Dat is niet zo handig voor de derving, tenzij je dat stuk fruit sneller wil laten rijpen. Een andere manier voor het tegengaan van derving en daarmee het bewaren van bananen, is het ophangen van de tros. Zo voorkom je die bruine en beurse plekken op de banaan die ontstaan door het liggen.
Vanzelfsprekend is die associatie niet. De bananenplant is afkomstig uit Nieuw-Guinea waar geen apen leven. En in Afrika, waar al miljoenen jaren chimpansees leven, verscheen de eerste banaan pas een paar duizend jaar geleden, als handelswaar of meegenomen door Aziatische migranten.
'Chimpansees hebben een sterke voorkeur voor zoet eten, zoals rijp fruit. Met hun grote lichaam en hersenen hebben ze veel energie nodig. Bananen bevatten meer suikers dan de meeste andere veel voorkomende fruitsoorten in Europa.
"Je houdt ze langer goed door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie. Op de fruitschaal kan je ze het beste van ander fruit gescheiden houden, tenzij je fruit sneller wil laten rijpen. Bananen produceren namelijk veel ethyleen. Die stof bevordert de rijping.
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Bananen, appels, peren en perziken verspreiden een gas (ethyleen) als ze rijpen. En dat versnelt ook de rijping van ander fruit. Wil je dit voorkomen, bewaar ze dan apart.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Door de koude temperaturen van de koelkast wordt het rijpingsproces verstoord bestaat er een grote kans dat je bananen helemaal niet meer rijp worden. Dus leg de onrijpe banaan altijd buiten de koelkast tot ze goed rijp zijn!
Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak. Gebruik ze bijvoorbeeld bevroren om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in bananenbrood of een smoothie. Je kunt er ook een moes van maken en dit invriezen als fruithapje voor je baby.
Zelf bananen kweken
Kan dit wel in Nederland? Ja, dit is ook in Nederland mogelijk maar bananen zijn zonder twijfel tropische vruchten. De ideale temperatuur voor bananen ligt tussen de 26 en 30 graden. Toch kunnen er ook in Europa bananen groeien.
Een andere manier om je bananen te bewaren, is door ze op te hangen, zodat hun mooie gele schil niet gekneusd of geschaafd wordt. Het helpt ook om ze goed geventileerd te houden, zorgt voor een gelijkmatige luchtcirculatie en het vermindert de spanning op het fruit.
Bananen worden geplukt als ze nog onrijp zijn. De groene bananen worden vervolgens getransporteerd naar de groothandel, waar het rijpingsproces zich voortzet in een opslagruimte. Het kost echter veel tijd en geld om te wachten tot dit proces op de natuurlijke wijze is voltooid.
Kortom: Te veel bananen eten kan nadelig zijn voor de gezondheid. Het kan leiden tot gewichtstoename, problemen met de bloedsuikercontrole en tekorten aan voedingsstoffen.
Bananen (de planten) groeien in tropische landen waar de temperatuur niet onder de 10 °C komt.
Jaarlijks wordt 120.000 ton afgekeurde bananen vernietigd als gevolg van de douaneregelgeving. Sunt importeert nu deze bananen alsnog om ze in Geldermalsen te verwerken tot puree.
Staan bananen in de Schijf van Vijf? Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven. Eet tomaten alleen als ze rijp zijn.
Zacht fruit zoals aardbeien, bessen, frambozen en bramen berg je het beste op in de groentelade van de koelkast. Laat het zakje openstaan. Fruit uit warme landen, zoals ananas, mango en citrusfruit kun je meestal prima buiten de koelkast bewaren. Bananen leg je ook niet in de koelkast, ze worden dan van buiten bruin.
Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Sommige fruitsoorten niet naast elkaar leggen.
Ethyleenhoudend fruit niet naast ethyleen-gevoelig fruit bewaren. Een aantal fruitsoorten (waaronder appels, peren, abrikozen, perziken, pruimen of tomaten) verspreiden een gas waarin ethyleen zit. Ethyleen zorgt er voor dat sommige fruit- en groentesoorten sneller rijpen.
Als je bananen lekker vindt, kun je er gerust twee per dag eten. Vooral belangrijk is dat je gevarieerd eet. Zo bevat een banaan weinig vitamine C, dus dat moet je uit andere fruit en groente halen. Een banaan heeft wel andere gezondheidsvoordelen; zo bevat het kalium, dat bloeddrukverlagend is.
Zijn groene bananen goed voor je? Ja – groene bananen hebben grote gezondheidsvoordelen! Ze zijn een betere bron van vezels dan gele bananen, die kunnen helpen bij het behouden van een gezonde darm. Ze hebben ook minder suiker en hebben in dit groene stadium de maximale hoeveelheid vitamines en mineralen.
Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, `s werelds grootste kruid om precies te zijn. De enige reden waarom bananen in de culinaire zin tot vruchten worden gerekend is omdat deze doorgaans Wilde ofwel oerbanaanals nagerecht of tussendoortje worden gegeten.