Op dezelfde manier als de planten elkaar versterken, kunnen ze elkaar ook verzwakken. Aardbeienplanten trekken bijvoorbeeld witte koolvliegjes aan, een vlieg die erg schadelijk is voor koolsoorten. Zet je aardbeien dus nooit naast koolsoorten in de moestuin.
Aardbeien plaats je liever niet naast koolsoorten, maar wél naast peterselie, prei, radijs, sla, spinazie, tijm, tomaten, uien en wortels.
En aardbeien kweken na aardbeien is ook al geen goed idee: daar moet een pauze van minstens vier tot vijf jaar tussen zitten. Anderzijds kun je met goede buren veel voor de gezondheid van de grond en de aardbeien doen. Bonen, erwten, koolrabi en radijzen zijn ideale voorgangers.
Een barrière van droog materiaal zoals stukjes eierschalen, cacaodoppen, perlite, koffiedik, gedroogde tijm, kalk en basaltpoeder kan dus helpen. Ook heel fijn gemaakte houtsnippers kunnen uitstekend dienst doen als slakken af- weer, ze kruipen er niet overheen. Maai de graskanten vanaf mei regelmatig zeer kort af.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Ook bij paprika zaaien kun je rekening houden met slechte buren: zaai je paprika niet naast knolsoorten, bonen of knolvenkel. Slechte buren zitten elkaar in de weg, en zorgen ervoor dat je groenten minder goed kunnen groeien.
Afrikaantjes zijn niet alleen mooi, maar ook zeer nuttig in de moestuin. Deze moestuinbloemen stoten namelijk een geur af die schadelijke insecten zoals engerlingen en mieren) en knaagdieren afschrikt, maar slakken aantrekt. Hierdoor worden ze vaak langs moestuinen geplant om slakken weg te lokken van andere gewassen.
Hoewel er veel goede buren zijn voor pepers, zijn er ook planten die geen goede metgezellen zijn. Enkele voorbeelden van slechte buren voor pepers zijn erwten (Pisum sativum), venkel (Foeniculum vulgare), rode biet (Beta vulgaris subsp.
Afrikaantjes (Tagetes patula)
Zet afrikaantjes dus bij je tomaten om dit ongedierte uit de buurt te houden. Verder werken afrikaantjes goed tegen aaltjes (kleine wormpjes die de wortels van planten aanvreten). Supernuttig dus, die stinkertjes!
Aardbeien geven de voorkeur aan een lichtzure en humusrijke grond. Aardbeien houden van een zonnige plek, uit de wind. Als aardbeien in potten gekweekt worden dan is het raadzaam om de potten af en toe te draaien, zodat de plant rondom zonlicht krijgt.
4: Paprika planten: dit zijn goede buren voor de moestuin
Naast paprika's, voelen zich tomaten, maar ook wortels of kool zich op hun gemak. Bloeiende kruiden, bv. lavendel, tijm of bernagie, trekken insecten aan en zorgen voor een goede bestuiving van de paprika's.
1. Opbinden en indraaien. De meeste tomaten, paprika's, aubergines, komkommers en pepers vragen extra ondersteuning tijdens de groei – zonder ondersteuning wordt het vaak een onoverzichtelijk geheel. Veel telers laten de planten langs een touw omhoog groeien.
De bladeren van de een verdraagt de ander niet en zijn daarom slechte buren van elkaar. Ik heb wel verschillende Posts gelezen hier in de coMMunity van mensen die ze al jaren naast elkaar hebben staan, waarbij het goed gaat. Anderen hebben weer weinig oogst.
Bij aardbeien is het raadzaam om na tomaten, aardappelen, tabak, komkommers, frambozen en koolsoorten (kool, bloemkool, broccoli) te planten. Het is ook niet aan te raden om aardbeien na aardbeien te planten.
Voorbeelden van combinatieteelt
Bieslook en basilicum beschermen een tomatenplant tegen bladluis. Slakken en rupsen komen niet in de buurt van sla en kool wanneer je er komkommerkruid naast plaatst. Afrikaantjes geven een stof af die aaltjes doodt en zijn daardoor heel geschikt om naast een tomatenplant te plaatsen.
Citroentijm. Misschien had je al gehoord dat munt en aardbei en basilicum en aardbei beste maatjes zijn, maar ook citroentijm geeft 'n extra dimensie aan je favoriete zomervrucht.
Hoe aardbeienplanten verzorgen
Aardbeien hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar vermijd overmatig water geven, omdat dit de wortels kan verstikken. Daarnaast is het belangrijk om aardbeien regelmatig te bemesten.
Leg er een bedje van stro of DCM Castanea Coverchips onder, zo blijven de vruchten proper en droog, en is er minder kans op rotten, in een natte lente. En jij hebt minder last van onkruid. Let op voor slakken, die zijn dol op aardbeien!
Gebruik van aardbeiennetten. Een van de meest effectieve manieren om aardbeien te beschermen is het gebruik van speciale aardbeiennetten. Deze netten zijn ontworpen om over je aardbeienplanten te spannen, waardoor volgens geen toegang hebben tot de vruchten.