Zowel kip als kalkoen zitten boordevol eiwitten. En die zijn dan weer onmisbaar voor je spieren. Wanneer je sport, belast je immers volop je spiervezels. Eiwitten helpen in dat geval om spieren op te bouwen en de uitgeputte spieren weer te herstellen.
Het is algemeen geweten dat kipfilet veel eiwitten bevat, en laat die nu net goed zijn voor spieropbouw en -onderhoud. Ze werken als een soort van brandstof voor uitgeputte spieren, waardoor je spieren sneller zullen herstellen én je minder snel last zult hebben van spierpijn.
Rood vlees is een uitstekende bron van aminozuren voor spierontwikkeling. Rijk aan vitamine B12, zink en ijzer, is rood vlees ideaal voor atleten.
We kunnen zonder twijfel stellen dat kipfilet de legende is van bodybuilding.
Wat kun je het beste eten voor het sporten? Vlak voor het sporten kun je het beste kiezen voor iets zonder al té veel vezels, eiwitten of vet, want dat ligt te zwaar op de maag. Kies voor iets licht verteerbaars en ga voor kleine porties. Denk bijvoorbeeld aan een volkorenboterham, volkorencracker of een banaan.
Sterkere botten en spieren
De magere proteïne in kip is een uitstekende bron van aminozuren. Ons lichaam gebruikt aminozuren om spierweefsel op te bouwen , iets dat vooral belangrijk is naarmate we ouder worden. Studies hebben ook aangetoond dat een hogere proteïne-inname helpt om de botmineraaldichtheid te behouden.
Kip zorgt voor meer energie en een verzadigd gevoel, maar ligt niet zwaar op de maag. Dit is perfect voor het sporten. Ook na het sporten is kip een goed idee. De magere eiwitten zorgen ervoor dat je spieren herstellen.
Kip en gevogelte kunnen een onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Goed bewaren en hygiënisch bereiden van kip is belangrijk om de kans op een voedselinfectie te voorkomen.
Om aan te komen, raadt Lovell 2,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag aan – dat is ongeveer 500 gram kip voor een man van 12st (76 kg). Het is belangrijk om je eiwitbronnen te mixen.
Twee factoren zijn van bijzonder belang om een gezonde spieropbouw in stand te houden of te zelfs te bevorderen: eiwit en fysieke activiteit. Het lijkt dus eenvoudig: voldoende eiwitten tot je nemen en genoeg bewegen. Dat is ook zeker waar, maar om een optimaal resultaat te behalen komt er veel meer bij kijken.
Sommige sporters beschouwen bijvoorbeeld 'kip met rijst' als de ultieme hoofdmaaltijd voor explosieve (kracht)sporten omdat het een goede combinatie is van trage koolhydraten en eiwitten.
Ja, kip kan je helpen spiermassa op te bouwen
Als je spieren wilt opbouwen, moet je twee dingen doen: naar de sportschool gaan en meer eiwitten eten. Als een van deze twee ontbreekt, zul je niet de resultaten zien waar je op hoopt. Enkele van de beste bronnen van eiwitten zijn biefstuk, bizon, kalkoenfilet en kipfilet.
Kip is de go-to eiwitbron voor atleten en bodybuilders . Maar rundvlees bevat ook een hoog eiwitgehalte en een aanzienlijke hoeveelheid creatine, wat helpt om veel sneller magere spieren te produceren. Het eiwitgehalte in zowel eiwit als rundvlees varieert, maar de verschillen zijn klein.
Mager vlees zoals kalkoen en kip zijn fantastische voedingsmiddelen voor het opbouwen van spieren, omdat ze veel eiwitten bevatten en verder niet veel . Ze hebben een zeer laag koolhydraat- en vetgehalte en bevatten geen nare toevoegingen, tenzij ze overmatig bewerkt zijn.
Wat moet ik eten voor het sporten? Eet je tot 1 uur voor het sporten? Kies dan voor een licht verteerbare maaltijd welke voor genoeg energie zorgt. Eet bijvoorbeeld een krentenbol, een schaaltje magere yoghurt, een banaan, een appel, een plak ontbijtkoek of twee bruine boterhammen met 30+ kaas of jam.
Drink veel water: Water reinigt je lichaam en onderdrukt hongergevoelens. Eet puur en met mate: Kies voor groenten, fruit, noten, kwark, vis en gevogelte. Vermijd suikers en teveel koolhydraten. Doe aan krachttraining: Versterk je spieren voor een strakker lichaam en een hogere vetverbranding.
Eet 3 tot 4 uur voor de krachttraining een maaltijd met voldoende eiwitten (bijvoorbeeld zuivel zoals melk, yoghurt en kaas, of vlees, vis, eieren of tofu) en koolhydraten (bijvoorbeeld volkorenbrood, -pasta en aardappels).
Wie 's avonds intensief gesport heeft en nadien een hongertje voelt opkomen, kiest beter niet voor een zware maaltijd. Dan is een portie kwark met bananen en noten de ideale oplossing. Kwark is rijk aan eiwitten en de koolhydraten in de banaan vullen je energievoorraad weer aan.
Bananen en duursporten zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet zo gek, want een banaan is prima voedsel voor duursporters. Zowel voor, tijdens als na je rondje hardlopen kun je prima naar een banaantje grijpen.
Zowel kip als kalkoen zitten boordevol eiwitten. En die zijn dan weer onmisbaar voor je spieren. Wanneer je sport, belast je immers volop je spiervezels. Eiwitten helpen in dat geval om spieren op te bouwen en de uitgeputte spieren weer te herstellen.
Beiden zijn gezond maar verschillen in voedingswaarde. Kip heeft minder calorieën, terwijl zalm rijk is aan gezonde visvetzuren. Ze bieden vergelijkbare hoeveelheden eiwitten. Afwisselen zorgt voor diverse gezondheidsvoordelen.
Eiwitinname spreiden
Dit komt overeen met 400 gram rauwe kipfilet, 500 gram kwark én 3 eieren. Het meest praktische is dus om het te verspreiden over de dag. Zorg bij ieder maaltijdmoment voor 15 tot 25 gram eiwitten.