Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.
Onthoud wel: eenmaal je het brood hebt ontdooid, kan je het niet meer invriezen. Ontdooi het brood nooit of te nimmer in je microgolfoven. Dat gaat ongetwijfeld sneller, maar het brood zal dan ook sneller oud worden.
Opnieuw invriezen mag bij groenten, fruit, brood, gevogelte, vlees, zeevruchten én vis, maar onder bepaalde voorwaarden. Dus: feit. In de eerste plaats is het belangrijk dat je het eten op de correcte manier ontdooid hebt en dat is: in de koelkast en niet op het aanrecht. Hierdoor vertraag je de groei van bacteriën.
Risico op voedselinfectie
Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen. Ze groeien bijvoorbeeld hard bij kamertemperatuur.
'Ontdooid voedsel kan opnieuw ingevroren worden op voorwaarde dat je het in de koelkast hebt laten ontdooien en dat het niet bedorven is. Dat geldt voor zowel rauw vlees, gevogelte, vis én zeevruchten, maar ook fruit, groenten en brood.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Volgens de USDA is opnieuw invriezen volkomen veilig, zolang het voedsel in de koelkast is ontdooid. Volgens Dr. Schaffner is dit de meest onfeilbare methode om ziekteverwekkers op afstand te houden.
U kunt bevroren voedsel dat is ontdooid veilig opnieuw invriezen — rauw of gekookt, hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien. Om het product veilig opnieuw in te vriezen, moet het koud zijn gehouden op 40 graden of lager gedurende maximaal 3-4 dagen.
Bewaartip voor dit product. Kijk naar de gebruiksaanwijzing op de verpakking voor het juiste gebruik. Haal alleen de benodigde portie uit de zak en leg daarna de zak gelijk weer terug in de vriezer. Na ontdooiing niet opnieuw invriezen.
Zodra het vlees volledig is gekookt, kan het opnieuw worden ingevroren . Doe het gekookte vlees in een luchtdichte, vriezerbestendige container of zak en label en dateer het voordat u het invriest. Plan om het vlees binnen twee tot drie maanden te gebruiken voor de beste kwaliteit.
Kort samengevat: je mag ontdooid eten nog eens invriezen als je het op de juiste manier hebt ontdooid en bewaard.
Maak je niet druk. Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid.
Ja, het is veilig om overgebleven voedsel opnieuw in te vriezen nadat u eerder ingevroren restjes opnieuw hebt opgewarmd tot een veilige temperatuur van 165 °F, gemeten met een voedselthermometer.
Ik maak mijn cakes ongeveer een week van tevoren en vries ze in. Dus als ze eenmaal ontdooid zijn, versierd etc. etc. en de cakes op zijn en geserveerd zijn, kan de klant dan de restjes invriezen? Het is niet raadzaam om cake opnieuw in te vriezen als deze eenmaal ontdooid is .
Gekookte of ongekookte kalkoen kan veilig opnieuw worden ingevroren, zolang u het binnen drie dagen na ontdooiing opnieuw invriest . U mag kalkoen alleen opnieuw invriezen als deze bij elke stap van het proces op de juiste manier is behandeld.
Hoe meer u het voedsel invriest, hoe meer de weefsels afbreken, het smaakprofiel afneemt en vocht ontsnapt . Sommige groenten, zoals sperziebonen, worden bijvoorbeeld papperig als ze meerdere keren worden ontdooid en ingevroren. Ze zijn nog steeds veilig om te eten, maar de textuur is mogelijk niet zo wenselijk.
Vergeet niet dat invriezen geen bacteriën doodt, maar alleen voorkomt dat de microben zich vermenigvuldigen. Ontdooid voedsel zal dus bacteriën bevatten die zich bij kamertemperatuur kunnen vermenigvuldigen, wat betekent dat als het voedsel opnieuw wordt ingevroren, het aantal bacteriën zal toenemen tegen de tijd dat het weer wordt ontdooid .
Ontdooide cakes, koekjes, broden, fruit en vruchtensappen mogen één keer opnieuw worden ingevroren als ze geen sterke 'gistachtige' geur hebben. Ontdooid snel ingevroren vlees, gevogelte of vis mag opnieuw worden ingevroren als ze nog steeds onder de 4°C zijn of veilig zijn vervoerd en behandeld en minder dan 2 uur in de gevarenzone voor temperaturen hebben doorgebracht.
Ontdooid, rauw of gekookt vlees uit de koelkast kan veilig opnieuw worden ingevroren , hoewel het Amerikaanse ministerie van Landbouw waarschuwt dat het vlees wat kwaliteit kan verliezen door vochtverlies. U mag geen voedsel opnieuw invriezen dat langer dan twee uur buiten de koelkast is geweest - of één uur bij temperaturen boven de 90 graden.
Gekookt en bevroren vlees mag slechts één keer worden opgewarmd . U kunt echter veilig ontdooid vlees in een nieuwe maaltijd koken en dat invriezen. Verwarm het tot het in het midden stomend heet is. Voor meer #HomeFoodFacts: food.gov.uk/safety-hygiene…
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.
Rijst is problematischer dan andere overgebleven voedingsmiddelen omdat het bacteriën kan bevatten die Bacillus cereus heten, en die sommige kookprocessen overleven . Deze bacterie is vaak de oorzaak van voedselvergiftiging door opgewarmde of gekookte rijst.