumptie. Meestal wordt prei gekookt, maar het is ook mogelijk om deze groente rauw te eten. De smaak is licht pittig en aromatisch, waardoor prei zeer geschikt is om te verwerken in slaatjes of soepen. Prei is een zeer gezonde groente.
Zoals de naam al doet vermoeden, is preiroest een schimmelziekte die prei aantast. Maar het tast ook de nauw verwante knoflook, bieslook, uien en andere soorten Allium aan, waaronder sierlijke soorten. Andere roestziekten tasten andere plantensoorten aan.
Ze staan erom bekend dat ze vol zitten met aarde vanwege de manier waarop ze worden gekweekt en groeien . De meeste boeren gebruiken een techniek die bekend staat als blancheren voor het kweken van prei, waarbij de aarde omhoog wordt geduwd rond de stengel van de plant om deze wit te houden (lees: malser) terwijl deze groeit.
Wanneer een prei bloeit, wordt de nek of onderste stengel van de prei houtachtig en taai en wordt de prei bitter. Hoewel je in principe nog steeds prei kunt eten die in zaad is gegaan, zul je de smaak waarschijnlijk niet lekker vinden.
Er werd een analytische studie uitgevoerd met odds ratio's (OR) en 95% betrouwbaarheidsintervallen (CI). Veertig personen werden gerekruteerd voor de analytische studie (28/40 gevallen). Multivariabele analyse vond dat prei in kaassaus het enige item was dat geassocieerd werd met ziekte (aOR 51,1; 95% CI 4,13–2492,1).
Bij het kiezen van prei op de markt, moeten ze recht en stevig zijn met witte nekken en donkergroene bladeren . Hun bollen moeten ongerept zijn, noch gebarsten noch gekneusd, en de prei mag niet verwelkt of geel zijn. Omdat dikkere prei de neiging heeft om vezeliger te zijn, moet u op zoek gaan naar prei met een diameter van 1,5 inch of kleiner.
Een jonge prei is malser en scherper van smaak dan een oude prei , die meestal draderig maar zoet is.
Prei is een heel zachte versie van een ui en als je ze snijdt, hebben ze een prachtige variatie in kleur. Ze gaan van wit naar beneden bij de wortel, naar een geel centrum , naar een heel donkergroen aan de bovenkant. Snijd de prei net onder het echt donkergroene deel. Die echt donkergroene bladeren zijn heel taai en je eet ze niet.
Hoe te Bewaren
Dek hem af als hij op koelkasttemperatuur is en maak de prei af en toe licht vochtig om uitdroging tegen te gaan. Buiten de koelkast kan je prei tot 2 maanden bewaren. Bewaar de bussels dan ongewassen op een koele, vochtige plaats.
Prei is een groente. Groente staat in de Schijf van Vijf. Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Prei bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën.
In de koelkast blijft verse prei tot 3 weken goed. Kant-en-klaar gesneden prei bewaar je best niet langer dan een dag in de koelkast. Prei in de diepvries is tot 12 maanden houdbaar.
Interessante weetjes: GIFTIGE DELEN: Alle delen, maar veroorzaken slechts een lage toxiciteit als ze worden gegeten ; kunnen veilig worden gegeten in kleine hoeveelheden, grote hoeveelheden worden afgeraden.
Wanneer prei wordt gekweekt, wordt er aarde omheen gestapeld, zodat meer van de prei wordt verborgen voor de zon, en daarom lichter van kleur en malser is. Wat een mooie prei oplevert, een lang, bleek lichaam, resulteert ook in zand en aarde die diep in de prei terechtkomen .
Deze veelvoorkomende schimmelinfectie kan het beste direct worden behandeld, anders verspreidt het zich en heeft het uiteindelijk invloed op de vitaliteit van de plant en de oogstopbrengst. Gelukkig heeft preiroest geen invloed op de eetbaarheid of smaak van uw prei, dus zelfs als u een infectie opmerkt, is de prei zelf nog steeds heerlijk om te eten .
Preiroest is een ziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel Puccinia porri (syn. P. allii) . Het is belangrijk op prei en knoflook, maar tast ook uien, bieslook en andere Allium spp. aan.
Uienvlieg : Dit insect zorgt ervoor dat zaailingen verwelken of verwelken en dat wortels en bollen beschadigd raken.
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Prei is zoeter en milder dan uien en kan rauw gegeten worden . Als u het kookt, was het dan voor het stomen, koken of bakken in de pan. Elk recept dat uien vereist, kan eenvoudig vervangen worden door prei.
Snijd iets van de onderkant van de prei af. Verwijder ook de groene bladeren aan de bovenkant en de buitenste bladeren. Je kunt zowel het witte als het groene deel van de prei gebruiken. Juist in het groene deel zitten de meeste vitaminen en mineralen.