Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Als je veel fruit in één keer wil bereiden, kan je ook aparte porties invriezen die tot een jaar lang kunt gebruiken.
De eerste: laat de schil zo lang mogelijk op je gesneden stuk fruit zitten . De tweede: wacht met het snijden van de banaan totdat je klaar bent om hem te eten. "Een trucje dat we op privé-evenementen gebruiken, is dat we de bananen doormidden snijden en de schil erop laten zitten, en dan het deel dat zichtbaar is op het bord leggen", zegt Rushing.
Tip 2: geef je banaan mee? Snijd die dan niet vooraf. Banaan wordt snel bruin als de schil ervan af is. Geef je kind een hele (of halve) banaan mee waar de schil nog aan zit.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Wikkel de stengels in plasticfolie om de bananen langer rijp te houden of om te voorkomen dat ze te snel overrijp worden. Deze methode vertraagt de afgifte van ethyleengas, dat verantwoordelijk is voor het rijpen van fruit.
Het gas ethyleen komt bij de banaan voornamelijk vrij uit de bovenkant. Door de bovenkant in te wikkelen voorkom je dat de bananen snel overrijp raken. Knoop een stukje plastic of plak een stukje aluminiumfolie om de bovenkant van de banaan. Hierdoor komt er minder gas vrij en blijven de bananen langer houdbaar.
Dit staat bekend als enzymatische bruining. Voorkom dat gesneden fruit, zoals appels, peren, bananen en perziken bruin worden door: Ze te coaten met een zuur sap zoals citroen-, sinaasappel- of ananassap . Gebruik een commercieel anti-verkleuringsmiddel met fruit, zoals Fruit-Fresh®*, en volg de aanwijzingen van de fabrikant.
De banaan is nog steeds bruin, maar als hij een föhn tevoorschijn haalt en daarmee warme lucht op de banaan blaast, verkleurt het fruitstuk terug naar zijn oorspronkelijke gele kleur. De truc wordt de 'zombie-hack' genoemd.
Leg bananen niet in de koelkast
Bananen en andere exotische fruitsoorten hebben namelijk snel last van 'koudebederf': als ze bij een temperatuur onder de 7 graden bewaard worden gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en zijn ze gevoelig voor rotten. De smaak vlakt ook af als je ze in de koelkast bewaart.
Een paar stuks gedroogd fruit: lekker zoet en vezelrijk. Denk hierbij aan gedroogde dadels, abrikozen of schijfjes banaan en appel. Let hierbij wel op dat gedroogd fruit van nature relatief veel suiker bevat; ons advies is dan ook om het echt bij een paar stuks te houden.
Snijd fruit in hapklare stukken en bewaar ze in een luchtdichte, vochtbestendige container of een ziplock-zak . Dit kan oxidatie en verkleuring voorkomen.
Meestal als we bananen in een lunchbox doen, worden ze bruin. Een manier om je bananen te redden is om plasticfolie om de steel te doen . Dit voorkomt dat ze te snel rijp worden. Gooi ze in de lunchbox van je kind en je bent klaar.
Volg de citroentruc en leg ze in de koelkast, verpakt in plasticfolie of in een luchtdichte voedselcontainer of -zak . Op deze manier bewaard, kunnen gesneden bananen drie tot vier dagen vers blijven.
Bananen die al rijp zijn kunt u het beste op een koele, donkere en droge plek bewaren. De koelkast is voor deze exemplaren een goede plek. Leg ze onderin in de groentelade, dan houdt u ze nog enige tijd goed. De wat groenere exemplaren bewaart u het beste op kamertemperatuur, dan rijpen ze verder.
Een banaan met bruine vlekken is helemaal niet slecht. Voor sporters zijn ze in deze staat zelfs het allerbest. Ze bevatten immers het hoogste suikergehalte en meer antioxidanten wanneer ze rijper zijn. De smaak is ook een stuk zoeter.
Doe ze in een papieren zak met rijp fruit
Doe de bananen in een papieren zak met je rijpe fruit en vouw de bovenkant van de zak om het bruikbare ethyleengas te concentreren. Op deze manier zouden je onrijpe bananen binnen een dag of twee mooi geel moeten worden.
Als je bananen al te snel bruin worden, kun je er een heel klein beetje citroensap overheen knijpen om het te stoppen, maar word niet gek, we willen de citroensmaak niet proeven. Laat de banoffee pie afkoelen in de koelkast om iets steviger te worden, anders wordt het lastig om hem in plakken te snijden.
Besprenkel de plakjes banaan met een beetje citroensap . Zo voorkom je dat ze bruin worden.
Wikkel de steel van de bananen (de bovenkant van de tros) dan in met vershoudfolie. Dit zorgt er namelijk voor dat het door de banaan zelf-geproduceerde stofje ethyleen zich minder goed kan verspreiden, waardoor het rijpingsproces langzamer gaat.
Bananen bewaar je gewoon in een fruitmand buiten de koelkast. Ze overleven het daar een paar dagen. Als je maar trek hebt in een halve banaan, kun je de vrucht het beste doormidden snijden vóórdat je de schil eraf haalt. Rol vervolgens weer in plasticfolie en bewaar in de koelkast.
Er komen allerlei enzymen op plaatsen waar ze niet horen, bijvoorbeeld enzymen die zorgen voor de rijping komen allemaal in één keer vrij en maken moes, enzymen die de membranen en steunspanten afbreken, enzymen die reageren met stoffen in de schil tot een donkerbruine stof.
Niet-biologische bananen worden bespoten met synthetisch gemaakt ethyleengas om ze sneller te laten rijpen. Biologische bananen worden niet bespoten, maar geven zelf natuurlijk ethyleengas af, zoals veel fruitsoorten doen, als onderdeel van het rijpingsproces.