Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit de voeding. Drink bijvoorbeeld sap of eet fruit (sinaasappels, kiwi's, cranberry's en grapefruits) en groente waar vitamine C in zit tijdens elke maaltijd. Drink liever geen melk(producten), koffie en zwarte thee bij de maaltijd. Dat kan de opname van ijzer namelijk remmen.
Eet regelmatig vlees(waren). Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer. Kies bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten, zoals ei, peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen), tofu, tempé, noten, pinda's, pitten of kies voor kant-en-klare vleesvervangers. Gebruik volkorenbrood, volkorenpasta.
IJzerrijke dranken zijn onder andere appelsap, abrikozennectar, runderbouillon, bietensap, cacao met natuurlijke cacaopoeder, ‘groene’ smoothies, sinaasappelsap, smoothies met erwtenproteïne, pruimensap, tomatensap en spinaziesap.
Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.
Een bekend ijzersupplement is Floradix, een ijzerrijk drankje dat 15mg ijzer bevat per 20 ml. Roosvicee Ferro bevat 1 mg ijzer per ml siroop. Vrouwen die menstrueren hebben extra ijzer per dag nodig.
PMS: Vergeet de pillen - eet een banaan.De vitamine B6 die ze bevat regelt het glucosegehalte in het bloed, dat uw stemming kan beïnvloeden. Bloedarmoede: Met hun hoog ijzergehalte stimuleren bananen de productie van hemoglobine in het bloed, zodat ze helpen in gevallen van bloedarmoede.
Thee, koffie en wijn bevatten tannines die de ijzeropname verminderen door zich aan het ijzer te binden en het uit het lichaam te verwijderen. Fytaten en vezels in volkoren granen zoals zemelen kunnen de opname van ijzer en andere mineralen verminderen.
Wijn heeft vaak een hoog ijzergehalte , waardoor de hoeveelheid opgenomen ijzer aanzienlijk toeneemt (drie keer). Melk en bier hebben geen significant effect.
IJzer en water: reacties, milieu- en gezondheidseffecten
Het ijzergehalte in zeewater ligt bij ongeveer 1-3 ppb, varieert echter heel sterk en is in de Atlantische Oceaan hoger dan in de Grote Oceaan. Rivierwater bevat over het algemeen 0,5-1 ppm en grondwater tot 100 ppm van dit element.
Coca-Cola verhoogde de absorptie van het totale ijzer in de maaltijd (3,5 mg) van 0,40 mg met water tot 0,54 mg , maar dit was niet significant (P-waarde niet verstrekt) in de kleine groep deelnemers (7 mannen en 3 vrouwen).
VALLADOLID, Spanje Donker bier bevat meer vrij ijzer dan licht bier en alcoholvrije bieren. Dit helpt bij het oxideren van de organische verbindingen tijdens het brouwproces en zorgt voor stabiliteit en smaak van het bier, zo blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het Journal of the Science of Food and Agriculture.
Eieren bevatten niet alleen eiwitten, maar ook veel ijzer. Het eigeel van 1 ei bevat ongeveer 1 mg ijzer. Lees ook onze blog over hoeveel eieren per dag gezond is.
Het antwoord is ja! Eieren zijn een geweldige bron van ijzer , eiwitten en andere essentiële vitaminen. Eieren bevatten weinig verzadigd vet en vormen, in combinatie met volkoren granen en donker bladgroen, een heerlijke maaltijd vol ijzer en vitaminen. Een laag ijzergehalte komt veel voor en is de belangrijkste reden waarom mensen het doneren van bloed uitstellen.
Alcohol en bloedarmoede:
In kleine hoeveelheden (1 glas per dag) bevordert alcohol de opname van ijzer in het bloed, mits men daarnaast ijzerrijke voeding eet. Rode wijn en Guinness-bier zijn iets ijzerrijker dan andere alcoholhoudende dranken.
Zelfs milde of matige routinematige alcoholconsumptie is in verband gebracht met een toename van ijzerconcentraties in het lichaam . Dit kan gevaarlijke bijwerkingen hebben, zoals een verhoogd risico op overlijden aan alcoholische cirrose of alcohol-geïnduceerde leverziekte.
Fruit (1 portie): 0,8 mg ijzer
Op zoek naar écht ijzerrijk fruit? Ga dan voor gedroogd fruit: dadels, vijgen en rozijnen. Maar ook vers fruit kan veel ijzer bevatten: watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen.
Appelstroop zit vooral vol met suiker
Dus krijg je twaalf suikerklontjes binnen terwijl je aan je ijzergehalte werkt. Daarmee zit een volwassen vrouw al aan haar aanbevolen daghoeveelheid. Dat betekent dat appelstroop niet de beste keuze is om je ijzertekort aan te vullen.
Je lichaam neemt ijzer beter op in combinatie met voeding rijk aan vitamine C (bijvoorbeeld een sinaasappel). Het helpt bijvoorbeeld om een stuk fruit te eten bij je ontbijt en wat rauwkost bij je boterhammen 's middags. Je neemt ijzer minder goed op in combinatie met koffie of thee.
Rode wijn bevat dus meer tannine. Hierdoor bevat de rode wijn meer van bepaalde vitamines en mineralen zoals mangaan, magnesium en ijzer.
Alle soorten brood en graanproducten bevatten ijzer. Het meeste ijzer zit in: volkorenbrood, roggebrood, volkorencrackers en -knäckebröd, muesli, zilvervliesrijst, volkorenmacaroni en -spaghetti, (volkoren)ontbijtkoek, granenbiscuits.
Alcoholvrij bier zit verrassend vol met vitaminen en mineralen, waaronder foliumzuur, kalium, ijzer en zink .