Een blauw edelgesteente wat vaak gebruikt wordt in Sieraden. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit een blauwgeaderde kaas is. De lazuli is gemaakt bij Oudwijker van gepasteuriseerde koemelk.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
Variërend van milde tot scherpe, blauwe schimmelkaas wordt gemaakt met melk van koeien, geiten en schapen, waardoor een breed scala aan smaak- en textuurcombinaties ontstaat. Het iconische uiterlijk van deze prachtige kazen lijkt op fijn porselein en een helderwitte achtergrond, vermengd met doorsneden blauwe aderen.
Zo komt het dat er meerdere soorten blauwe kazen zijn. Ze kunnen met verschillende soorten melk gemaakt worden, zoals koemelk of schapenmelk en wel of niet gepasteuriseerd zijn. Wat inhoudt dat ze wel of niet verhit zijn. Ongepasteuriseerde melk wordt ook wel rauwe melk genoemd.
Kaassoorten. Kaas wordt gemaakt van de melk van bijna alle gedomesticeerde herbivoren, dat is in verreweg de meeste gevallen van koe-, geiten- en schapenmelk.
Alle producten van koemelk of waar koemelk, in welke vorm dan ook, in verwerkt zit, bevatten koemelkeiwitten omdat deze eiwitten niet uit de koemelk verdwijnen of verwijderd kunnen worden. De enigste alternatieven zonder koemelkeiwit zijn de 100% geiten- en schapenkazen zoals deze bij ons verkrijgbaar zijn.
Plantaardige / vegan kazen
Omdat er geen melk in zit, is er ook geen 'stremsel' voor nodig. Deze alternatieven voor kaas worden gemaakt van onder andere cashewnoten of kokos. De meeste natuurvoedingswinkels hebben een uitgebreid assortiment vegetarische (biologische) kaas.
Blauwe kaas, ook wel blauwader kaas of blauwschimmelkaas genoemd, is rijk aan calcium, wat goed is voor je botten. Daarnaast is blauwe kaas rijk aan vitamine K2, dit helpt voorkomen dat calcium ophoopt in weefsels rond het hart. Wel bevat blauwe kaas iets meer natrium dan andere soorten.
Soorten blauwe kaas
De meest bekende voorbeelden van blauwe kazen zijn Roquefort, Blue Stilton en Gorgonzola, maar in de loop der jaren is het aanbod in soorten sterk toegenomen.
Roquefort blue cheese komt oorspronkelijk uit het dorp Roquefort-sur-Soulzon, Frankrijk. De smaken komen van het gebruik van ongepasteuriseerde schapenmelk, inoculatie met Penicillium roqueforti en de speciale omstandigheden van de natuurlijke grotten van Roquefort-sur-Soulzon waarin ze rijpen.
Blauwe kaas is een algemene term die wordt gebruikt om kaas te beschrijven die is geproduceerd met gepasteuriseerde koe-, schapen- of geitenmelk en die is gerijpt met culturen van de schimmel penicillium. Blauwe kaas heeft over het algemeen een zoute, scherpe smaak en een scherp aroma.
Blauwe kazen hebben vaak een zoute bite. Dat komt omdat er zout aan wordt toegevoegd om als conserveermiddel te dienen en te voorkomen dat slechte bacteriën groeien . Het is ook de reden waarom blauwe kazen zo lekker smaken met zoete wijn of wanneer ze met honing worden besprenkeld.
De blauwe kaas schimmels - Penicillium roqueforti - zijn veilig voor menselijke consumptie. Ze produceren niet dezelfde toxines als gevaarlijke schimmels. In plaats daarvan kunnen ze heel gezond zijn, met natuurlijke antibacteriële eigenschappen en het vermogen om ziekteverwekkers te overmeesteren.
Geitenkazen zijn vrij van koemelk. Geitenkazen worden in allerlei soorten gemaakt, van zachte verse kaas tot harde oude kaas. Helaas ruiken ze naar geit. Maar mijn zoon is dol op geitenkaas.
Een aantal van de populairste en meest toegankelijke kazen ter wereld worden van schapenmelk gemaakt: feta, manchego en pecorino , om te beginnen, maar ook iconische kazen zoals de Franse Roquefort en de Spaanse Torta del Casar.
Aardappel, rijst, groenten, fruit, vis en vlees (onbewerkt) kun je allemaal eten. Net als kruiden, specerijen, noten, zaden, peulvruchten en tofu en tempeh. Je kunt vaak weinig of geen kaas, koek, gebak, snoep, kant-en-klaar maaltijden en bewerkt vlees zoals gehakt en worst verdragen. Hier zit vaak wel lactose in.
Als Italiaanse kaas is Gorgonzola een populaire keuze voor pizza's, risotto's, pastagerechten en meer. Beide zijn ook welkom op elk kaasplankje. Ze hebben allebei die zoute, hartige smaak, maar blauwe kaas is iets scherper en heeft een sterkere geur, terwijl de romigheid van Gorgonzola het gemakkelijker maakt om te smeren.
Nidelven Blå! 2023 was een recordjaar voor de World Cheese Awards, met meer dan 4.500 die streden voor de wereldbeker. Dit jaar werd de prestigieuze competitie gehouden in Trondheim in Trøndelag. De blauwe kaas 'Nidelven Blå' van Gangstad Gårdsysteri kreeg de kroon van beste kaas ter wereld.
Gorgonzola wordt vaak blauwe kaas genoemd en wordt uitsluitend gemaakt van koemelk , vaak met mildere smaken dan andere blauwe kazen. Wat het echt onderscheidt van andere blauwe kazen, is de diepe wortels in het Italiaanse vakmanschap, dat nog steeds van invloed is op de productie.
Blauwe kaas is rijk aan calcium, wat essentieel is voor gezonde tanden en botten. De kaas bevat ook andere voedingsstoffen die kunnen helpen bij het bevorderen van immuun-, cardiovasculaire en cognitieve functies . Mensen moeten blauwe kaas echter met mate consumeren vanwege de hoge niveaus van verzadigd vet, calorieën en natrium.
Hoewel de benodigde dagelijkse calciuminname verschilt per leeftijd en geslacht, zou een volwassene ongeveer 30 gram blauwe kaas moeten consumeren, wat ongeveer 150 mg calcium levert. Bovendien helpt calcium in blauwe kaas de tanden te versterken en hun gezondheid te behouden.
De probiotica in blauwe kaas kunnen helpen bij het bevorderen en in stand houden van een gezonde darmflora. Het regelmatig consumeren van blauwe kaas kan een positief effect hebben op de spijsvertering en kan problemen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie of diarree helpen voorkomen.
Naast soja- en amandelmelk zijn er ook voor zachte kazen inmiddels al wat veganistische alternatieven op de markt. Maar harde kazen maken met eenzelfde structuur, textuur en smaakbeleving als op koemelk gebaseerde varianten is tot op heden nog niet gelukt.
Veel zuivelvrije kaasproducten zijn geschikt voor mensen met een melkallergie . Veganistische kaas wordt steeds populairder en wordt meestal gemaakt van plantaardige ingrediënten en noten (zoals cashewnoten). Zuivelvrije kazen zijn er in verschillende varianten, waaronder cheddar, mozzarella, roomkaas en meer.
Zo zit dat dus. In de meeste 'oude' kazen is dan ook geen spoor van lactose meer te bekennen. Oude, harde kazen zijn dus meestal de beste keuze. Denk aan een gerijpte cheddar, Goudse kaas, parmezaan, blauwe of Zwitserse kaas.